SME

Sladké zemiaky sú bohatým zdrojom vitamínov

Sladké zemiaky nemajú nič spoločné s bežnými druhmi zemiakov, pretože sú to hľuzy rastliny batáty, ktoré môžu dosahovať hmotnosť až dva kilogramy. Pochádzajú z Južnej Ameriky, kde boli jednou z hlavných potravín Indiánov, a do Európy sa dostali v 16.

storočí. Druh s oranžovo zafarbenou dužinou je rovnako sladký ako karotka, chuťovo pripomína gaštany a obsahuje viac vitamínov ako zemiaky. Obsahom vitamínu E konkuruje orechom a semenám, čím pozitívne pôsobí na stav srdca, kože u mužov i plodnosť.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V prvom rade sú však sladké zemiaky pre vysoký obsah karoténov výborným antioxidantom, a preto ich konzumáciou znižujeme riziko srdcových ochorení, mŕtvice, niektorých druhov rakoviny i sivého zákalu. Sú kvalitným zdrojom draslíka, ktorý pomáha regulovať krvný tlak. Pre vysoký obsah železa by tento druh potraviny mali často konzumovať najmä ľudia trpiaci chudokrvnosťou a tým zníženou hladinou energie i odolnosťou proti infekciám. Denná ideálna dávka, ktorá zabezpečí organizmu dostatok karoténov, je asi 250 gramov.

SkryťVypnúť reklamu

Pri kúpe treba zistiť, či sú hľúzy nepoškodené a tvrdé. Zvyčajne ich spracúvame aj so šupkou, ale staršie treba ošúpať. Pred varením ich dôkladne poumývame kefkou, pokrájame na väčšie kúsky a vo vode s lyžičkou medu a štipkou soli varíme 15 až 20 minút. Ak chceme pripraviť pyré, varíme ich dlhšie. Môžeme ich aj upiecť a na zvýraznenie chuti pridávame ďumbier, koriander alebo ostrú kajenskú papriku, prípadne štipku muškátu. Výborne sa hodia k mäkkým syrom alebo kyslej smotane. (bes)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 414
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 103
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 171
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 755
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 435
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 144
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 886
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 229
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu