Milovníci zdravého jedla zbožňujú leto. Záhrady ponúkajú množstvo čerstvej sezónnej zeleniny či ovocia.
Počas horúcich dní totiž prirodzene siahame po ľahšom jedle – napríklad pečenej zelenine, sviežich šalátoch alebo chladenom melóne. Hoci ide o potraviny plné vitamínov, môžu so sebou priniesť aj neželané ťažkosti.
„Ovocie a zelenina sú bohaté na vlákninu, ktorá je pre tráviaci systém prospešná, ale môže tiež spôsobiť nafukovanie, najmä ak nie ste na vysoký príjem vlákniny zvyknutí, alebo máte zápalové ochorenia čriev, či syndróm dráždivého čreva,“ vysvetľuje nástrahy pre SME výživová špecialistka Nikoleta Šimonová.
Brucho po konzumácii týchto jedál zrazu pripomína obrovský balón, prichádza plynatosť aj hlasné pohyby čriev. Dá sa to zmeniť alebo je to prirodzená súčasť trávenia?
V texte zodpovieme nasledujúce otázky:
- Je nafukovanie po jedle prirodzené, alebo nám ním telo naznačuje, že sa v našom tele deje niečo nekalé?
- Kedy je nafukovanie problém?
- Čo sa v našom tele deje, keď nás nafukuje?
- Spôsobujú nafukovanie šupky z ovocia a zeleniny?
- Nakoľko sa výživovo ochudobníme, ak ovocie a zeleninu ošúpeme?
- Ako môžete zmierniť nafukovanie? (nutričné tipy)
- Kedy by ste mali vyhľadať lekára?
Je nafukovanie po jedle prirodzené?
Nafukovanie po jedle je podľa odborníčky do určitej miery prirodzené. Najmä v prípade, že ste jedli potraviny bohaté na vlákninu alebo vypili sýtené nápoje. Existuje však určitá hranica, kedy by ste mali spozornieť.