SME

Čo jedia cez sviatky odborníci na zdravú výživu?

Celý rok nám dávajú rady, ako jesť a nejesť, strašia nás tabuľkami, grafmi a číslami, kalóriami. Ale ako sa správajú oni, čo bude počas sviatkov na stole u odborníkov na výživu?

FOTO

Celý rok nám dávajú rady, ako jesť a nejesť, strašia nás tabuľkami, grafmi a číslami, kalóriami. Ale ako sa správajú oni, čo bude počas sviatkov na stole u odborníkov na výživu? Zhrešia občas aj oni tučnými a sladkými jedlami, alebo sú nekompromisní? Ako toleruje ich zásady rodina?

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

MUDr. Alžbeta Béderová

"Vianočné menu je v našej rodine tradičné. Kapustnica s hríbami a sušenými slivkami, klobása až po polnoci, rybacia mliečna polievka.

Vyprážaného kapra však tento rok nahradia pečené pstruhy, 'majonézový' šalát už zopár rokov pripravujem z jogurtu a smotany, majonézy použijem len minimálne. Moja rodina sladké krémové torty a zákusky neobľubuje, takže pečiem len tradičný rodinný recept - bratislavské makové a orechové 'pajgle'. Viac holdujeme ovociu. Tradičnej pečenej kačici na prvý sviatok vianočný sa ani mladšia, ani staršia generácia v mojej rodine nechce vzdať.

SkryťVypnúť reklamu

Domnievam sa však, že jeden či dvakrát za rok konzumovať aj takéto menej zdravé jedlo, nemôže významne ohroziť zdravotný stav. Dôležité je, aby stravovanie počas celého roka malo moderný a zdravý trend. Nevyhnutná je, samozrejme, aj správna životospráva, predovšetkým fyzická aktivita.

Žiaden člen rodiny nemusí po sviatkoch upravovať svoju hmotnosť redukciou."

Katarína Pavlovičová, odborníčka na výživu Floralinka

"Na štedrovečernom stole v našej rodine nesmie chýbať tradičný obľúbený, vyprážaný kapor. I keď viem, že to nie je najvhodnejšia forma tepelného spracovania, aspoň v ten jeden sviatočný večer na ňu určite nezanevriem. Priznám sa, že majonézový šalát si taktiež neodopriem, ale snažím sa ho na tanier naložiť menej. Ak by bola príprava štedrej večere len na mne, určite by som pri príprave šalátu uprednostnila miesto majonézy biely nízkotučný jogurt. Vianočná kapustnica s klobáskou a údeným mäskom sa v našej rodine nestala pravidlom a v tom smere mám 'čistý štít'. Uprednostňujeme rybaciu polievku s množstvom čerstvej koreňovej zeleniny. Zákusky, samozrejme, na stole nesmú chýbať. Sú však bez krémových plniek, vysokotučných margarínov a veľkého množstva cukru. Sviatočné pečenie totiž prenechávame babičke, ktorá je vynikajúca cukrárka a zároveň diabetička. Ani jeden člen rodiny netrpí nadváhou a zvýšenými hladinami cholesterolu v krvi, preto prehliadnem ako odborník na zdravú výživu drobné prehrešky. Na jednu vec nikdy nezabúdam, je to plná misa ovocia a veľa zeleniny. Má totiž vysoký obsah vlákniny, ktorá nám počas dní hodovania pomáha, aby sa v organizme neviazali tuky a cukry."

SkryťVypnúť reklamu

Pavel Suchánek, člen Fóra zdravej výživy

"Priznávam, že mám slabosť na sladké. Nikto ma nemusí dlho prehovárať, aby som si dal zmrzlinu, čokoládu. Sladkosti si dávam vždy, aby sa mi vylepšila nálada a vianočné sviatky nie sú teda výnimkou. Tiež hreším na slaných sušienkach, ktoré si dožičím ku každovečernému poháru vína.

V zásade však podľa môjho názoru neexistuje nesprávne jedlo, ak ho jeme striedmo.

Za väčší prehrešok ako zlé stravovanie považujem, keď sa vôbec nehýbeme. Nemusíme behať na pásoch v posilňovniach, stačia pravidelné precházky, napríklad so psom."

(uj)

FOTO

Ak máte na Štedrú večeru vyprážaného kapra s majonézovým šalátom, nemali by nasledovať ťažké maslové zákusky a torty, ale ovocie. Prinášame tri inšpirácie - ľahká ovocná torta, ovocný šalát s nízkotučným jogurtom alebo takýto ovocný ježko. FOTO - ARCHÍV

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 441
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 157
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 173
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 808
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 453
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 156
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 912
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 183
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu