SME

Privysoká denná konzumácia červeného mäsa zvyšuje riziko rakoviny hrubého čreva

Londýn 15. júna (TASR) - Pravdepodobnosť rakovinového ochorenia hrubého čreva je o 35 percent vyššia u ľudí, ktorí denne konzumujú 160 gramov alebo viac ...

Londýn 15. júna (TASR) - Pravdepodobnosť rakovinového ochorenia hrubého čreva je o 35 percent vyššia u ľudí, ktorí denne konzumujú 160 gramov alebo viac červeného bravčového, hovädzieho alebo teľacieho mäsa, v porovnaní so všetkými, ktorí sa uspokoja s dennou dávkou takéhoto mäsa nižšou o 20 gramov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vyplýva to z výsledkov doteraz najkomplexnejšieho výskumu predmetnej problematiky na starom kontinente.

Ako vyplýva zo štúdie o skúmaní európskych perspektív súvisiacich s rakovinou, ktorá vychádza z poznatkov získaných pri sledovaní takmer pol milióna mužov i žien z 10 štátov nášho kontinentu v rokoch 1992-1998, po piatich rokoch diagnostikovali u 1329 pozorovaných osôb nádorové ochorenie.

SkryťVypnúť reklamu

Analýza tohto prieskumu jednoznačne preukázala predpoklady, vyplývajúce už zo skorších vedeckých prác, že väčšia konzumácia červeného mäsa zvyšuje riziko rakoviny hrubého čreva. Potvrdilo sa to pri zohľadnení veku, pohlavia, výšky, hmotnosti, príjmu energie, fyzických aktivít a iných faktorov v prípade spomínaných druhov mäsa, nie však v prípade hydiny. Konzumácia rýb naopak preukázateľne asi o 30 percent riziko nádorového ochorenia znižuje.

Ďalšími rizikovými faktormi v súvislosti s rakovinových ochorením črevného traktu sú podľa vedcov popri konzumácii červeného mäsa ešte obezita a nedostatok fyzickej aktivity, ale aj nadmerný konzum alkoholických nápojov a fajčenie.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  2. Tajomstvo najšťastnejších krajín sveta
  3. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  4. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  7. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  8. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  1. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  2. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  3. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  4. Tajomstvo najšťastnejších krajín sveta
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  7. Kaufland pozýva na letnú oslavu plnú farieb: príde Tina aj Kali
  8. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  1. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože 6 852
  2. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 5 882
  3. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko 4 449
  4. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých 3 208
  5. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží 3 124
  6. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 2 470
  7. McDonald’s otvoril svoju prvú reštauráciu v Spišskej Novej Vsi 1 718
  8. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 1 587
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu