SME

Ako čo najviac ušetriť vitamíny v jedle?

Aj pri šetrnom kuchynskom spracovaní je strata rôznych vitamínov, najmä céčka až 50-percentná. Najviac vitamínov ubúda vyprážaním a pečením.

FOTO

Aj pri šetrnom kuchynskom spracovaní je strata rôznych vitamínov, najmä céčka až 50-percentná. Najviac vitamínov ubúda vyprážaním a pečením.

Počas uskladnenia v chladničke stráca zelenina a ovocie asi 2-10 percent hmotnosti a obsah vitamínu C a karotenoidov po niekoľkých dňoch klesá až o 50 percent. Viete, ako krájať, lúpať, sekať, strúhať a pripravovať jedlo, aby sme zachovali čo najviac vitamínov?

Ako minimalizovať straty vitamínov

1. obmedzte na minimum tepelné spracovanie zeleniny a ovocia

2. radšej nezohrievajte: už po jednom ohriatí klesá obsah vitamínu C asi o 75 percent, po druhom až o 90 percent

3. s hotovým pokrmom šup do chladničky: dlhšie udržiavanie v teplom stave ničí vitamín C

4. lúpte a krájajte tesne pred varením: vzdušný kyslík rozkladá vitamín C, čím väčšia plocha je olúpaná, tým je rozsah deštrukcie väčší

5. čím dlhší čas uplynie od olúpania a krájania zeleniny po jej vloženie do variacej sa vody, tým viac sa oberáte o vitamín C

6. platí to aj pre šaláty: ak dlhšie stoja, vitamíny C sa strácajú

7. nestrúhajte do zásoby: v nastrúhanej zelenine klesne množstvo vitamínu C za 15 minút až o polovicu, straty vitamínu C môžeme znížiť, ak miesto strúhania zeleninu iba rozkrojíme

8. nevarte príliš dlho: dlhodobé varenie zeleniny znamená až 60-percentnú stratu vitamínu C, krátkodobé iba 15 až 25 percent

9. zeleninu vkladajte do vriacej vody do malého množstva vody, varenie v pare patrí medzi najšetrnejšie úpravy

10. nerozmrazujte ju: pomalé rozmrazovanie zeleniny či ovocia naruší štruktúru buniek, straty vitamínu C bývajú až 60-percentné, mrazenú zeleninu vložte rovno do vriacej vody alebo na rozpálený tuk.

Stabilita jednotlivých vitamínov

* relatívne stabilné vitaminy: D, E, B6, B2, biotín (vitamín H) a niacín (vitamín PP).

* menej stabilné vitamíny: kyselina listová, kyselina pantothenová, vitamíny C, B12, B1, K a A.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 18 143
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 548
  3. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 14 068
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 11 003
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 628
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 498
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 8 016
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 347
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu