SME

Avokádo dostalo do nemocníc už tisíce ľudí. Viete, čo je avokádová ruka?

Ako správne krájať avokádo.

Takto avokádo určite nikdy nekrájajte.Takto avokádo určite nikdy nekrájajte. (Zdroj: ADOBE STOCK)

Text vyšiel pôvodne v denníku The Washington Post.

Tisíce ľudí si každoročne porania ruky a prsty pri krájaní avokáda a výskumy ukazujú, že k väčšine týchto zranení dochádza od apríla do júla. Chirurgovia sa s týmito zraneniami stretávajú tak často, že už pre ne vytvorili aj pomenovanie: avokádová ruka.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

K zraneniu zvyčajne dochádza, keď niekto drží avokádo v jednej ruke a v druhej má ostrý nôž.

A práve vtedy, keď sa nôž pošmykne alebo osoba nedrží avokádo dostatočne pevne, sa môže porezať do dlane alebo prstov. Nezriedka sa stáva, že si ľudia prerežú nervy a šľachy. V niektorých prípadoch sa dokonca bodnú do ruky, keď používajú špičku noža na odstránenie kôstky.

SkryťVypnúť reklamu

„Ošetroval som ľudí, ktorí si pri krájaní avokáda odrezali prst,“ povedal Eric Wagner, chirurg ruky a docent ortopedickej chirurgie na Emoryho univerzite v Atlante. „Krájanie avokáda sa zdá byť úplne neškodné, ale videli sme pri ňom už niekoľko veľmi vážnych zranení.“

Rastúca popularita avokáda

Wagner a jeho kolegovia sa stretli s takým množstvom pacientov, ktorí potrebovali operáciu ruky pre poranenia spôsobené nožom pri krájaní avokáda, že v roku 2020 uverejnili štúdiu, v ktorej skúmali výskyt tohto javu v USA.

Zistili, že v rokoch 1998 až 2017 prišlo v súvislosti s týmto poranením na pohotovosť viac ako 50-tisíc ľudí.

Najpozoruhodnejšie bolo, že ich výskyt sa v priebehu času prudko zvýšil. V štvorročnom období od roku 1998 do 2002 bolo zaznamenaných 3143 prípadov, ktoré si vyžiadali návštevu pohotovosti. No v období medzi rokmi 2013 až 2017 počet dramaticky stúpol, keď bolo nahlásených až 27 059 prípadov, čo predstavuje takmer deväťnásobný nárast.

SkryťVypnúť reklamu

Wagner uviedol, že miera týchto úrazov sa zrejme zrýchľuje, pretože za posledných päť rokov zaznamenal ešte viac prípadov ako predtým.

Skokový nárast počtu poranení úzko súvisí so stúpajúcou popularitou avokáda. Podľa federálnej vlády v roku 1989 priemerný Američan skonzumoval približne 1,7 kilogramu avokáda ročne, ale do roku 2017 sa priemerná spotreba vyšplhala na približne 8,8 kilogramu.

Súvisiaci článok Znižuje zlý cholesterol a funguje proti depresii. Čím si avokádo zaslúžilo takú popularitu? Čítajte 

V štúdii uverejnenej v časopise American Journal of Health Behavior vedci zistili, že približne dve percentá všetkých zranení súvisiacich so spotrebiteľskými výrobkami nahlásených federálnej vláde pochádza z krájania avokáda.

„Nezdá sa to veľa, ale je to jedno z každých 50 poranení nožom,“ povedal Matthew E. Rossheim, hlavný autor štúdie a docent na Fakulte verejného zdravia na University of North Texas Health Science Center vo Fort Worthe. „Je šokujúce, koľko návštev na pohotovosti súvisí so zraneniami rúk spôsobenými krájaním avokáda.“

SkryťVypnúť reklamu

Bol pri tom alkohol

Avokádová ruka nie je výlučne fenoménom USA. Štúdie zdokumentovali prípady v mnohých ďalších krajinách vrátane Anglicka, Švédska, Švajčiarska a Írska.

V Spojených štátoch Wagner a jeho kolegovia zistili, že väčšina poranení sa vyskytla u žien vo veku od 23 do 39 rokov a že zranenia boli zvyčajne na ľavej ruke – zrejme preto, že práve touto rukou držali avokádo pri krájaní. Približne polovica zranených mala poranené dlane. Druhá polovica mala tržné rany na prstoch, najčastejšie na ukazováku (34 percent prípadov), potom na palci (19 percent prípadov) alebo prstenníku (17 percent prípadov).

Väčšina zranení sa stala počas víkendov od apríla do júla. Wagner vyslovil podozrenie, že je to preto, lebo, keď sa oteplí, ľudia častejšie varia, grilujú a stretávajú sa vonku pri spoločenských príležitostiach a môžu byť menej opatrní ako zvyčajne.

SkryťVypnúť reklamu

„Veľa ľudí, ktorých vidím, bolo v čase, keď sa to stalo, na rodinnej akcii a bol pri tom aj alkohol,“ povedal.

Bezpečný postup

Avokádo je plné vlákniny, zdravých tukov, draslíka a ďalších vitamínov a minerálov. Je to jedno z najvýživnejších druhov ovocia, ktoré môžete zjesť.

Jeho rozkrojenie by však nemalo znamenať riziko návštevy pohotovosti. Tu je návod, ako bezpečne rozkrojiť avokádo:

  • Avokádo položte na dosku na krájanie a pridržiavajte ho rukou, ktorá nie je dominantná.
  • Dominantnou rukou držte nôž rovnobežne s doskou na krájanie a opatrne rozrežte avokádo pozdĺžne na polovicu okolo kôstky. Plod – neustále položený na doske na krájanie – postupne otáčajte.
  • Následne nôž odložte a avokádo, ktoré je dookola rozrezané okolo kôstky, chyťte do oboch rúk a krútením od seba oddeľte obe polovice.
  • Polovicu, ktorá obsahuje kôstku, držte v nedominantnej ruke. Jemne ju stlačte, aby ste oddelili kôstku od dužiny, a dominantnou rukou ju lyžicou vyberte. Alebo vyskúšajte metódu „pop“: oba palce položte na avokádo zo strany, na ktorej je šupka – hneď za kôstkou – a zatlačte na kôstku smerom od seba, aby vypadla.
  • Ďalej položte jednu polovicu avokáda šupkou nadol na dosku na krájanie – jednou rukou držte stranu avokáda a druhou rukou krájajte zhora nadol, pričom dbajte na to, aby čepeľ noža bola kolmo na dosku na krájanie. Teraz to zopakujte s druhou polovicou avokáda.
  • Pomocou lyžice alebo prstov olúpte šupku z každej štvrtiny avokáda. Ak je avokádo dostatočne zrelé, môžete prejsť rovno od vykôstkovania k lúpaniu šupky prstami alebo lyžicou.

Ak chcete byť mimoriadne opatrní, namiesto ostrého noža použite príborový nôž. Najdôležitejšie však je, aby ste avokádo nekrájali, keď ho držíte v dlani, radil Wagner.

SkryťVypnúť reklamu

„To nemá zmysel, pretože ak sa nôž pošmykne, porežete si palec alebo ukazovák,“ povedal.

Nezabudnite tiež vždy krájať smerom od ruky a prstov, aby sa nedostali do dráhy čepele, ak sa náhodou vyšmykne nôž alebo avokádo.

Wagner povedal, že miluje prípravu domáceho guacamole, ale keď vidí toľko zranení, je mimoriadne opatrný pri krájaní avokáda. „Krájanie avokáda mi určite trvá o niečo dlhšie ako predtým, než som sa stal chirurgom,“ uviedol.

Dodal, že jeho manželka, ktorá je ortopédka, tiež zmenila svoj prístup. „Povedal som jej toľko hororových príbehov o ľuďoch, ktorí si odrezali prsty, že už je veľmi opatrná.“

Alkohol

Súvisiace témy: Chirurgia
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  3. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  4. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  6. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  4. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  5. Tatra banka uvádza nový produkt Digitálna hypotéka
  6. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  7. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 011
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 8 512
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 3 911
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 3 399
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 3 095
  6. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu 2 699
  7. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 2 399
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 227
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu