Ohrievaný špenátový prívarok by nemali konzumovať malé deti

Viedeň 27. marca (TASR) - Špenát, ktorý zostal po Zelenom štvrtku, možno podľa vyjadrenia rakúskych dietológov spokojne zohriať a zjesť aj niekoľko ...

Viedeň 27. marca (TASR) - Špenát, ktorý zostal po Zelenom štvrtku, možno podľa vyjadrenia rakúskych dietológov spokojne zohriať a zjesť aj niekoľko dní po jeho uvarení. Ohrievaný špenátový prívarok by však nemali konzumovať malé deti.

Do podozrenia sa špenát dostal kvôli obsahu nitrátu. Táto chemická látka je v podstate pre človeka neškodná, príprava a dlhšie skladovanie uvareného jedla však môže spôsobiť, že nitrát sa zmení na problematickejší nitrit. Aby sa táto premena zminimalizovala, je potrebné odstrániť z čerstvých listov špenátu hrubé stopky a hrubšie vnútorné žilky. V kyslom prostredí žalúdka sa totiž môžu vytvoriť z nitritu zlúčeniny zvané nitrosamíny a tie majú údajne rakovinotvorný účinok.

Rakúski odborníci však v rozhovore pre denník Die Presse upozornili, že veda tieto súvislosti jednoznačne nedokázala.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  9. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto
  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  8. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  9. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  10. OMV pozýva na pretekársky supervíkend na okruhu Slovakiaring
  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 9 819
  2. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 9 629
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 7 935
  4. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 422
  5. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 107
  6. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 4 842
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 426
  8. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 3 933
  9. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto 3 529
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 3 187

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Štát plánuje otvoriť trh s online hazardom. Vyhovovalo by to najmä Pente, tvrdia aktivisti

Nový zákon podľa stávkarov pomôže proti nelegálnemu hazardu.

DOBRE RÁNO

Dobré ráno: Súd mu vymeral 12 rokov, chce sa stať primátorom

Ako sa u nás robí komunálna politika.

STĹPČEK PETRA TKAČENKA

Hazard nezastavíte

Hazard treba regulovať, nie zakazovať.

Neprehliadnite tiež

Beh a horúčavy. Ublížia telu teploty nad tridsiatkou?

Čo sa deje s telom bežca v horúčavách.

Ako spoznať chlamýdie a iné rozšírené pohlavné choroby

Prejavy a liečba najčastejších ochorení.