SME

Špenát by mali jesť tehotné ženy

Význam tmavozelených listov v kuchyni poznali už starí Peržania a po Európe ho rozšírili Arabi v 10. až 11. storočí. Aj keď obsah železa v špenáte nie je taký vysoký, ako sa pôvodne zvyklo uvádzať, prítomnosť ďalších dôležitých vitamínov a minerálnych ..

Pravidelnou konzumáciou špenátu sa chránime pred rakovinou, ale i degenerácii očnej rohovky a slepote vo vyššom veku. ILUSTRAČNÉ FOTO - ARCHÍV


Význam tmavozelených listov v kuchyni poznali už starí Peržania a po Európe ho rozšírili Arabi v 10. až 11. storočí. Aj keď obsah železa v špenáte nie je taký vysoký, ako sa pôvodne zvyklo uvádzať, prítomnosť ďalších dôležitých vitamínov a minerálnych látok garantujú dôležitosť jeho pozície v gastronómii. Mal by ho jesť pravidelne každý, kto sa venuje fyzickej práci, a zároveň športovci a adolescenti počas obdobia prudkého rastu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Výskumy potvrdili, že ľudia, ktorí pravidelne túto zeleninu konzumovali, sa účinne chránili pred rakovinou žalúdka, kože, pľúc, prostaty a močového mechúra. Prítomné antioxidačné karotény a vitamíny C a E znižujú riziko vzniku srdcových chorôb a mŕtvice. Konzumácia listovej zeleniny vrátane špenátu chráni človeka pred degeneráciou rohovky, ktorá je vo vyššom veku príčinou slepoty. Draslík, ktorý sa v tejto zelenine v hojnom množstve nachádza, reguluje vysoký krvný tlak. Biotín zase chráni nechty pred lámavosťou. Ako bohatý zdroj kyseliny listovej je špenát odporúčaný tehotným ženám v snahe predísť narodeniu dieťaťa s rázštepom chrbtice. V prípade anémie je vhodné piť čerstvú špenátovú šťavu pred obedom alebo večerou.

SkryťVypnúť reklamu

Mladý špenát je výborný aj v surovom stave ako základ zeleninového šalátu.

Špenát by sa mal konzumovať najviac dvakrát týždenne. Častejšie sa neodporúča, pretože vysoký obsah oxalátov zhoršuje vstrebávanie minerálov.

Kupovať by sme mali čerstvý špenát s nezvädnutými sýtozelenými listami, ktoré skladujeme v chladničke zabalený, a tepelne ho spracúvame až tesne pred konzumáciou. Zvädnuté listy si uchovávajú menej živín ako zmrazené. (bes)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia
  2. Slováci dodali tablety do Volkswagenu i do policajných áut
  3. Na toto by ste sa mali vo svojej obľúbenej krčme opýtať
  4. Plaza View v Dúbravke štartuje predpredaj bytov s výhľadom
  5. Takáto Čína sa bude páčiť aj Slovákom
  6. Známy operátor opäť prekvapuje: Prináša internet 2500 Mbit/s
  7. Cestovateľský hit desaťročí leží v Ázii – s 55% zľavou
  8. Hodnotenie profesionála: Aké sú rezorty na exotickom Mauríciu?
  1. Chcete investovať? Začína sa predaj dlhopisov pre Istropolis
  2. HAUS - Môžeš za to, že veci fungujú
  3. Plaza View v Dúbravke štartuje predpredaj bytov s výhľadom
  4. Známy operátor opäť prekvapuje: Prináša internet 2500 Mbit/s
  5. Takáto Čína sa bude páčiť aj Slovákom
  6. Cestovateľský hit desaťročí leží v Ázii – s 55% zľavou
  7. Hodnotenie profesionála: Aké sú rezorty na exotickom Mauríciu?
  8. Ich drony lietali na koncerte Rammsteinu
  1. Toto bude cestovateľský hit roka 2026 28 646
  2. BUBO zverejnilo všetky termíny - exotika za polovicu 25 200
  3. Ľuboš Fellner otvorene 8 005
  4. Dvanásť tipov, kam cestovať cez jesenné prázdniny 6 332
  5. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia 4 621
  6. Cestovateľský hit desaťročí leží v Ázii – s 55% zľavou 3 380
  7. Hodnotenie profesionála: Maldivské rezorty do hodiny od letiska 3 293
  8. Ako prežije váš biznis? Rozhodnú tieto 3 kroky 3 153
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu