Rakytník rešetliakový je opadavá tŕnistá rastlina, ktorú nájdeme na pobreží severozápadnej Európy, v miernych oblastiach strednej Ázie, ale aj v niektorých slovenských sadoch.
Nová štúdia z Memorial University v kanadskom Newfoundlande ukázala, že bobule rakytníka rešetliakového majú jedinečné nutričné vlastnosti, ktoré majú potenciál pomáhať pri liečbe cukrovky a obezity. Autori sľubné výsledky plodov rakytníka, ktorý rastie v pobrežných oblastiach Newfoundlandu, pozorovali zatiaľ in vitro (v skúmavke, v laboratórnych podmienkach, pozn. red.).
Výsledky štúdie poukazujú na prítomnosť kľúčových polyfenolických zlúčenín v rakytníkových výliskoch a semenách, z ktorých každá má potenciálne zdravotné účinky - od ochrany kardiovaskulárneho systému až po protizápalové vlastnosti. Na polyfenolický profil plodov rakytníka však majú vplyv geografické faktory.

„Toto je prvý krok k pochopeniu toho, ako môžu polyfenoly rakytníka priaznivo modulovať našu fyziológiu. Budúci výskum sa musí zamerať na pochopenie mechanizmov, ktoré stoja za týmito účinkami, a na ďalšie experimenty na zvieratách a ľuďoch,“ hovorí autor štúdie Renan Danielski.
V texte sa dočítate:
- Aké sú ďalšie zdravotné prínosy rakytníka.
- Aké sú ďalšie rastliny a plody s priaznivými účinkami.
- Prečo majú pobrežné rastliny viac antioxidantov.
Ak by sa tieto účinky potvrdili in vivo (v prostredí, v ktorom sa prirodzene nachádza, pozn. red.), vie si výskumník predstaviť využitie rakytníkových polyfenolov na terapeutické a farmakologické účely, ktoré pomôžu pri prevencii a liečbe cukrovky, obezity a mnohých ďalších ochorení.
Registrovaná dietologička Michelle Routhensteinová, ktorá sa na štúdii nepodieľala, hovorí, že za tieto pozitívne výsledky rakytníka pravdepodobne môžu vitamíny C a E aj flavonoidy, karotenoidy a fenolové zlúčeniny a obsah vlákniny.
„Môžu zohrávať úlohu v potenciálnych účinkoch na bunky cukrovky tým, že znižujú oxidačné poškodenie a zápal, čím potenciálne zlepšujú citlivosť na inzulín a metabolizmus glukózy,“ vysvetľuje pre odborný portál Medical News Today (MNT).
Dodáva, že podobne aj v boji proti obezite môžu tieto antioxidanty a vláknina pomôcť zmierniť oxidačný stres a zápal, podporiť metabolické zdravie a úsilie o reguláciu hmotnosti.
Zdravotné prínosy
Lekárka Menka Guptaová z Inštitútu funkčnej medicíny približuje, že žltooranžové bobule rakytníka sa už po stáročia používajú v tradičnej medicíne v Tibete, Číne a v ďalších ázijských aj v európskych krajinách.
„Väčšina zdokumentovaných prípadov použitia sa týka zdravia tráviaceho traktu, žalúdočných a črevných problémov, kardiovaskulárneho zdravia, kožných ochorení a vredov,“ hovorí Guptaová pre MNT.

Odborníčka dodáva, že vzhľadom na kombináciu protizápalových a antimikrobiálnych vlastností môže mať rakytník pozitívny vplyv na zdravie čriev.
„Lepšie zdravie čriev má pozitívny vplyv na metabolické zdravie a potenciálne pomáha zvládať cukrovku a obezitu,“ vysvetľuje.
Antioxidanty z pobrežia
Routhensteinová a Guptaová predpokladajú, že kanadské pobrežné podnebie môže mať jedinečnú schopnosť produkovať silné antioxidanty.
Rakytník rešetliakový totiž nie je jedinou pobrežnou rastlinou s podobne silnými vlastnosťami. Lekárka poukazuje na to, že ich majú aj brusnice, rozmarín a levanduľa.
Dietologička Routhensteinová dopĺňa aj ďalšie: „Ukázalo sa, že mladé listy Hibiscus tiliaceus, Syzigium corymbosa, Calophyllum inophyllum a Colubrina asiatica – bežne známe ako ibištek lipovitý, vodné jablko, taman a ázijské hadie drevo, majú tiež antioxidačné vlastnosti.“
Guptaová sa domnieva, že náročné podmienky, ako napríklad pôda s vysokým obsahom soli, premenlivá vlhkosť a nízky obsah živín, pravdepodobne zvyšujú oxidačný stres týchto rastlín.
„To vedie k adaptačnej reakcii týchto rastlín - čo znamená väčšiu produkciu antioxidantov,“ hovorí Guptaová s tým, že z toho môže mať človek úžitok.
Liečivé rastliny
Rakytník sa pripája k rastúcemu zoznamu účinných nutraceutík, ktorých dlhoročnú liečivú hodnotu potvrdzuje veda. Ide o potraviny a látky prírodného pôvodu, pričom niektoré majú preventívny alebo liečebný účinok.
Guptaová sem zaraďuje aj kurkumu, zázvor, zelený čaj, čučoriedky, chia aj ľanové semiačka. Tieto potraviny obsahujú bioaktívne zlúčeniny, ktoré sú zdraviu prospešné vďaka rôznym mechanizmom, ako sú antioxidačné vlastnosti, protizápalové účinky a vplyv na zdravie čriev.
„Je tiež preukázané, že zlepšujú imunitné funkcie. Polyfenoly v spomínaných potravinách môžu zlepšiť zdravie ciev a znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení,“ dodáva lekárka.

Routhensteinová dopĺňa ďalšie moderné nutraceutiká - resveratrol, ktorý sa nachádza v čiernom hrozne, niektorých bobuľových plodoch a arašidoch. Táto bioaktívna zlúčenina má antioxidačné vlastnosti, ktoré môžu prospieť zdraviu srdca tým, že znižujú zápal, zlepšujú prietok krvi a chránia pred oxidačným poškodením krvných ciev.
Protizápalové a vazodilatačné účinky preukázal aj karotenoidový pigment astaxantín, ktorý sa hojne vyskytuje v riasach a morských plodoch, ako sú losos a krevety.
Dodáva, že lignany z ľanových a sezamových semiačok môžu zase pomôcť pri podpore zdravia srdca. A to tým, že znižujú zápal a oxidačný stres.
Dietologička odporúča aj rastlinné steroly a stanoly, ktoré sa prirodzene vyskytujú v ovocí, zelenine, orechoch a semenách. Môžu totiž pomôcť so znížením hladiny LDL cholesterolu tým, že zabraňujú vstrebávaniu cholesterolu v črevách a tak znižujú cirkulujúci LDL cholesterol.
Zdroje:
DOI: 10.1002/jsfa.13386