SME

Vedci v Nitre vyrábajú nové potraviny, bezlepkové výrobky sú problematické

Múku dokážeme vyrobiť z čohokoľvek.

Doktorka Veronika ValkováDoktorka Veronika Valková (Zdroj: Archív V.V.)

Aj výroba potravín je veda. Odborníci zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre vyrábajú krekry, sušienky, keksíky či pečivo, ktoré majú vyššiu nutričnú hodnotu alebo špeciálne zloženie. Vďaka nemu sú vhodné aj pre celiatikov, cukrovkárov alebo pacientov s laktózovou intoleranciou.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

"Zameriavame sa najmä na tradičné slovenské plodiny. Často používame rôzne druhy strukovín, nakoľko sú dobrým zdrojom rastlinných bielkovín, vlákniny, vitamínov, minerálov a iných cenných látok," objasňuje pre SME vedkyňa VERONIKA VALKOVÁ z Laboratória cereálnych technológií AgroBioTech SPU.

SkryťVypnúť reklamu

Ako odhadujete, že bude vyzerať naša strava v blízkej budúcnosti?

Predpokladám, že v budúcnosti nás určite čakajú zmeny v stravovacích návykoch. Môžu byť podmienené najmä nutnosťou zvýšenia produkcie potravín, aby jej bol dostatok pre všetkých obyvateľov planéty.

Jednou z možností môže byť napríklad konzumácia hmyzu ako alternatívy ku konzumácii mäsa, ktorá je na vzostupe.

Myslíte si, že sa dnes ľudia viac zaujímajú o zloženie potravín než v minulosti?

Určite áno. Dokonca to omnoho viac zaujíma aj obchodníkov. Je preukázateľné, že ľudia sa viac zaujímavú o zdravý životný štýl než kedysi. Za posledné desaťročie sa oveľa viac starajú o to, čo jedia, a snažia sa aj vyhýbať umelým látkam, ktoré sa pridávajú do potravín, aby predĺžili ich trvanlivosť. Začali viac hľadať prírodné alternatívy.

SkryťVypnúť reklamu

A dá sa vždy nájsť prírodná alternatíva?

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C8MRK na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Stravovanie

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 335
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 019
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 166
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 558
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 380
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 111
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 773
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 407
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu