SME

Zeler sa používa aj pri liečbe nervozity a dny

Dávno predtým, ako sa zeler začal používať ako potravina v kuchyni, sa pestoval ako liek. Pokusy na zvieratách dokázali, že táto zelenina pomáha predchádzať vysokému krvnému tlaku a dokonca ho i znižuje. Spôsobuje to vysoký obsah draslíka a močopudné ...

FOTO


Dávno predtým, ako sa zeler začal používať ako potravina v kuchyni, sa pestoval ako liek. Pokusy na zvieratách dokázali, že táto zelenina pomáha predchádzať vysokému krvnému tlaku a dokonca ho i znižuje. Spôsobuje to vysoký obsah draslíka a močopudné účinky, ktoré blahodarne pôsobia na vylučovaciu sústavu. Keďže zeler podporuje tvorbu moču, pomáha tak aj pri kĺbových ochoreniach, ako je napríklad dna. V stonkách sa nachádzajú upokojujúce činitele, preto sa zeler tradične používa pri liečbe nervozity. Konzumovať ho môžeme surový aj varený, na zníženie krvného tlaku stačia tri až štyri stonky denne.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Zeler sa často používa ako prísada do zeleninových polievok či do šalátov a pre výraznú vôňu a chuť aj pod dusené mäsá. Na chutný zeleninový obed si najprv musíme zeler krátko povariť v octovej vode a potom nakrájať na tenšie plátky. Medzi dva zelerové plátky vložíme šunku, spojíme špáradlom, osolíme, pomúčime a obalíme v cestíčku z mlieka, múky a vajca. Po oboch stranách vypražený ho podávame so zemiakmi a zeleninovým šalátom.

Čerstvý zeler skladujeme zabalený vo fólii v chladničke. Mladé zelerové plody môžeme aj usušiť. Nakrájané plátky rozložíme na plech a na slnku alebo pri miernej teplote v rúre usušíme. Odložíme v papierovom vrecúšku do suchej a chladnej miestnosti a v priebehu mesiacov používame do polievok a omáčok. Ak radi dopĺňame jedlá chuťou zelerových listov, môžeme ich pestovať po celý rok. Stačí malé zelerové korene zasadiť do nádoby so zeminou a nechať ich rásť pri izbovej teplote. Vňať, ktorá ani nepotrebuje veľa svetla, najneskôr po dvoch týždňoch vyrastie. (bes)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 361
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 040
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 168
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 617
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 390
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 120
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 806
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 347
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu