Buď ich milujete, alebo nenávidíte. Reč je o čili papričkách a ich štipľavosti. Práve tá vyvolala nedávno v Dánsku pomerne veľký rozruch.
Dánska potravinová agentúra totiž stiahla z predaja populárny juhokórejský instantný ramen. Milovníkov rezancov varovala, že je príliš pikantný, dokonca až tak, že by mohol spôsobiť akútnu otravu.
Konkrétne išlo o tri druhy instantných rezancov od značky Samyang Foods: Buldak 3x Spicy & Hot Chicken, 2x Spicy & Hot Chicken a Hot Chicken Stew. Podľa odborníkov obsahujú tieto výrobky nebezpečné hladiny kapsaicínu, čo je aktívna zložka čili papričiek.

Možno si hovoríte, že ide len o ďalšiu podivnú kuriozitu zo zahraničia. No zatiaľ čo na severe Európy sú tieto instantné rezance, na Slovensku sa dajú bez problémov kúpiť v špecializovaných obchodoch.
Ak ich máte doma, Dánska potravinová agentúra odporúča, aby ste ich rovno hodili do koša alebo vrátili do obchodu.
Ozývajú sa však aj hlasy, ktoré hovoria o prehnanej reakcii, pričom samotní Dáni sa stali terčom internetových posmeškov.
V texte sa dočítate:
- Čo je kapsaicín, ako v našom tele pôsobí a na aké receptory sa viaže.
- Prečo rastliny produkujú čili, piskorom neprekáža a vtáky naň nereagujú.
- Ako sa meria štipľavosť, a aké hodnoty dosiahli instantné rezance, ktoré zakázala Dánska potravinová agentúra.
- Či môže pikantné jedlo škodiť zdraviu.
- Čo by ste mali robiť, ak zjete priveľa čili.
Za všetko môže kapsaicín
Pikantnosť čili papričiek má na svedomí chemická látka kapsaicín. Viaže sa na proteín TRPV1, ktorý sa nachádza na membráne senzorických nervov, najmä v ústach, na nose a v koži.
Výskum ukázal, že tento receptor nereaguje iba na čili papričky. Aktivuje ho akékoľvek teplo, ktoré je už pre telo bolestivé.