SME

Čerstvý ananás zmierňuje zápaly a opuchy

Zdravie z kuchyne

FOTO - REUTERS


Zdravie z kuchyne

Toto obľúbené ovocie pochádza z Južnej Ameriky, ale v súčasnosti sa pestuje vo všetkých tropických a subtropických pásmach, kde ho považujú za afrodiziakum.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Je bohatý na vitamín C, ale aj na účinné enzýmy, najmä bromelín. Mnohé výskumy potvrdili, že tieto enzýmy priaznivo pôsobia na ľudský organizmus. Pomáhajú štiepiť proteíny a tým zlepšujú trávenie, ale zároveň zmierňujú zápaly. Preto by surový ananás alebo čerstvo vytlačenú šťavu mali konzumovať reumatici, ale i pacienti s diabetickým vredom a po operačných zákrokoch, pretože enzýmy urýchľujú hojenie tkaniva po zraneniach. Zároveň zlepšujú krvný obeh v zúžených cievach u ľudí trpiacich angínou pectoris a užitočné sú aj pre pacientov s trombózou, pretože zbavujú organizmus krvných zrazenín, ktoré môžu spôsobiť infarkt alebo mŕtvicu.

SkryťVypnúť reklamu

Liečivý účinok si zachováva len čerstvé ovocie, enzýmy sa varením a odšťavovaním ničia.

Ananás navyše odvodňuje organizmus a zmierňuje opuchy, pomáha pri črevných poruchách a hnačke a pomáha odstraňovať starecké škvrny. Je dobrým zdrojom vlákniny a odporúča sa pri redukčnej diéte.

Najjednoduchšie je plod nakrájať na hrubšie plátky a tie rozpoliť. Ak je jadro dužiny drevnaté, treba ho vyrezať. Potom sa zbaviť vonkajšej šupky pomocou ostrého noža. V dužine by nemali zostať ani hlbšie umiestnené čierne bodky, pretože dráždia sliznicu.

Pri nákupe sa odporúča vyberať väčšie, sladko voňajúce plody. Zrelé sú vtedy, ak sa jednotlivé listy dajú ľahko vytiahnuť zo zeleného chochola. Vonkajšia stena ananásu by sa pod tlakom prstov mala nepatrne poddávať.

SkryťVypnúť reklamu

Plody by sa mali skladovať listovou ružicou smerom dolu, vždy pri izbovej teplote.

(bes)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 408
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 094
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 171
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 743
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 427
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 138
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 872
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 239
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu