SME

Kardiologička: S rastúcim vekom zabudnite na šišky, keksy aj sladidlá

Kedy je vysoký tlak problém?

(Zdroj: NÚSCH)

Väčšina slovenských seniorov nad sedemdesiat rokov sa dnes lieči na vysoký krvný tlak a užívajú nejaké lieky. A viete, ktoré jedlo je pre seniora s vysokým krvným tlakom najhoršie? Šišky. O krvnom tlaku hovorí primárka ambulantného oddelenia Národného ústavu srdcovo cievnych chorôb v Bratislave MUDr. IVANA ŠOÓŠOVÁ, PhD., FESC.

Ak si niekto celý život jedlo priveľmi solí, zarába si tým na infarkt. Koľko pravdy je na tomto tvrdení?

Súvisiaci článok Lieky na tlak majú nebezpečné kombinácie. Ktorým sa vyhnúť? Čítajte 

Ťažko povedať, že len soľou si zarábate na infarkt. Myslím, že tak sa to zjednodušiť nedá. Ale je pravda, že zvýšené solenie ovplyvňuje a zvyšuje krvný tlak.

SkryťVypnúť reklamu

V našej strave prijímame soli veľa všeobecne, až trojnásobne viac, napríklad konzumáciou priemyselne spracovanej stravy.

A pritom vôbec nemusíme na jazyku cítiť, že jeme niečo výrazne slané.

Aký je teda pre seniora vhodný denný príjem soli?

Denný príjem soli by nemal presiahnuť 5 gramov, a to vo všetkom, čo počas dňa zjeme.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Napríklad aj rožok má svoju soľ, syry, konzervované potraviny, polotovary. Pacientom so srdcovým zlyhávaním by mali stačiť len dva až tri gramy soli. Seniori - a nielen oni - by mali minimalizovať soľ, lebo okrem toho, že zvyšuje krvný tlak, práve ona zvyšuje aj chuť do jedla.

Nemali by mať na stole soľničku, aby ich to nezvádzalo k soleniu.

Ako je to s korenením jedál?

Ak nemajú problém so žalúdkom, korenie neškodí.

A čo čili?

Čili je dokonca vhodné, obsahuje látky prospešné pre zdravie (kapsaicín).

SkryťVypnúť reklamu

Je senior viac náchylný na infarkt?

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C682Q na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Stravovanie

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 211
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 869
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 163
  4. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 295
  5. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 261
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 088
  7. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 2 950
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 741
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu