Autorka je registrovaná dietologička a prezidentka spoločnosti Words to Eat By. Zaoberá sa výživovou komunikáciou, špecializuje sa na písanie, výživové vzdelávanie a vývoj receptov. Je spoluautorkou knihy Nourish: Whole Food Recipes Featuring Seeds, Nuts and Beans.
Text pôvodne uverejnil The Washington Post. Medzititulky doplnené redakciou.
Je frustrujúce, keď novšie nutričné štúdie odporujú tým predchádzajúcim: „Sú pre vás vajíčka dobré alebo zlé? Nový výskum oživil debatu,“ sťažoval sa Associated Press v polovici marca.
Existujú štúdie, ktoré naznačujú, že nasýtené tuky zvyšujú riziko kardiovaskulárnych ochorení a potom sú tu štúdie, ktoré to popierajú.
Prečo vzniká tento očividný rozpor?
„Nutričné výskumy nemajú dostatočný finančnú podporu,“ vraví David Jenkins, kanadský výskumný riaditeľ výživy na Univerzite v Toronte a v Nemocnici sv. Michala v Toronte.
V nutričných výskumoch preto pokusy prebiehajú len na 70 až 120 jednotlivcoch.
„Výsledky sa môžu lámať práve na tom, že nemáte dostatočný počet subjektov,“ hovorí Jenkins.
Menšie štúdie neposkytujú dostatočne dôveryhodné výsledky. Výskumníci preto rovnakú malú štúdiu niekoľkokrát opakujú a potom spoja podobné štúdie do niečoho, čo je známe ako metaanalýza.
Práve ste prekročili povolený počet zariadení
Váše aktívne predplatné umožňuje prístup k zamknutému obsahu iba obmedzenému počtu prehliadačov.
Aby ste mohli pokračovať v čítaní článku na tomto zariadení/prehliadači, upravte si, prosím, zoznam zaregistrovaných zariadení v nastaveniach vášho profilu.
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom G5VZM na číslo 8787.
Pošlite SMS s textom H5VZM na číslo 8787.