SME

Má viac vápnika ako mlieko. Mak dodá strave aj kvalitné tuky a vlákninu

Potenciál má aj pri liečbe neplodnosti.

Mak je bohatý na vápnik a podporuje dobré trávenie.Mak je bohatý na vápnik a podporuje dobré trávenie. (Zdroj: Pexels)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Makové semienka sú nenahraditeľnou ingredienciou v mnohých kuchyniach, najmä v tých, kde sa veľa pečie. Mnohých si podmanili orieškovou chuťou, zemitou vôňou a dramatickými modro-čiernymi odtieňmi, hoci rozšírená je aj biela odroda.

Aj keď sú menšie než čia či sezamové semienka, pri zahryznutí jemne praskajú a ich použitie príjemne ozvláštni každý dezert či pečivo.

Súvisiaci článok Vyhýbate sa tofu? To, že spôsobuje rakovinu, sú len mýty Čítajte 

Mak je však v jedle omnoho viac ako len ozdobou. Drobné semienka, ktoré tvarom nápadne pripomínajú obličky, v sebe ukrývajú mnoho zdraviu prospešných látok.

SkryťVypnúť reklamu

Má viac vápnika ako mlieko

Semená maku sa pýšia vysokým obsahom kvalitného tuku (viac ako 40 g v 100 g), bielkovín, vlákniny (podporuje trávenie a zabraňuje zápche) a slušným zastúpením aminokyselín.

Nutričná hodnota je daná predovšetkým mono- a polynenasýtenými mastnými kyselinami, obsiahnutými v olejnatej zložke, ktoré pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu a zabraňujú kôrnateniu tepien.

Prospešné sú aj pre pokožku.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C8MH9 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Zdravá strava

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 367
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 051
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 169
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 634
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 392
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 121
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 812
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 326
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu