SME

Umelé sladidlá nie sú bojovníkmi proti kilám, hovorí WHO. Otázne je aj ich znižovanie rizika cukrovky

WHO dáta opiera o viac ako 200 štúdií.

Umelé sladidlá chudnutiu nepomôžu.Umelé sladidlá chudnutiu nepomôžu. (Zdroj: Adobe Stock)

Snažíte sa schudnúť či len udržať si váhu? Alebo chcete pre diagnózy v rodine znížiť riziko cukrovky a srdcových chorôb, a tak si v obchode vyberáte nízkokalorické potraviny a nápoje, ktoré sladia umelými sladidlami namiesto cukru?

Javí sa to ako lákavá náhrada, ktorá zaženie chuť na sladké a nepridá na váhe a nezvýši riziko ochorenia.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

No Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) má iný názor.

Necukrové sladidlá by sa nemali používať ako prostriedok na zníženie hmotnosti či rizika neprenosných chronických chorôb, akými sú cukrovka či srdcové choroby. Konštatuje to v novom odporúčaní.

SkryťVypnúť reklamu

Rady WHO sa však nezaoberajú tým, či sú umelé sladidlá zdravé, alebo by mali byť zakázané.

Súvisiaci článok Dieťa za svoju obezitu často nemôže. Rodič by ho nemal deptať, ale motivovať k zmenám Čítajte 

Riaditeľ WHO pre výživu a bezpečnosť potravín Francesco Branca ľuďom odporúča zvážiť iné spôsoby, ako znížiť príjem pridaných cukrov, napríklad konzumáciou potravín s prirodzene sa vyskytujúcimi cukrami, akými sú ovocie alebo nesladené jedlá a nápoje.

„Umelé sladidlá nie sú základnými prvkami výživy a nemajú žiadnu nutričnú hodnotu. Ľudia by mali úplne znížiť sladkosť stravy, a to už v ranom veku, aby si zlepšili svoje zdravie,“ zdôraznil.

Evangeline Mantzioris z University of South Australia si ako praktická klinická dietologička v 90. rokoch pamätá, keď sa v spracovaných potravinách začali objavovať umelé sladidlá. Propagovali ich ako náhradu cukru v potravinových výrobkoch, ktorá môže viesť k schudnutiu.

SkryťVypnúť reklamu

„Plechovka sladeného nealko nápoja obsahuje v priemere približne 500 kilojoulov. Teoreticky, ak by ste každý deň nahradili jednu cukrom sladenú plechovku nealkoholického nápoja za umelo sladenú, tak by sa vaša hmotnosť mesačne znížila o kilo,“ približuje Mantzioris v texte na odbornom portáli The Conversation, pričom dodáva, že toto tvrdenie výskum za posledných niekoľko desaťročí nepotvrdil.

Otázka toho, či umelé sladidlá pomôžu pri chudnutí, je tak zodpovedaná. Austrálska klinická dietologička sa pokúsi zodpovedať na tú druhú časť – čo z odporúčania WHO si majú vziať ľudia, ktorí na umelé sladidlá prešli zo zdravotných dôvodov.

Tri typy štúdií

Kontrola hmotnosti je potrebná, keďže obezita zvyšuje riziko chorôb, akými sú cukrovka a niektoré typy rakoviny, ktoré sú celosvetovo hlavnými príčinami úmrtí.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každé 4 týždne.
Pošlite SMS s textom C9RQP na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Stravovanie

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Union drží prvenstvo v dostupnosti zdravotnej starostlivosti
  2. Praskajúca stena nie je len estetický problém. Čo je za tým?
  3. Prvý mobil ako skúška dôvery medzi rodičom a dieťaťom
  4. Rozvrh hodín s kalendárom prázdnin v denníkoch SME a Korzár
  5. Na potulkách chuťami: od zemiakov po syry, všetko je doma
  6. Na toto by ste sa mali vo svojej obľúbenej krčme opýtať
  7. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia
  8. Dieťa, ktoré cíti záujem, má odvahu učiť sa
  1. Rozvrh hodín s kalendárom prázdnin v denníkoch SME a Korzár
  2. Prvý mobil ako skúška dôvery medzi rodičom a dieťaťom
  3. Zuzana Porubjaková a Miro Jaroš v naozaj otvorených rozhovoroch
  4. Na potulkách chuťami: od zemiakov po syry, všetko je doma
  5. Prvý mobil je tu: tipy, ako ho využiť zodpovedne
  6. Dieťa, ktoré cíti záujem, má odvahu učiť sa
  7. Na toto by ste sa mali vo svojej obľúbenej krčme opýtať
  8. Ako naši krajania v Amerike začínali od nuly
  1. Čo urobiť, keď sa na stene objaví trhlina? Farba ju nezachráni 9 676
  2. Cukrovar mení Trnavu na miesto, kde sny ožívajú 6 001
  3. Z čašníkov majiteľmi top hotelov: Stavili na lokálnosť a luxus 5 993
  4. Skládky nechceme, no moderných riešení sa obávame 4 769
  5. Tichá epidémia bolesti chrbta: Dostupná pomoc pre tisíce ľudí 4 746
  6. Na začiatku ledva naškrabali 700 eur, dnes majú miliónové tržby 4 693
  7. Na toto by ste sa mali vo svojej obľúbenej krčme opýtať 4 485
  8. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia 3 652
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu