SME

Stravovanie seniorov. Po šesťdesiatke jedzte z menšieho taniera

Ako jesť a nepriberať v seniorskom veku.

Vyprážané jedlá by mali seniori z jedálneho lístka vypustiť.Vyprážané jedlá by mali seniori z jedálneho lístka vypustiť. (Zdroj: FOTOLIA)

Šesťdesiatšesťročná dôchodkyňa sa nedávno na besede s výživovým poradcom Vladimírom Kleschtom pýtala, kde má hľadať príčinu toho, že odkedy je na dôchodku, priberá.

Prečítajte si tiež: Geriater: Ľudia sa prejedajú a veľa solia. V starobe ich to dobehne Čítajte 

Vraj sa nijako neprejedá, len občas zhreší slaninkou, údeninami či sladkosťami, pohybu má dostatok, veď so psíkom treba ísť denne aj zo trikrát na prechádzku.

Zostala prekvapená, keď sa jej Vladimír Klescht spýtal, či zmenila veľkosť porcií alebo či sú rovnaké, na aké bola zvyknutá v aktívnom strednom veku.

"Ak starší človek konzumuje porcie jedla, na aké bol zvyknutý v aktívnom strednom veku, potom nezadržateľne priberá," ozrejmuje Klescht.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

"Je to fyzikálny zákon termodynamiky, prijmeme jednoducho viac energie, ako vydáme. A energia prijatá navyše sa ukladá do tukových zásob. Nič iné za tým nie je. Vyhovárať sa na hormóny nie je na mieste," vysvetľuje Klescht.

Zabudnite na tuky aj cukry

Ako by teda mala vyzerať správna výživa v seniorskom veku?

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C5JSQ na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Stravovanie

Súvisiace témy: Zdravá strava
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 424
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 115
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 173
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 784
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 449
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 152
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 899
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 196
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu