Desiata tvorí asi pätnásť percent denného príjmu energie dieťaťa. A jej príprava ponúka vhodnú príležitosť naučiť ho základom zdravého stravovania.
„Budovanie správnych stravovacích návykov je ako tímový šport. Doma sa vytvárajú základy a škola a rôzne školské programy sú skvelý doplnok,“ vysvetľuje nutričná špecialistka Jana Pastrnáková. Dodáva, že dieťa by predtým, ako sa vydá do školy, malo doma raňajkovať. Nikdy by nemalo odchádzať hladné.
Na Slovensku má však každý pracovný deň na raňajky viac ako pohár mlieka alebo ovocného džúsu len polovica detí vo veku 11 rokov. V skupine ich starších spolužiakov je ich ešte menej. Ukázala to medzinárodná HBSC štúdia.

Pastrnáková, ktorá pôsobí v poradni výživy, dietológie a prevencie nadhmotnosti v Topoľčanoch, pritom pripomína, že výživa, stravovacie návyky, ale aj pohyb sú hlavnými preventibilným faktorom pred vznikom závažných chronických ochorení. Platí, že strava by mal byť pestrá a vyvážená, so zastúpením všetkých živín, vitamínov a minerálov pre zdravý rast a vývin.
V texte sa dočítate:
- Čo zabaliť do desiatového boxu.
- Aké potraviny nepatria do zdravej desiatej.
- Päť tipov od nutričnej špecialistky na desiatu.
Pečivo, ovocie a čistá voda
Jedným z kľúčov, aby si žiak osvojil správne stravovacie návyky, je podľa odboru hygieny detí a mládeže Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) aj dodržiavanie približne rovnakých časových intervalov na jedlo.
Nutričná špecialistka rodičom zas odporúča zapájať deti do plánovacieho a nákupného procesu ako aj do prípravy pokrmov. Takýmto spôsobom u nich môžu podporiť zdravé stravovacie návyky.