SME
Nedeľa, 1. október, 2023 | Meniny má Arnold

Napísala knihu o jedle: Vajíčka by sme mali vyberať z kartónu, rajčiny do chladničky nepatria

Ľudia stále veria mýtom o stravovaní.

Karolína Fourova, autorka knihy Jediná kniha o jedle, ktorú potrebujete. (Zdroj: Karolína Holubová)

"Často zabúdame, že aj do chladničky je potrebné všetko dobre zabaliť. Ideálne je používať vzduchotesné škatuľky, sklenené alebo plastové, v ktorých potravina nemá prístup ku kyslíku, ktorý urýchľuje jej kazenie a napomáha oxidáciu a stratu vitamínov," hovorí pre SME KAROLÍNA FOUROVÁ, autorka knihy Jediná kniha o jedle, ktorú potrebujete.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Gastronomická novinárka a foodblogerka vyštudovala odbor výživu a kvalitu potravín. Na sociálnych sieťach sa snaží ľudí naučiť čo najviac o jedle, aj vyvrátiť čo najviac stravovacích mýtov.

Napísali ste knihu s názvom Jediná kniha o jedle, ktorú potrebujete. Opisujete v nej jednotlivé zložky potravín (cukry, tuky, bielkoviny), ale sú v nej aj recepty. Čo pre vás jedlo znamená?

Jedlo je základným zdrojom energie. Snažím sa ho však ľuďom priblížiť tak, aby si ho dokázali aj užiť a tešili sa naň. Zároveň sa snažím odradiť ich od druhého extrému - počítania kalórií závislosti od škatuľkovania - aby nepodriaďovali všetok čas tomu, koľko čoho jedia. Nie je správne nevenovať jedlu pozornosť, zároveň však nie je dobré preháňať to s ňou.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Je ťažké nájsť v stravovaní zlatú strednú cestu?

Pre mnoho ľudí určite áno. Za tie roky, čo vzdelávam ľudí cez sociálne siete, blog a média, mi viacero ľudí napísalo, že vďaka mojej práci už vedia, ktoré potraviny sú vhodnejšie a ktoré menej vhodné. Lepšie si dokážu vybrať, čo si dajú na večeru. Začali rozmýšľať nad tým, ktoré potraviny by mali jesť častejšie, a ktoré zase menej.

Naučiť sa myslieť týmto spôsobom je určite jednoduchšie, než si priniesť domov burrito, rozdeliť ho na jednotlivé zložky, odvážiť ich a zapísať si hodnoty do kalorických tabuliek.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok
s predplatným SME.sk.
Predplatné si môžete kedykoľvek zrušiť.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu