Problémy s trávením, hnačky po jedle či únava. Ľudí, ktorým jedlo neprináša pôžitok, ale naopak starosti, každý rok pribúda. Potravinové alergie, intolerancie či celiakiu majú na Slovensku tisícky ľudí.
Dáta troch zdravotných poisťovní, Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP), Dôvery aj Unionu, ukazujú, že rastú najmä počty pacientov s celiakiou. "Toto ochorenie sa môže vyvinúť v akomkoľvek veku. U detí sa zvyčajne objaví už po zaradení lepku do stravy, ale veľakrát sa ohlási až v dospelosti. Častejšie sa vyskytuje u žien," uviedla Ivana Štefúnová z oddelenia komunikácie VšZP.
V článku sa dočítate:
- Ako prebieha diagnostika celiakie?
- Kto má nárok na bezlepkové potraviny na predpis?
- Čo zdravotná poisťovňa uhradí?