Väčšina kuchárov zastáva názor, že jedlá pripravené na hrsti nakrájanej a opraženej cibule, chutia oveľa lepšie. Ako základ akéhokoľvek vareného jedla ju používajú prakticky vo všetkých kútoch sveta.

Cibuľa sa len tak ľahko nepoddá. Pri krájaní sa bráni dráždivým plynom - propanthial S-oxid -, ktorý, ak sa dostane do očí, spôsobí slzenie. Ak však vydržíte, získate vďaka nej mnohé zdravotné benefity.
Znižuje riziko rakoviny
Cibuľa totiž patrí medzi najbohatšie potravinové zdroje živiny nazývanej kvercetín - ide o flavonoid a silný antioxidant (okrem neho cibuľa obsahuje ešte vyše dvadsiatku ďalších), ktorý je silným bojovníkom proti mnohým neduhom.
Okrem toho, že podporuje kardiovaskulárny systém tým, že znižuje krvný tlak, cholesterol a uvoľňuje krvné cievy, má aj výrazný účinok na alergie, astmu, artritídu, diabetické komplikácie, neurodegeneratívne poruchy či osteoporózu.