Ovsená kaša so štipkou škorice, kari na kurkumovom základe, sušienky s príchuťou zázvoru. Okrem toho, že sú tieto koreniny stálicami medzi dochucovadlami, ich liečivé účinky uznávajú aj odborníci na výživu – podporujú trávenie, posilňujú imunitu a v niektorých prípadoch pôsobia protizápalovo či antioxidačne.
Ich popularita vzrastá aj vďaka početným štúdiám, ktoré potvrdzujú ich pozitívne vplyvy na ľudský organizmus. Ruka v ruke preto stúpa aj ich využitie v rôznych výživových doplnkoch.
Prognóza z roku 2024 hovorí o tom, že globálny trh so škoricou, ktorý má v súčasnosti hodnotu približne 1,8 miliardy dolárov, by mal do roku 2028 vzrásť o 412,9 milióna dolárov. Tento rast sa čiastočne pripisuje práve rastúcemu využívaniu škorice vo farmaceutických výrobkoch.
Vedci však najnovšie varujú, že škorica by mohla interagovať s určitými liekmi na predpis. Kto by si mal dávať pozor?
Benefitov je mnoho, no sú aj riziká
Škorica je známa svojím bohatým obsahom minerálov a živín, vysokou úrovňou antioxidantov a protizápalovými vlastnosťami. Doplnky pripravené zo škoricovej kôry alebo oleja sú široko dostupné a odborníci ich spájajú s potenciálnym znížením rizika viacerých ochorení.