"Čísla sú alarmujúce a ani trendy v budúcnosti nie sú optimistické, práve naopak. Počty pacientov trpiacich nadváhou a obezitou budú podľa predpovedí rásť. S obezitou ide ruka v ruke cukrovka druhého typu, prípadne nealkoholické stukovatenie pečene. Sú to naozaj veľmi vážne problémy," hovorí pre SME vedkyňa LUCIA BALÁŽOVÁ, ktorá pracuje v Biomedicínskom centre Slovenskej akadémie vied.
Skúma metabolické vlastnosti tukového tkaniva. Výsledky jej práce uverejnili prestížne vedecké časopisy ako Nature, Nature Medicine, Nature Metabolism, Cell Metabolism a tento rok za ne získala aj ocenenie Vedec roka Slovenskej republiky 2021, v kategórii Mladá vedecká pracovníčka.
V rozhovore sa dočítate:
- Aký je rozdiel medzi bielym a hnedým tukovým tkanivom.
- Čo sa stane s hnedým tukom, ktorý sme mali pri narodení.
- Ako vedci zistili, že hnedý tuk majú aj dospelí ľudia.
- V ktorých častiach tela sa nachádza.
- Ako môžeme zvýšiť jeho množstvo alebo ho aktivovať.
- Či majú ľudia v chladnejších oblastiach viac hnedého tuku.
- Ako dlho bude trvať, než sa dopracujeme k lieku na liečbu obezity.
Slovo tuk a jeho význam si ľudia často spájajú s nezdravým životným štýlom, nadváhou a obezitou. Aký má význam v ľudskom tele?
Aj keď ľudia vnímajú tuk negatívne, v skutočnosti je veľmi dôležitý.
Umožňuje nám uskladňovať do zásoby energiu, ktorú prijímame a v danom okamihu ju nepotrebujeme. Vždy je lepšie, ak máme nadbytočnú energiu uskladnenú v tukovom tkanive, ako keby mala byť uložená v inom orgáne, ktorý na to nie je primárne prispôsobený.
Existuje aj ochorenie, ktoré sa nazýva lipodystrofia. Ľudia, ktorí ním trpia, nemajú tukové tkanivo a ich nadbytočná energia sa preto ukladá vo svaloch alebo v pečeni, čo narúša fungovanie týchto orgánov a vedie k ďalším problémom.
Vždy je dobré mať nejaké tukové tkanivo a v ňom uskladnenú energiu.
V tele máme viac druhov tukového tkaniva. Najzákladnejšie delenie je na biele a hnedé. Aký je medzi nimi rozdiel?
Je to práve biele tukové tkanivo, ktoré slúži na uskladnenie prebytočnej energie.
Naopak, hnedý tuk dokáže energiu spáliť. Jeho hlavnou funkciou je termoregulácia, teda schopnosť udržiavať teplotu tela na rovnakej úrovni. Má význam najmä u novorodencov, ktorí ešte nemajú vyvinutú centrálnu teplotnú reguláciu. Nachádza sa medzi lopatkami a pomáha im zohriať sa.
Okrem ľudí ho majú aj drobné hibernujúce živočíchy, aby počas obdobia hibernácie dokázali prežiť.