Aj pri šetrnom kuchynskom spracovaní je strata rôznych vitamínov, najmä céčka až 50-percentná. Najviac vitamínov ubúda vyprážaním a pečením.
FOTO
Aj pri šetrnom kuchynskom spracovaní je strata rôznych vitamínov, najmä céčka až 50-percentná. Najviac vitamínov ubúda vyprážaním a pečením.
Počas uskladnenia v chladničke stráca zelenina a ovocie asi 2-10 percent hmotnosti a obsah vitamínu C a karotenoidov po niekoľkých dňoch klesá až o 50 percent. Viete, ako krájať, lúpať, sekať, strúhať a pripravovať jedlo, aby sme zachovali čo najviac vitamínov?
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Ako minimalizovať straty vitamínov
1. obmedzte na minimum tepelné spracovanie zeleniny a ovocia
2. radšej nezohrievajte: už po jednom ohriatí klesá obsah vitamínu C asi o 75 percent, po druhom až o 90 percent
3. s hotovým pokrmom šup do chladničky: dlhšie udržiavanie v teplom stave ničí vitamín C
4. lúpte a krájajte tesne pred varením: vzdušný kyslík rozkladá vitamín C, čím väčšia plocha je olúpaná, tým je rozsah deštrukcie väčší
5. čím dlhší čas uplynie od olúpania a krájania zeleniny po jej vloženie do variacej sa vody, tým viac sa oberáte o vitamín C
6. platí to aj pre šaláty: ak dlhšie stoja, vitamíny C sa strácajú
7. nestrúhajte do zásoby: v nastrúhanej zelenine klesne množstvo vitamínu C za 15 minút až o polovicu, straty vitamínu C môžeme znížiť, ak miesto strúhania zeleninu iba rozkrojíme
8. nevarte príliš dlho: dlhodobé varenie zeleniny znamená až 60-percentnú stratu vitamínu C, krátkodobé iba 15 až 25 percent
9. zeleninu vkladajte do vriacej vody do malého množstva vody, varenie v pare patrí medzi najšetrnejšie úpravy
10. nerozmrazujte ju: pomalé rozmrazovanie zeleniny či ovocia naruší štruktúru buniek, straty vitamínu C bývajú až 60-percentné, mrazenú zeleninu vložte rovno do vriacej vody alebo na rozpálený tuk.
Stabilita jednotlivých vitamínov
* relatívne stabilné vitaminy: D, E, B6, B2, biotín (vitamín H) a niacín (vitamín PP).
* menej stabilné vitamíny: kyselina listová, kyselina pantothenová, vitamíny C, B12, B1, K a A.