Soľ je bežnou a potrebnou súčasťou našej stravy. Nájdeme ju aj v sladkých koláčoch či v mliečnych výrobkoch a nezabúdame na ňu ani pri varení cestovín či zemiakov. Nová štúdia uverejnená v časopise JAMA Dermatology však naznačuje súvis jej používania so zvýšeným rizikom vzniku aj zhoršením atopickej dermatitídy.

„Zhoršenie ekzému môžu byť pre pacientov náročné, najmä ak ho nedokážu predvídať a nemajú odporúčania, čo môžu urobiť, aby sa mu vyhli,“ hovorí hlavná autorka štúdie dermatologička Katrina Abuabaraová.
Obmedzenie sodíka v strave by tak mohlo byť pre pacientov s atopickou dermatitídou jednoduchým spôsobom, ako zvládnuť ochorenie.
V texte sa dočítate:
- Ako môže strava ovplyvniť príznaky ekzému.
- Ako vyzerala štúdia.
- Ako soľ vplýva na vznik a zhoršenie ekzému
Faktory zhoršujúce ekzém
Atopická dermatitída je chronické neinfekčné kožné ochorenie, pri ktorom je pokožka zvyčajne suchá, zapálená a svrbí.
Dermato-alergologička Jana Nemšovská pre Národný portál zdravia uvádza, že ochorenie postihuje 12 až 16 percent detskej populácie a jeho výskyt stúpol za uplynulých 30 rokov až trojnásobne.
„I keď vekom môžu príznaky atopickej dermatitídy samovoľne ustupovať, u časti pacientov pretrvávajú do dospelosti. Jej prevalencia v dospelej populácii sa udáva medzi jedným až tromi percentami,“ píše.
Odborný portál Healthline uvádza, že za prepuknutie atopickej dermatitídy môžu rôzne faktory. Medzi tie bežné patria životný štýl a prostredie. Zhoršenie tak vedia spôsobiť dlhé horúce sprchy alebo kúpele, škrabanie, pot, teplo aj chladné a suché počasie. Dôvodom môžu byť aj mydlá, pracie a čistiace prostriedky, vlna aj syntetické tkaniny, špina, piesok či dym, rôzne alergény, ale aj stres.
Odborníci sa domnievajú, že určitú úlohu zohráva aj strava.