SME

Pozor na zmeny teplôt pri jedle

Pri jedle si treba dávať pozor na zmenu teplôt. Dôležité je vyvarovať sa rýchlemu striedaniu veľmi teplých a potom veľmi studených potravín, alebo opačne.

"Či už človek konzumuje mrazené výrobky počas horúcich letných dní alebo v mrazivej zime, problémom sú najmä prudké zmeny teplôt," povedala doktorka Ľubica Šuchová. Upozorňuje na to už staré ruské porekadlo, podľa ktorého by sa mala jesť zmrzlina v zime a čaj by sa mal piť v lete.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Najviac zmrzliny v Európe skonzumujú obyvatelia Škandinávie. Zatiaľ čo Fín zje ročne 13 a Švéd 11 litrov zmrzliny, obyvatelia južnej Európy sú v jedení zmrzliny striedmejší. Taliani a Španieli napríklad ročne skonzumujú len sedem litrov zmrzliny. Priemerná spotreba Slováka je asi päť litrov ročne.

SkryťVypnúť reklamu

Napriek tomu sa nedá povedať, že by Slováci boli zdravší alebo menej chorľaví, čo vyvracia stereotyp, že zmrzlina môže spôsobiť angínu alebo chrípku. "Príčinou ochorenia horných dýchacích orgánov nemôže byť zmrzlina," povedala doktorka Šuchová a dodala, že tieto ochorenia vyvolávajú baktérie alebo vírusy, s ktorými musí prísť organizmus do kontaktu, aby sa nakazil. (sita)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 403
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 090
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 171
  4. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 722
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 422
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 132
  7. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 2 865
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 255
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu