Ovsená kaša so štipkou škorice, kari na kurkumovom základe, sušienky s príchuťou zázvoru. Okrem toho, že sú tieto koreniny stálicami medzi dochucovadlami, ich liečivé účinky uznávajú aj odborníci na výživu – podporujú trávenie, posilňujú imunitu a v niektorých prípadoch pôsobia protizápalovo či antioxidačne.
Ich popularita vzrastá aj vďaka početným štúdiám, ktoré potvrdzujú ich pozitívne vplyvy na ľudský organizmus. Ruka v ruke preto stúpa aj ich využitie v rôznych výživových doplnkoch.
Prognóza z roku 2024 hovorí o tom, že globálny trh so škoricou, ktorý má v súčasnosti hodnotu približne 1,8 miliardy dolárov, by mal do roku 2028 vzrásť o 412,9 milióna dolárov. Tento rast sa čiastočne pripisuje práve rastúcemu využívaniu škorice vo farmaceutických výrobkoch.
Vedci však najnovšie varujú, že škorica by mohla interagovať s určitými liekmi na predpis. Kto by si mal dávať pozor?
Benefitov je mnoho, no sú aj riziká
Škorica je známa svojím bohatým obsahom minerálov a živín, vysokou úrovňou antioxidantov a protizápalovými vlastnosťami. Doplnky pripravené zo škoricovej kôry alebo oleja sú široko dostupné a odborníci ich spájajú s potenciálnym znížením rizika viacerých ochorení.
Hoci zatiaľ chýba dostatok klinických testov, existujú dôkazy o tom, že škorica môže znižovať riziko kardiovaskulárnych ochorení. Rovnako sú k dispozícii dáta z metaanalýzy štyridsiatky štúdií, ktoré potvrdili štatisticky významnú koreláciu medzi škoricou a zdravím mozgu, konkrétne zlepšením učenia či pamäti.
Medzi jej ďalšie dokázané benefity sa radí schopnosť zlepšovať citlivosť na inzulín, a tým aj podporu lepšej kontroly hladiny cukru v krvi. Obmedzené štúdie v skúmavkách a na zvieratách naznačujú aj to, že extrakty zo škorice môžu chrániť pred rakovinou.

Hoci je pri všetkých doterajších dôkazoch stále potrebný ďalší výskum, predbežné výsledky sú sľubné a podporujú záujem o škoricu ako súčasť doplnkovej výživy či preventívnych stratégií.
V nedávnej štúdii publikovanej v časopise Food Chemistry: Molecular Sciences výskumníci z centra University of Mississippi simulovali ľudské trávenie, aby sa pozreli na to, či a ako škorica ovplyvňuje metabolizmus liekov.
Zistili, že hlavná zložka škorice - cinnamaldehyd, aktivuje receptory, ktoré riadia metabolické vylučovanie liekov z tela. Znamená to, že táto zlúčenina by mohla potenciálne urýchliť tento proces a znížiť účinnosť liekov.
„Zdravotné problémy by mohli vzniknúť, ak sa konzumuje nadmerné množstvo doplnkov zo škorice bez vedomia poskytovateľa zdravotnej starostlivosti alebo predpisujúceho lekára,“ uviedla v tlačovej správe k zverejnenej štúdii hlavná vedkyňa Shabana Khan.
Kto by si mal dávať pozor?
Podľa autorov môže dlhodobé a pravidelné užívanie vo väčších dávkach predstavovať riziko zvané HDI (Herb-Drug Interactions), teda riziko interakcie medzi rastlinnými prípravkami (bylinkami) a liekmi.
Opatrní pri užívaní akýchkoľvek doplnkov zo škorice by mali byť najmä ľudia, ktorí trpia chronickými ochoreniami – vysokým krvným tlakom, cukrovkou, rakovinou, artritídou, astmou, obezitou, HIV, AIDS či depresiou.
"Do tohto zoznamu by som pridala každého, kto užíva lieky na riedenie krvi – ľudí, ktorí majú v anamnéze srdcové ochorenia a mozgovú príhodu, užívajú akékoľvek lieky, ktoré sa vylučujú pečeňou, a iné výživové doplnky, ktoré môžu interagovať so škoricou, kurkumou, ženšenom a ginkgom," dopĺňa v reakcii na štúdiu pre portál CNN aj doktorka Leana Wenová.
Cinnamaldehyd
- zlúčenina, ktorá je zodpovedná za väčšinu silných účinkov škorice.
- prítomný je najmä v siliciach škorice a dodáva jej charakteristickú vôňu a chuť.
Štipka škorice v jedle či v obľúbenom nápoji nezaškodí, dôležitý je však aj druh škorice.
Cejlónska škorica, často označovaná ako „ pravá škorica “, pochádza zo Srí Lanky alebo z Madagaskaru, je vo všeobecnosti drahšia a pri pravidelnej konzumácii je považovaná za bezpečnejšiu.
Škorica kasia, ktorá sa bežne nachádza v supermarketoch, je lacnejšia, široko dostupná a pochádza z niektorých častí Ázie. Práve tento druh obsahuje vyššie hladiny kumarínu, prírodnej zlúčeniny, ktorá môže podľa štúdií vo vysokých dávkach zaťažovať obličky a dokonca aj poškodiť pečeň.
Kumarín môže byť ako látka, ktorá pomáha predchádzať tvorbe krvných zrazenín, riskantný v kombinácii s liekmi na riedenie krvi, napríklad s warfarínom. Ak sa kombinujú, môžu sa ich účinky násobiť, čo zvyšuje riziko nebezpečného krvácania.
Niektoré výskumy tiež naznačujú, že škorica by mohla potenciálne interagovať aj s liekmi proti bolesti, antidepresívami či s liekmi proti rakovine.
Kým nebudú dostupné klinické štúdie, je namieste opatrnosť najmä pri užívaní výživových doplnkov, ktoré môžu obsahovať koncentrovanejšie formy škorice.
Doplnky výživy totiž podľa svojej definície nie sú určené na liečbu, vyliečenie alebo zmiernenie akejkoľvek choroby, a preto by ste sa pred ich pravidelným užívaním mali vždy poradiť so svojím lekárom – najmä ak užívate lieky alebo máte chronické ochorenia.