storočí. Druh s oranžovo zafarbenou dužinou je rovnako sladký ako karotka, chuťovo pripomína gaštany a obsahuje viac vitamínov ako zemiaky. Obsahom vitamínu E konkuruje orechom a semenám, čím pozitívne pôsobí na stav srdca, kože u mužov i plodnosť.
V prvom rade sú však sladké zemiaky pre vysoký obsah karoténov výborným antioxidantom, a preto ich konzumáciou znižujeme riziko srdcových ochorení, mŕtvice, niektorých druhov rakoviny i sivého zákalu. Sú kvalitným zdrojom draslíka, ktorý pomáha regulovať krvný tlak. Pre vysoký obsah železa by tento druh potraviny mali často konzumovať najmä ľudia trpiaci chudokrvnosťou a tým zníženou hladinou energie i odolnosťou proti infekciám. Denná ideálna dávka, ktorá zabezpečí organizmu dostatok karoténov, je asi 250 gramov.
Pri kúpe treba zistiť, či sú hľúzy nepoškodené a tvrdé. Zvyčajne ich spracúvame aj so šupkou, ale staršie treba ošúpať. Pred varením ich dôkladne poumývame kefkou, pokrájame na väčšie kúsky a vo vode s lyžičkou medu a štipkou soli varíme 15 až 20 minút. Ak chceme pripraviť pyré, varíme ich dlhšie. Môžeme ich aj upiecť a na zvýraznenie chuti pridávame ďumbier, koriander alebo ostrú kajenskú papriku, prípadne štipku muškátu. Výborne sa hodia k mäkkým syrom alebo kyslej smotane. (bes)