SME
Utorok, 6. jún, 2023 | Meniny má Norbert

Ako čo najviac ušetriť vitamíny v jedle?

Aj pri šetrnom kuchynskom spracovaní je strata rôznych vitamínov, najmä céčka až 50-percentná. Najviac vitamínov ubúda vyprážaním a pečením.

FOTO

Aj pri šetrnom kuchynskom spracovaní je strata rôznych vitamínov, najmä céčka až 50-percentná. Najviac vitamínov ubúda vyprážaním a pečením.

Počas uskladnenia v chladničke stráca zelenina a ovocie asi 2-10 percent hmotnosti a obsah vitamínu C a karotenoidov po niekoľkých dňoch klesá až o 50 percent. Viete, ako krájať, lúpať, sekať, strúhať a pripravovať jedlo, aby sme zachovali čo najviac vitamínov?

Ako minimalizovať straty vitamínov

1. obmedzte na minimum tepelné spracovanie zeleniny a ovocia

2. radšej nezohrievajte: už po jednom ohriatí klesá obsah vitamínu C asi o 75 percent, po druhom až o 90 percent

3. s hotovým pokrmom šup do chladničky: dlhšie udržiavanie v teplom stave ničí vitamín C

4. lúpte a krájajte tesne pred varením: vzdušný kyslík rozkladá vitamín C, čím väčšia plocha je olúpaná, tým je rozsah deštrukcie väčší

5. čím dlhší čas uplynie od olúpania a krájania zeleniny po jej vloženie do variacej sa vody, tým viac sa oberáte o vitamín C

6. platí to aj pre šaláty: ak dlhšie stoja, vitamíny C sa strácajú

7. nestrúhajte do zásoby: v nastrúhanej zelenine klesne množstvo vitamínu C za 15 minút až o polovicu, straty vitamínu C môžeme znížiť, ak miesto strúhania zeleninu iba rozkrojíme

8. nevarte príliš dlho: dlhodobé varenie zeleniny znamená až 60-percentnú stratu vitamínu C, krátkodobé iba 15 až 25 percent

9. zeleninu vkladajte do vriacej vody do malého množstva vody, varenie v pare patrí medzi najšetrnejšie úpravy

10. nerozmrazujte ju: pomalé rozmrazovanie zeleniny či ovocia naruší štruktúru buniek, straty vitamínu C bývajú až 60-percentné, mrazenú zeleninu vložte rovno do vriacej vody alebo na rozpálený tuk.

Stabilita jednotlivých vitamínov

* relatívne stabilné vitaminy: D, E, B6, B2, biotín (vitamín H) a niacín (vitamín PP).

* menej stabilné vitamíny: kyselina listová, kyselina pantothenová, vitamíny C, B12, B1, K a A.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Plánujete toto leto dovolenku v Chorvátsku?
  2. Staršie domy zatepľujú druhýkrát. Majitelia urobili chybu
  3. Myslite na zdravie močových ciest!
  4. Trápi vás únava alebo bolesti hlavy? Máme pre vás riešenie!
  5. Najskôr boli nitrianskymi kniežatami, potom uhorskými kráľmi
  6. Nový diel komiksu Posledný Follower v denníku SME
  7. Hlavná cena 25.000 eur. Kráľovská súťaž s pivom Krušovice
  8. Ak si teraz predplatíte mesačník INDEX, získate knihu zadarmo
  1. Čo priznali rodičia?
  2. Najskôr boli nitrianskymi kniežatami, potom uhorskými kráľmi
  3. Špecialisti na úspory vám bezplatne poradia
  4. Ostré videnie vďaka špeciálnym biometrickým šošovkám
  5. Nový diel komiksu Posledný Follower v denníku SME
  6. Hlavná cena 25.000 eur. Kráľovská súťaž s pivom Krušovice
  7. Tesco naplno spúšťa svoj Online Club
  8. Po košickom úspechu pobočka aj v Bratislave
  1. Čierne zlato zeme premenili v Lipanoch na aquaparkové potešenie 12 733
  2. Staršie domy zatepľujú druhýkrát. Majitelia urobili chybu 11 854
  3. Hodnotenie profesionála: testovali sme hotely v Side a Beleku 11 733
  4. Aká má byť hrúbka izolácie pri rekonštrukcii domu? 9 751
  5. Kúpa investičného bytu je aktuálne výhodnejšia aj vďaka bonusom 8 554
  6. Prečo sa oplatí nakupovať na online trhovisku? Poznáme dôvody 6 620
  7. Zuzana Vačková: Verím, že lásku ešte stretnem 5 939
  8. Dovolenkový raj kúsok za hranicami 5 712
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu