SME
Sobota, 25. september, 2021 | Meniny má VladislavKrížovkyKrížovky
AJ ČPAVOK JE SÚČASŤOU KAŽDEJ CIGARETY

Tabak tvorí iba pätinu obsahu cigarety - viete, čo fajčíte?

Predstavte si podvečernú siestu. Po celodennom zhone sa konečne zvalíte do kresla, pred seba si postavíte šálku kávy a medzi hltmi si každú chvíľu labužnícky prihnete z fľaštičky čpavku. Absurdné?


Prídavné látky v cigarete sa bežne používajú aj v potravinárstve. Niektoré sú však bezpečné len dovtedy, kým sa nezahrejú a nezapália. FOTO SME – JÁN KROŠLÁK



Vôbec nie. Aj čpavok je totiž súčasťou každej cigarety. A nie nadarmo. Čpavok zvyšuje zásaditosť dymu. A vôbec nie náhodou. To preto, aby sa zvyšoval podiel voľného nikotínu, ktorého je náš organizmus schopný vstrebávať o niečo rýchlejšie ako ten viazaný.

Čím viac sa ho do krvného obehu dostane (dorazí tam mimochodom pár minút po vdýchnutí), tým viac sme na tejto droge závislí. „Aby sme do seba potrebnú porciu drogy dostali, fajčíme stále viac cigariet,“ hovorí internistka Eva Králiková.

Skryť Vypnúť reklamu

Osladené jedy

Otázku, z čoho sa skladá cigareta, by väčšina z nás zaradila k tým trápne jednoduchým. Tabak, papier, filter. Omyl.

„Tabak tvorí dnes iba jednu pätinu obsahu cigarety,“ konštatoval doktor William Farone, ktorý pôsobil osem rokov ako riaditeľ aplikovaného výskumu koncernu Philip Morris. Cigarety podobne ako potraviny obsahujú najrozličnejšie prídavné látky. V roku 1994 šesť hlavných tabakových výrobcov pripustilo 599 aditív!

Všetky majú podobnú úlohu – doviesť fajčiara k tomu, aby dnes vyfajčil ešte viac cigariet ako včera. Najprv totiž treba, aby mu jeho záľuba doslova zachutila. To zadovážia rôzne sladidlá a ochucovadlá. Troška čokolády, vanilínu, kvapka mentolu, štipka cukru.

„Aditíva však majú aj ďalšie dôležité poslanie,“ hovorí Farone, ktorý je dnes aj kľúčovým svedkom v rade súdnych procesov proti tabakovým spoločnostiam. Aditíva majú podľa neho zmäkčiť drsnú arómu tabakového dymu, zamaskovať pach a viditeľnosť jeho nebezpečného vedľajšieho prúdu či v prípade mentolu aspoň trocha znecitlivieť hrdlo fajčiara, aby nepocítil bezprostredný účinok dymu na sliznicu. Zvlhčovadlá zase každého prinútia nadýchnuť sa pri šlukovaní čo najhlbšie.

Skryť Vypnúť reklamu

Väčšina zo zverejnených prídavných látok figuruje na zozname tých, ktoré sa bežne používajú aj v potravinárskom priemysle. Sú teda bezpečné. Niektoré však len do okamihu, kým sa nezahrejú a nezapália. Potom z nich až tisícstupňová páľava hlavného prúdu tabakového dymu spoľahlivo vyžmýka látky, ktoré sú preukázateľne jedovaté alebo dokonca rakovinotvorné.

Inventúra cigaretového dymu

Štyritisíc chemikálií, z toho najmenej 43 karcinogénov – taká je posledná inventúra cigaretového dymu, ktorú urobili lekári v USA. Zvláštnymi chuťovkami fajčiarskeho labužníctva sú kovy ako arzén, kadmium, polónium-210, nikel, formaldehydy, nitrosamíny, acetaldehydy a, samozrejme, supertoxický oxid uhoľnatý.

„Nie nikotín, ale práve decht a ďalšie toxické látky, môžu za to, že pľúca sú popretkávané čiernymi uzlinami, cievy zvápenatené a srdce dýchavičné,“ hovorí internistka. Fajčiari sa utešujú – sú tu však filtre a lajtky. Tiež falošná útecha.

Skryť Vypnúť reklamu

Výrobcovia síce obsah nikotínu a dechtu stále znižujú, lenže fajčiari „lajtiek“ či „mildiek“ svoju dávku nikotínu potrebujú, a tak nevedomky fajčia náruživejšie. Väčšinou vyfajčia za deň viac cigariet. Množstvo škodlivín, ktoré filter nezachytí, sa pre nich teda nemení.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. „Prezlečte“ svoj domov! V móde je šetrenie peňazí aj prírody
  2. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  3. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem
  4. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho
  5. Znalec slovenského brandy
  6. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy?
  7. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty
  8. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  9. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  10. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  1. Samočistiace vypínače chránia pred infekciami
  2. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  3. Hobbymarket OBI predstavil nový koncept predajne v Michalovciach
  4. Aktuálne radarové a slovenské hlásenia v autokamere?
  5. Tesco announces net-zero target of 2035 for its operations
  6. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  7. Lekárska prehliadka pre cudzincov je v Nitre, aj bez objednania
  8. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  9. Rozšírená realita a ovládanie na diaľku
  10. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  1. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi 6 833
  2. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 5 463
  3. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 5 424
  4. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov 4 525
  5. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 499
  6. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 373
  7. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im? 3 232
  8. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 056
  9. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať? 3 005
  10. Slovenský orloj – svetová atrakcia 2 922
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Zatvoriť reklamu