Riasy využívali oddávna vo svojej kuchyni najmä Japonci, ktorí si ich cenili nielen pre jemnú chuť, ale aj liečivé účinky. Ich najväčším prínosom je obsah jódu ako základ zdravej štítnej žľazy. Funkčné problémy tohto orgánu môžu zapríčiniť spomalenie metabolizmu a neskôr vedú k únave, obezite, strume či zhoršeniu pamäti. Aj keď zdrojom jódu môžu byť aj morské ryby, riasy ho obsahujú viac. Mali by ich preto do jedálnička zaradiť najmä ženy, ktoré majú bolestivé hrčky na prsníkoch a sú tak rizikovými onkologickými pacientkami. Výskumy v teréne so vzorkou takto postihnutých žien ukázali, že zvýšený príjem jódu pomohol úplne alebo čiastočne symptómy odstrániť. Morské riasy sú hodnotné aj pre prítomnosť vitamínu B12. Na doplnenie výživných látok stačí týždenne skonzumovať asi 25 g suchej hmotnosti morských rias.
Sušené riasy uskladňujeme vo vzduchotesnej nádobe neobmedzene a môžeme nimi dochucovať pikantné jedlá. Čerstvé alebo uvarené spotrebujeme čo najskôr, aby sa neskazili. Môžeme sa inšpirovať receptami exotickej kuchyne, ktorá používa riasy na obaľovanie zapekaných kúskov rybieho mäsa, alebo ich jednoducho posekáme a pridáme do zeleninového šalátu. (bes)