SME

Zápach nemusí vždy znamenať, že potravina je pokazená. Ale dokáže nos odhaliť salmonelu?

Na otázku odpovedá mikrobiológ.

Kým potravinu neotvoríte, riaďte sa pokynmi na obale.Kým potravinu neotvoríte, riaďte sa pokynmi na obale. (Zdroj: AdobeStock)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Chceli ste cez víkend upiecť kura, no plány sa vyvinuli inak, a tak ešte v utorok podvečer stále leží v chladničke. Keďže termín trvanlivosti sa blíži, inštinkt vám našepne spoľahlivý test - odstrániť obal a jedlo ovoňať.

Robíme to takmer všetci. A so všetkým - niekedy si pričuchneme k mäsu, inokedy k saláme alebo k syrom v otvorenom obale.

Dokáže však náš čuch naozaj spoľahlivo odhaliť, či je jedlo pokazené?

Na túto otázku odpovedá v texte na portáli The Conversation mikrobiológ Matthew Gilmour, ktorý sa zaoberá bezpečnosťou potravín v Quadram Institute vo Veľkej Británii.

SkryťVypnúť reklamu

A jeho odpoveď vás možno prekvapí.

Ako vzniká povestný zápach?

Väčšina mikróbov vytvára zápach počas toho, ako rastú a množia sa.

"K obľúbeným patrí napríklad príjemná vôňa droždia v čerstvo vykysnutom alebo upečenom chlebe. Na druhej strane je zase averzia, ktorú máme všetci k plynným zmesiam, ktoré vytvárajú mikróby v našom tele. Výsledkom je plynatosť alebo pach z úst," vysvetľuje Gilmour.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom CAD53 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Potraviny

Kamióny čakajú na cstup z Egypta do Pásma Gazy v Rafahu.

Humanitárna organizácia požiadala Izrael o zabezpečenie distribučných miest.


TASR
Regál s vifonkami.

Vyzvali politikov, aby vydala odporúčania s cieľom znížiť ich spotrebu.


TASR 4
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 362
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 041
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 169
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 621
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 390
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 120
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 807
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 342
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu