Pribúda ľudí alergických na niektoré zložky potravín, rozšírená je celiakia.
O ochorení, ktoré sa prejavuje ako precitlivenosť na lepok, jeho komplikovanej diagnostike, aj o príčinách dlhých čakacích lehôt rozpráva detská gastroenterologička RENÁTA SZÉPEOVÁ.
Dnešné deti majú možnosť sa oveľa zdravšie stravovať ako dnešní dospelí, ktorí vyrastali na klasickej strave. Každú nedeľu sa klepali rezne, mäso sa jedlo hlavne s ryžou, zeleninové jedlá boli neobvyklé. Máme nádej, že budú naše deti zdravšie ako my?
Môžu aj nemusia. To, čo budú deti konzumovať, závisí od toho, čo im ponúkneme a čo ich naučíme jesť.
Na jednej strane máme veľký výber čerstvých, kvalitných potravín, ale na druhej strane množstvo sladkostí, sladených nápojov, polotovarov s veľkým množstvom farbív, stabilizátorov či iných cudzorodých látok. Máme podmienky, aby boli zdravšie, ale obávam sa, že túto šancu nevyužívame dostatočne.

Vo Veľkej Británii vzbudil rozruch prípad chlapca, ktorý jedol iba hranolčeky, až kým nezačal prichádzať o zrak. Na druhej strane, mladí ľudia sa zaujímajú o zdravé stravovanie viac ako kedysi. Dočkáme sa niekedy konca fast foodov s vyprážanými jedlami?
To asi nie, v tomto segmente prevládajú iné záujmy ako zdravé stravovanie.
Strašiakom dneška je lepok. Mnohí ho vylučujú zo stravy, aj keď netrpia jeho neznášanlivosťou. Je to správne?