SME

Špenát by mali jesť tehotné ženy

Význam tmavozelených listov v kuchyni poznali už starí Peržania a po Európe ho rozšírili Arabi v 10. až 11. storočí. Aj keď obsah železa v špenáte nie je taký vysoký, ako sa pôvodne zvyklo uvádzať, prítomnosť ďalších dôležitých vitamínov a minerálnych ..

Pravidelnou konzumáciou špenátu sa chránime pred rakovinou, ale i degenerácii očnej rohovky a slepote vo vyššom veku. ILUSTRAČNÉ FOTO - ARCHÍV


Význam tmavozelených listov v kuchyni poznali už starí Peržania a po Európe ho rozšírili Arabi v 10. až 11. storočí. Aj keď obsah železa v špenáte nie je taký vysoký, ako sa pôvodne zvyklo uvádzať, prítomnosť ďalších dôležitých vitamínov a minerálnych látok garantujú dôležitosť jeho pozície v gastronómii. Mal by ho jesť pravidelne každý, kto sa venuje fyzickej práci, a zároveň športovci a adolescenti počas obdobia prudkého rastu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Výskumy potvrdili, že ľudia, ktorí pravidelne túto zeleninu konzumovali, sa účinne chránili pred rakovinou žalúdka, kože, pľúc, prostaty a močového mechúra. Prítomné antioxidačné karotény a vitamíny C a E znižujú riziko vzniku srdcových chorôb a mŕtvice. Konzumácia listovej zeleniny vrátane špenátu chráni človeka pred degeneráciou rohovky, ktorá je vo vyššom veku príčinou slepoty. Draslík, ktorý sa v tejto zelenine v hojnom množstve nachádza, reguluje vysoký krvný tlak. Biotín zase chráni nechty pred lámavosťou. Ako bohatý zdroj kyseliny listovej je špenát odporúčaný tehotným ženám v snahe predísť narodeniu dieťaťa s rázštepom chrbtice. V prípade anémie je vhodné piť čerstvú špenátovú šťavu pred obedom alebo večerou.

SkryťVypnúť reklamu

Mladý špenát je výborný aj v surovom stave ako základ zeleninového šalátu.

Špenát by sa mal konzumovať najviac dvakrát týždenne. Častejšie sa neodporúča, pretože vysoký obsah oxalátov zhoršuje vstrebávanie minerálov.

Kupovať by sme mali čerstvý špenát s nezvädnutými sýtozelenými listami, ktoré skladujeme v chladničke zabalený, a tepelne ho spracúvame až tesne pred konzumáciou. Zvädnuté listy si uchovávajú menej živín ako zmrazené. (bes)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Mladým sa nič nechce? Rodičia často netušia, ako deti na sebe pracujú
  2. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  3. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  4. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  7. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  8. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  1. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  2. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné?
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  5. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  6. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  8. Tajomstvo najšťastnejších krajín sveta
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 15 080
  2. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 4 415
  3. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 3 614
  4. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 3 534
  5. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 2 922
  6. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože 2 865
  7. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 2 501
  8. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 419
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu