![]() Petržlen je užitočný druh koreňovej zeleniny, ktorú si cenili už Rimania. Má vysoký obsah vápnika, železa, kyseliny listovej i vitamínu C. Platí to aj pre vňať. ILUSTRAČNÉ FOTO - ARCHÍV |
Petržlen pochádza zo Stredomoria a už starí Rimania si túto zeleninu cenili pre jej liečivé účinky. Surový petržlen patrí medzi výživovo bohaté potraviny. Má diuretické účinky, čiže pomáha zbavovať organizmus prebytočných tekutín, preto sa používa pri liečení dny a nedostatočnej činnosti pečene. Vysoký obsah železa a kyseliny listovej pomáha pri chudokrvnosti. Už 25 gramov petržlenu a petržlenovej vňate denne zlepší tvorbu červených krviniek v organizme. Je zároveň výborným zdrojom vápnika, takže by ho mal konzumovať každý, kto nemá rád mlieko a mliečne výrobky. Antioxidačný vitamín C v petržlene znižuje riziko vzniku rakoviny, chorôb srdca, mŕtvice a sivého zákalu.
Používa sa do zeleninových polievok, na ochutenie omáčok k mäsu, ale aj v studenej kuchyni. Je vhodný do šalátov a petržlenová vňať býva súčasťou obložených chlebíčkov a mís. Vňať posekáme až tesne pred podávaním, aby si zachovala chuť a vôňu. (bes)