Reďkovky bývajú zvyčajne prvou zeleninou, ktorá sa v záhradkách a skleníkoch po zime vysieva.
Dospelí milujú, keď sú jemne pikantné a ostré, deťom zas chutia viac, ak sú šťavnaté a sladké, navyše ich lákajú ich ružovkasté či fialové odtiene a guľatý tvar.
Aj preto by sa na prvý pohľad mohli reďkovky skôr zdať ako nápaditá ozdoba než ako dôležitá ingrediencia v jedálnom lístku. Táto malá zelenina je však plná živín a môže dokonca pomôcť pri niektorých zdravotných problémoch.
Lepšie trávenie
Podobne ako každá iná zelenina, aj reďkovky sú nabité vlákninou, ktorej dostatočný príjem sa považuje za veľmi dôležitý pre zdravie čriev.
Reďkovky však takými skvelými pomocníkmi trávenia robí špecifický druh vlákniny, ktorý ponúkajú. Sú totiž bohaté na lignín, ktorý je nerozpustný vo vode, ale, naopak, absorbuje ju a tým dodáva stolici objem a pomáha predchádzať zápcham.
Jedna štúdia preukázala, že šťava z reďkovky môže dokonca pomôcť vyhýbať sa aj žalúdočným vredom.