SME

Mozog využívame len na desať percent. Prečo?

Ráno vstanete a viete, že aj dnes musíte byť tvorivý, energický, pružný, asertívny a ešte aj originálny. Devízou budúcnosti je totiž bystrý mozog.

Mozog zhromažďuje, spracúva informácie a riadi naše telesné funkcie spôsobom, ktorý je zatiaľ v drvivej časti mimo našej vedomej kontroly. FOTO - ARCHÍV SME

Ráno vstanete a viete, že aj dnes musíte byť tvorivý, energický, pružný, asertívny a ešte aj originálny. Devízou budúcnosti je totiž bystrý mozog.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ako si ho udržať a cibriť?

Fyziológovia a psychológovia zistili, že aj v bdelom stave využívame len desatinu jeho kapacity. Je to, ako keby ste boli majiteľmi obrovského paláca so stovkou tajuplných komnát, ale kľúče máte len od prvých desiatich.

SkryťVypnúť reklamu

"Máte supermoderné auto, ale po diaľnici idete dvadsiatkou len preto, že vám nikto nepovedal o existencii radiacej páky. Tak je to aj s mozgom," hovorí neurológ Ivan Zvonár.

Nie všetci však dokážu silou vôle preradiť svoju myseľ na rýchlejšie otáčky, zvýšiť rýchlosť a pridať plyn. To záleží na mnohých faktoroch, na hormónoch, genetike, rôznych vplyvoch, ale aj na tom, ako sa o svoj mozog staráme.

Pomáha aj šport

Znie to banálne a príliš jednoducho, ale každá telesná činnosť vynikajúco podporuje aktivitu mozgu. Neurológ a psychológ Pierce J. Howard si celé roky tvorí zoznam položiek, ktoré sú prekážkou tvorivosti. Za jednu z nich v knihe Príručka pre užívateľov mozgu označil aj zlú telesnú kondíciu. "Nemusíme byť práve maratónskym bežcom, ale musíme byť dostatočne v kondícii, aby sme si uchovali nabudenie, ktoré tvorivosť vyžaduje," hovorí. Pri istom experimente museli dvaja ľudia s rovnakým IQ riešiť matematické úlohy. Prvý iba sedel na stoličke, druhý šliapal na stacionárnom bicykli. K správnym výsledkom sa rýchlejšie dopracoval športovec.

SkryťVypnúť reklamu

Kapacitu mozgu ovplyvňuje aj strava

"Aj správne volené potraviny podporujú mozgovú činnosť. Je oveľa rozumnejšie jesť potraviny, ktoré nás robia výkonnejšími, ako sa dopovať povzbudzujúcimi tabletkami či energetickými nápojmi," radí psychiatrička Lívia Vavrušová. Kapacitu mozgu pozitívne ovplyvňuje najmä lecitín, ktorý je v sóji alebo vo vajíčkach. Prebúdzačmi mozgovej aktivity sú bielkoviny. Naopak cukry a tuky nás utlmujú. Ak sa potrebujeme veľmi sústrediť, treba sa vzdať sladkostí. Potraviny, ktoré by špeciálne posilňovali činnosť mozgu, zatiaľ neexistujú. Na pamäť pôsobí stimulujúco aj nikotín. V mozgu sú nikotínové receptory, ktoré zvyšujú jeho krátkodobú aktivitu. Preto sú tvrdenia fajčiarov, že sa s cigaretou dokážu lepšie koncentrovať, namieste, hoci lekári to neradi počujú.

SkryťVypnúť reklamu

Pomôžu nové technológie?

"Mozog je hladný po podnetoch, ktoré mu ukazujú, ako lepšie fungovať. Učí sa rád a dosiahnuté výsledky si ukladá, nové funkčné okruhy vydržia trvalo. Ak sme v strese, mozog zapína pomaly. Ak to nejde inak, treba mu pomôcť," hovorí psychologička Katarína Probstová. Mozog inak reaguje na podnety, keď sme unavení, podráždení či napätí a úplne inak, keď sme dobre naladení a v pohode.

V posledným desaťročiach preto vznikajú stále novšie moderné technológie, ktoré nás lákajú, ako zvýšiť kapacitu mozgu. Na Slovensku sú z nich dostupné napríklad psychowalkmany a biofeedback. Vyskúšali sme obidve metódy a ponúkame názory odborníkov.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 375
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 059
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 169
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 643
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 398
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 124
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 820
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 316
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu