SME

Zlepšené štepenie na jazýček kôry

Tento spôsob zaviedol Bruno Tittel v Nemecku v minulom storočí, preto je známe aj pod jeho menom. Používa sa najmä pri štepení starších jabloní a hrušiek, ktoré majú skôr miazgu a hrubú kôru (obr. 1).


KRESBY - AUTOR



Pník (obr. P1) je zrezaný kolmo a hlavná rezná plocha je začistená ostrým nožom. Dvoma rovnobežnými rezmi sa na boku urobí zárez na hrúbku vrúbľa a jazýček hrubej kôry sa pri vkladaní vrúbľa pootvorí - obr. A.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Použijeme hrubší vrúbeľ, ktorý obsahuje viac živín, lepšie rastie a skôr zacelí hlavnú reznú plochu.

Spojovací rez na vrúbli je dlhší a očko má nad spojkovacím rezom (V2). Pod ním môže byť kôra po kambium zrezaná (2 pri bočnom pohľade, B pri kolmom pohľade) aj s malým štítkom (1 - obr. V2). Málo sa môžu zrezať aj okraje spojkovacieho rezu v šírke jazýčka kôry (V3).

SkryťVypnúť reklamu

Vrúbeľ zasunieme hlboko pod kôru pníka, aby jazýček kôry mierne tlačil na vrúbeľ. Hlavný vrúbeľ (1 na obr. P1) je dlhší a hrubší než vedľajšie vrúble (2 na obr. P1). Má výhodnú polohu a časom bude pokračovať v raste konára. Vedľajšie vrúble (2) majú po ujatí vyživovať hrubý konár a po celom obvode zahojiť hlavnú reznú plochu. Vrúble sa dobre ujímajú a bujne rastú.

Na stiahnutie vrúbľov je lepšie použiť širšiu fóliu (4 na obr. P1), čím ušetríme štepársky vosk a navyše spevníme vrúble na pníku. Fóliu upevníme navinutím špagátu (označenie 1 na obr. P2). Ďalšia možnosť upevnenia vrúbľov je, keď ich upevníme aj špagátom (2) podľa nákresu P2. Pri takomto zabezpečení sa nemusíme obávať vylomenia. Zrezaný kmienik natrieme v mieste rezu tiež štepárskym voskom.

SkryťVypnúť reklamu

ŠTEFAN CHLEBÍK

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 361
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 040
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 168
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 617
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 390
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 120
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 806
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 347
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu