SME

Ľudia, ktorým nechutí zelenina nemusia zúfať. Neurovedkyňa radí, ako si vytrénovať chuť

Čo vplýva na náš výber jedla?

Mnohé z našich vrodených pocitov a preferencií sú formované našimi ranými skúsenosťami s jedlom.Mnohé z našich vrodených pocitov a preferencií sú formované našimi ranými skúsenosťami s jedlom. (Zdroj: Adobe Stock)

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, prečo z kŕmidiel sŕkajú nektár len kolibríky?

Odpoveďou je, že na rozdiel od vrabcov, piniek a väčšiny ďalších vtákov môžu ochutnať sladkosť. Nesú totiž genetické inštrukcie potrebné na detekciu molekúl cukru.

Podobné je to aj u ľudí. Naša DNA obsahuje génové sekvencie kódujúce molekulárne detektory, ktoré nám umožňujú rozpoznať sladké.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Je to však zložitejšie. Na schopnosť cítiť sladkosť, ako aj iné chute, vplýva nielen genetická výbava, ale aj potraviny, s ktorými sa stretávame či choroba.

SkryťVypnúť reklamu

Neurovedkyňa Monica Dusová z Univerzity v Michigane, ktorá skúma, ako konzumácia príliš veľkého množstva cukru otupuje pocit sladkosti, v texte na odbornom portáli The Conversation približuje, čo vplýva na to, čo položíme na tanier.

„Chuť je taká ústredná pre naše stravovacie návyky, že pochopenie toho, ako ju formujú gény a životné prostredie, má zásadný vplyv na výživu, potravinovú vedu a prevenciu chorôb,“ zdôrazňuje.

Soľ nás upozorňuje na živiny, horkosť na toxíny

Ľudská schopnosť rozoznať, ako chutí jedlo, závisí od prítomnosti chuťových receptorov. Tie sa nachádzajú na zmyslových bunkách, ktoré sú umiestnené vnútri chuťových pohárikov, zmyslových orgánov na povrchu jazyka.

Vzájomným pôsobením medzi chuťovými receptormi a molekulami potravín vzniká päť základných chutí: sladká, kyslá, horká, slaná a umami. Z úst do mozgu sa prenášajú špecifickými nervami.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C9TP4 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Stravovanie

Súvisiace témy: Zdravá strava
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 431
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 134
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 173
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 798
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 450
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 156
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 905
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 189
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu