Jedzte ako dinosaurus. Naberte si plnú hrsť zeleného listového šalátu alebo špenátu priamo z igelitového vrecka a strčte si ju celú do úst. Prežúvajte a tvárte sa, že si na ňom pochutnávate ako bylinožravé jaštery.
Výzva, ktorá je v súčasnosti medzi trendmi na sociálnej sieti tik Tok, na prvý pohľad vyzerá ako jedna z tých úplne neškodných. Snaha zaradiť do stravy viac zelených potravín je podľa odborníkov vítaným krokom, viaceré štúdie napríklad naznačujú, že ich každodenná konzumácia môže zabrániť kognitívnemu poklesu v staršom veku.
Ak sa však spoliehate na to, že vopred umytý šalát, ktorý si kúpite v obchode a zjete ho priamo z plastového vrecúška, prináša len benefity, realita vás môže nepríjemne prekvapiť.
Predpraná zelenina balená vo vreckách totiž môže obsahovať škodlivé baktérie, ktoré sa vo vlhkom prostredí vrecúška rýchlo množia.
"Listová zelenina patrí z mikrobiologického hľadiska medzi najrizikovejšie druhy potravín, preto sú aj u prevádzkovateľov s listovou zeleninou kontroly plánované najčastejšie," hovorí Anna Závracká z Odboru kontroly potravín rastlinného pôvodu Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.
Falošný pocit bezpečia
Listová zelenina sa často spája s prepuknutím rôznych chorôb. Vinníkmi sú najmä baktérie Escherichia coli, Listeria alebo Salmonela, ktoré sa môžu dostať do viacerých miest dodávateľského reťazca – od kontaminovanej zavlažovacej vody v blízkosti dobytčích fariem až po nehygienické spracovateľské zariadenia.
E. coli je skupina baktérií, ktoré sa bežne nachádzajú aj v zdravom ľudskom čreve. Niektoré jej druhy však môžu byť nebezpečné a spôsobiť vážne zdravotné problémy - ochorenia ako krvavé hnačky, hemolyticko-uremický syndróm (HUS) až poškodenie a zlyhanie obličiek, ale aj respiračné ochorenia či pneumónie.

„Spotrebitelia očakávajú pohodlie a bezpečnosť, no realita je taká, že predpraná zelenina vo vreckách zostáva jedným z najrizikovejších artiklov v obchode s potravinami pre riziká kontaminácie v celom dodávateľskom reťazci,“ uviedol pre portál HuffPost Darin Detwiler, profesor potravinovej politiky na Northeastern University a autor knihy Bezpečnosť potravín: minulosť, súčasnosť a predpovede.
Hoci je pravdepodobnosť nákazy z neumytého baleného šalátu pomerne nízka, neznamená to, že sa to nestáva.