SME

Kapusta hlávková

Brassica oleracea var. capitata

Mohutnosť kapusty súvisí s jej schopnosťou skladovať vodu. Divo rastie na skalných útesoch a často ju postrieka spŕška slanej vody z napenených vĺn.

Prítomnosť soli sťažuje rastline čerpanie vody z pôdy. Kapusta, musí žiť podobne ako napríklad púštne druhy. Skladuje všetku vlhkosť, ktorú nahromadí z príležitostných vodných zrážok v zhrubnutých stonkách listov. Strate vody z listov zabraňuje voskovitá, slabo priepustná vrstva povrchových buniek.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Všetky sorty kapusty sú dvojročné. V prvom roku vyrastú listy, v druhom sa vyvíjajú kvety a semená. Pre našu polohu a klimatické pásmo je pestovanie kapusty veľmi významné. Úrodu prináša na jeseň, aj v hlávkach je dlho skladovateľná. Existujú domáce spôsoby konzervácie a udržania kapusty ako potraviny na stole po celý rok.

SkryťVypnúť reklamu

Rýchlorastúce odrody sa zberajú už v lete a nevytvárajú tak veľké a tuhé hlávky. Z jesenného zberu sa veľká časť reže a spracúva na kvasenú kapustu. Kvasenie kapusty (a zeleniny vôbec) patrí medzi najstaršie biotechnológie používané človekom. Vo vykopávkach v gréckych domoch našli jamy, ktoré podľa archeológov slúžili na nakladanie zeleniny kvasením.

Kvasená kapusta je súčasťou niektorých tradičných jedál. Dá sa jesť aj surová a je cenným zdrojom vitamínov, hlavne v zimnom období.

Práve kvasená kapusta spôsobila revolúciu v dlhých námorných plavbách. Na základe myšlienky kapitána Jamesa Cooka, celkom nedávno – v 18. storočí, začali námorníci dostávať denný prídel kvasenej kapusty a obišli ich nebezpečné choroby.

ANASTÁZIA GINTEROVÁ

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 449
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 204
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 143
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 822
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 460
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 158
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 921
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 165
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu