Nesoliť! Na to už roky vyzývajú lekári aj špecialisti na výživu a zdravú stravu. Lenže okresanie množstva soli môže niekomu znieť ako zbavenie jedla chuti. Tí, ktorí sa nechcú pripraviť o obľúbenú slanosť a zároveň zvoliť zdravšiu verziu, majú možnosť použiť náhrady soli.
Povzbudiť ich v tom môže aj nová štúdia z Bond University v Austrálii. Vedci totiž zistili, že používanie náhrad soli môže viesť k nižšiemu výskytu kardiovaskulárnych ochorení a zníženiu rizika úmrtia z akejkoľvek príčiny až o desať rokov. Štúdiu uverejnili v časopise Annals of Internal Medicine.

Hannah Greenwoodová z Inštitútu pre zdravotníctvo založené na dôkazoch na Bond University vysvetľuje, že náhrady obsahujú menej sodíka a viac draslíka ako bežná soľ.
„Vieme, že nahradenie časti alebo celého chloridu sodného v soli chloridom draselným má minimálne chuťové dôsledky, ale významný vplyv na kardiovaskulárny systém,“ hovorí hlavná autorka v tlačovej správe.
V niektorých prípadoch bolo zníženie krvného tlaku porovnateľné so znížením, aké zabezpečili lieky na to určené.
Spoluautor štúdie Loai Albarqouni označil zistenia za významné, pretože náhrada soli je nízkonákladová a ľahko aplikovateľná metóda, ktorá zabezpečí zlepšenie zdravia.
V texte sa dočítate:
- Čo skúmala štúdia.
- V čom má štúdia obmedzenia.
- Prečo náhrady soli nie sú univerzálnym kľúčom na riešenie kardiovaskulárnych ochorení.
Západ verzus východ
Výsledky štúdie nemusia byť úplne relevantné pre západnú populáciu, ale skôr pre ľudí žijúcich v Ázii. Prevažná časť údajov v štúdii totiž pochádza z ázijských krajín.
„Hoci náhrady soli môžu byť pre západnú populáciu prospešné, neexistujú na to aktuálne dostupné výskumné dôkazy. To je čiastočne dôvod, prečo sme 'istotu dôkazov' pre naše zistenia hodnotili ako 'nízku' alebo 'veľmi nízku',“ vysvetľuje Greenwoodová pre Medical News Today (MNT) a poukázala aj na to, že spotreba sodíka sa v rôznych častiach sveta riadi odlišnými vzorcami.
O štúdii
- Systematicky skúmala 16 randomizovaných kontrolovaných štúdií, ktoré trvali aspoň šesť mesiacov a boli publikované pred augustom 2023.
- Získali dáta od 35 251 účastníkov, ktorí mali v priemere približne 64 rokov a nadpriemerné riziko kardiovaskulárnych ochorení.
- Najviac štúdii (8) sa uskutočnilo v Číne a na Taiwane.
- Zvyšok tvorili dáta zo Spojeného kráľovstva, z Peru, Holandska a Nórska.
- Porovnávalo sa používanie kuchynskej soli, chloridu sodného, s používaním náhrady soli pozostávajúcej z 25 až 30 percent chloridu draselného a 60 až 75 percent chloridu sodného.
V skúmaných populáciách má spotreba soli podľa nej tendenciu byť diskrétna. Znamená to, že je do veľkej miery spôsobená soľou pridávanou do potravín, ktorá len čiastočne pochádza z pridanej kuchynskej soli, ale aj zo sójovej omáčky a iných korenín. V rámci skúmanej vzorky dochádza k príprave jedla častejšie v domácnosti, kde je pridávanie sodíka vedomou voľbou.
„V západnej populácii je spotreba soli viac ovplyvnená spracovanými, balenými a donáškovými jedlami a jedlami z reštaurácií,“ vysvetľuje odborníčka.
Preventívny kardiológ Andrew Freeman pre CNN hovorí, že štúdia posilňuje dôkazy a signály, že vyradiť sodík zo stravy je veľké plus. A je lepšie dostať do nej draslík. Tvrdí tiež, že nejde o najpresvedčivejšiu štúdiu, na základe ktorej by sa mohli v tejto chvíli robiť veľké závery.
