K letu patrí vôňa grilovaného mäsa, chuť čerstvej zeleniny zo záhrady aj objatie chladnej vody na kúpaliskách či v jazerách. Dlhšie a teplejšie dni sú ideálnou zámienkou na trávenie času vonku.
„V lesoch, pôde, vo vode a v jedle však číhajú bandy baktérií a vírusov, ktoré sú pripravené pokaziť vám letnú náladu,“ upozorňuje na odbornom webe The Conversation mikrobiológ Bill Sullivan z Lekárskej fakulty univerzity v Indiane.
Mali by ste preto venovať pozornosť správam, ktoré informujú o výskyte pôvodcov infekčných ochorení vo vašej oblasti alebo v cieľovej destinácii cesty.

V nasledujúcich riadkoch zhrnieme niekoľko pravidiel, ktoré treba mať na pamäti, aby ste vy a vaši blízki zostali bez chorôb a mohli si do sýta užiť letné aktivity.
V texte sa dočítate:
- Prečo treba mäso dobre prepiecť.
- Pred čím ochránia štuple do uší či nosa.
- Prečo nosiť svetlé oblečenie do lesa.
Mikróby v jedle
Z opekačky či grilovačky môžete odísť nielen s dobrými spomienkami, ale aj s mikroorganizmami, ktoré sa bežne spájajú s otravou jedlom a ktoré môžu vyústiť do hnačky, kŕčov, nevoľnosti, vracania a horúčky. V mäse vrátane rýb a hydiny sa často nachádzajú škodlivé baktérie ako napríklad salmonela, E. coli alebo listéria.
Bezpečná teplota mäsa
Kuchynský teplomer pri meraní vnútornej teploty mäsa pri pečení by mal ukazovať minimálne:
62,8 °C pre:
- hovädzie,
- bravčové,
- teľacie,
- jahňacie,
- ryby
- a mäkkýše.
73,9 °C pre:
- hydinu,
- zapekané mäsové jedlá
- a zvyšky mäsa.
Sullivan upozorňuje, že surové mäso môže kontaminovať všetko, s čím príde do kontaktu. Nezabudnite si preto umývať ruky a dezinfikovať povrchy aj kuchynské potreby.
„Aby ste zabránili krížovej kontaminácii, neuchovávajte tepelne neupravené mäso v blízkosti pripravených potravín. Mäsové výrobky sa musia pred konzumáciou tepelne upraviť na správnu teplotu, aby sa v nich zničili škodlivé zárodky,“ hovorí.
Okrem baktérií môže byť za akútnou otravou jedlom aj parazit Toxoplasma gondii.
Nákaze sa dá vyhnúť nosením rukavíc pri práci v záhrade, umývaním ovocia a zeleniny a uistením sa, že v detskom pieskovisku nie sú mačacie výkaly. V prípade, že sa nevyužíva, je ideálne, keď je zakryté.
Sullivan dodáva, že k vážnej otrave jedlom môže viesť aj konzumácia surových mäkkýšov. Dôvodom sú baktérie aj oocysty toxoplazmy.
Mäkkýše, ako sú ustrice, mušle a lastúrniky, totiž pri konzumácii potravy filtrujú vodu v oceáne, a tak sa v ich telách zachytávajú baktérie.
Vodné nebezpečenstvo
Bazény, akvaparky aj fontány sú skvelými zbraňami na boj s letnými horúčavami.