dúce matky na nebezpečenstvo nadmernej konzumácie rýb a morských živočíchov. „Aj keď morské ryby obsahujú zvýšené množstvo ortuti, pri bežnom spôsobe stravovania v našich podmienkach nič nehrozí,“ hovorí doktorka Holíková. „Zvyčajne ich jeme dva až štyrikrát mesačne, vtedy sú dávky naozaj minimálne a organizmu neškodia, pretože ich stíha vylúčiť.“
Rovnako tak zdravého človeka nezaťažujú ani amalgámové plomby, pripravené zmiešaním kovového prášku a ortuti. Výskyt ortuti v slinách má zanedbateľné hodnoty. Nebezpečná je skôr zvýšená koncentrácia toxickej látky v blízkosti spaľovní, skládok odpadu a krematórií. Zdrojom väčších zásob ortuti môžu byť aj priemyselné sklady. Majitelia niektorých prevádzok ju radšej roky skladujú, než by mali investovať do finančne náročnej likvidácie. Odtiaľ môžu v dôsledku hrubej nezodpovednosti niektorých zamestnancov pochádzať aj nezvyčajné nálezy v parkoch či v priestoroch pri školách.