Riaditeľ kardiovaskulárnej prevencie a wellness v National Jewish Health v Denveri pripomína, že hoci je draslík prospešný, soľ je stále soľ.
„Či je to chlorid sodný, alebo draselný či horečnatý, všetko je to soľ. A najlepší spôsob, ako dostať draslík do tela, je jesť ovocie a zeleninu - tam je ho najviac,“ hovorí Freeman.
Prospešný draslík
Za lepšími zdravotnými výsledkami môže byť aj pridaný draslík v náhradách soli pre skúmanú populáciu.
Kardiologička Jayne Morganová pre MNT vysvetľuje, že draslík je nevyhnutný pre rovnováhu elektrického systému srdca vrátane kontrakcie a relaxácie srdcového svalu. A zohráva úlohu vo vzájomnom pôsobení sodíka a draslíka pri regulácii krvného tlaku.
„V skúmanom regióne Číny sú ľudia, o ktorých je známe, že majú nižšie hodnoty draslíka, a tak by akékoľvek zvýšenie mohlo byť prospešné, ale neposunulo by ich do pásma hyperkaliémie," konštatuje Morganová.
Albarqouni konštatuje, že je ťažké povedať, koľko draslíka navyše účastníci štúdie dostali. Ich štúdia totiž neskúmala, či za výsledkom iba samotný znížený obsah sodíka, alebo či zvýšený obsah draslíka má dodatočný prínos.
Greenwoodová pripomína, že vlaňajšia štúdia uverejnená v časopise Nature medicine, ktorá sa zaoberala náhradou soli aj obmedzením príjmu sodíka, zistila zníženie kardiovaskulárneho rizika v prípade náhrady soli, ale nie obmedzenia príjmu soli. To podľa nej poukazuje na prínos zvýšeného príjmu draslíka.
Limit na sodík
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) uvádza, že pre priemerného dospelého človeka predstavuje zdravá spotreba menej ako päť gramov soli denne, čo sú dva gramy sodíka denne.
Podľa American heart association je ideálny denný limit sodíka 1500 miligramov denne pre väčšinu dospelých, najmä pre tých s vysokým krvným tlakom, a nie viac ako 2300 miligramov denne.
„Hoci nám náš výskum neumožňuje odhadnúť, aký podiel má pridaný draslík na tomto účinku, predpokladáme, že zohráva určitú úlohu,“ hovorí Albarqouni.
Zníženie príjmu sodíka
Greenwoodová zdôrazňuje potrebu uvedomiť si, že náhrady soli nie sú „svätým grálom“ na odstránenie kardiovaskulárnych ochorení. Existuje totiž mnoho iných faktorov, ktoré vplývajú na kardiovaskulárne zdravie, napríklad fajčenie, strava a pohyb.
„Je aj mnoho ďalších spôsobov, ako znížiť príjem sodíka, napríklad uprednostniť nespracované potraviny pripravené doma pred tými spracovanými alebo donáškou jedla. Ak niekto hľadá jednoduchý spôsob, ako znížiť príjem sodíka bez toho, aby sa zbavil zvyku pridávať do jedla soľ, je skvelou voľbou používať náhradu soli,“ hovorí.

Dietologička Michelle Routhensteinová pre odborný web Healthline čitateľom navrhuje, aby bol prechod na náhrady soli pozvoľný, aby mohli posúdiť, aké množstvo soli potrebujú a ako to ovplyvní ich pôžitok z jedla.
Zároveň ich upozorňuje, že ani náhrady soli nie je vhodné používať vo veľkých množstvách. „Nadmerný príjem chloridu draselného, ktorý sa zvyčajne nachádza v náhrade soli, môže viesť k hyperkaliémii, čo môže môže spôsobiť srdcovú arytmiu a kardiogénny šok," varuje Routhensteinová.
Zdroje:
DOI: 10.7326/M23-2626
DOI: 10.1038/s41591-023-02286-8