SME

Ako čo najviac ušetriť vitamíny v jedle?

Aj pri šetrnom kuchynskom spracovaní je strata rôznych vitamínov, najmä céčka až 50-percentná. Najviac vitamínov ubúda vyprážaním a pečením.

FOTO

Aj pri šetrnom kuchynskom spracovaní je strata rôznych vitamínov, najmä céčka až 50-percentná. Najviac vitamínov ubúda vyprážaním a pečením.

Počas uskladnenia v chladničke stráca zelenina a ovocie asi 2-10 percent hmotnosti a obsah vitamínu C a karotenoidov po niekoľkých dňoch klesá až o 50 percent. Viete, ako krájať, lúpať, sekať, strúhať a pripravovať jedlo, aby sme zachovali čo najviac vitamínov?

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ako minimalizovať straty vitamínov

1. obmedzte na minimum tepelné spracovanie zeleniny a ovocia

SkryťVypnúť reklamu

2. radšej nezohrievajte: už po jednom ohriatí klesá obsah vitamínu C asi o 75 percent, po druhom až o 90 percent

3. s hotovým pokrmom šup do chladničky: dlhšie udržiavanie v teplom stave ničí vitamín C

4. lúpte a krájajte tesne pred varením: vzdušný kyslík rozkladá vitamín C, čím väčšia plocha je olúpaná, tým je rozsah deštrukcie väčší

5. čím dlhší čas uplynie od olúpania a krájania zeleniny po jej vloženie do variacej sa vody, tým viac sa oberáte o vitamín C

6. platí to aj pre šaláty: ak dlhšie stoja, vitamíny C sa strácajú

7. nestrúhajte do zásoby: v nastrúhanej zelenine klesne množstvo vitamínu C za 15 minút až o polovicu, straty vitamínu C môžeme znížiť, ak miesto strúhania zeleninu iba rozkrojíme

8. nevarte príliš dlho: dlhodobé varenie zeleniny znamená až 60-percentnú stratu vitamínu C, krátkodobé iba 15 až 25 percent

SkryťVypnúť reklamu

9. zeleninu vkladajte do vriacej vody do malého množstva vody, varenie v pare patrí medzi najšetrnejšie úpravy

10. nerozmrazujte ju: pomalé rozmrazovanie zeleniny či ovocia naruší štruktúru buniek, straty vitamínu C bývajú až 60-percentné, mrazenú zeleninu vložte rovno do vriacej vody alebo na rozpálený tuk.

Stabilita jednotlivých vitamínov

* relatívne stabilné vitaminy: D, E, B6, B2, biotín (vitamín H) a niacín (vitamín PP).

* menej stabilné vitamíny: kyselina listová, kyselina pantothenová, vitamíny C, B12, B1, K a A.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Na Slovensku sú lídrom. Málo sa u nás stavia
  2. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia
  3. Na toto by ste sa mali vo svojej obľúbenej krčme opýtať
  4. Prvý mobil: míľnik dôvery medzi rodičom a dieťaťom
  5. Ako prežije váš biznis? Rozhodnú tieto 3 kroky
  6. Hodnotenie profesionála: Maldivské rezorty do hodiny od letiska
  7. Na potulkách chuťami: od zemiakov po syry, všetko je doma
  8. Rozvrh hodín s kalendárom prázdnin v denníkoch SME a Korzár
  1. Po mape s EUROVIA SK: Objavujeme Spiš a Gemer
  2. Ako prežije váš biznis? Rozhodnú tieto 3 kroky
  3. Nie je to len ihrisko: V K Parku deti opäť nájdu radosť z pohybu
  4. Hodnotenie profesionála: Maldivské rezorty do hodiny od letiska
  5. Jesenné tvorenie pre krajší domov aj nápaditý šatník
  6. Na Slovensku sú lídrom. Málo sa u nás stavia
  7. AL-AUTO dokazuje, že špičkový autoservis môže byť women-friendly
  8. Naši starí rodičia si peniaze zakopávali do zeme
  1. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia 6 433
  2. Tichá epidémia bolesti chrbta: Dostupná pomoc pre tisíce ľudí 6 157
  3. Na toto by ste sa mali vo svojej obľúbenej krčme opýtať 6 093
  4. Z čašníkov majiteľmi top hotelov: Stavili na lokálnosť a luxus 5 656
  5. Na začiatku ledva naškrabali 700 eur, dnes majú miliónové tržby 4 853
  6. Prvý mobil ako skúška dôvery medzi rodičom a dieťaťom 4 451
  7. Čo urobiť, keď sa na stene objaví trhlina? Farba ju nezachráni 3 768
  8. Srí Lanka, Thajsko, Japonsko. Kde vás Ázia prekvapí najviac? 2 995
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu