SME

Je mlieko naozaj zdravé?

Mlieko je jediným zdrojom energie dieťaťa počas prvých mesiacov po narodení. Aj neskôr poskytuje organizmu látky dôležité najmä pre zdravie kostí a zubov. Napriek tomu sa ozývajú aj hlasy, ktoré upozorňujú na jeho negatívne vplyvy vo forme hlienov a ale

rgických reakcii.

Diskusie o tom, akú úlohu by malo hrať mlieko vo výžive, prebiehajú už niekoľko desaťročí. Hoci lekári a odborníci v snahe upozorniť na dôležitosť jeho konzumácie iniciovali už v roku 1957 vyhlásenie Medzinárodného dňa mlieka, ktorý pripadol na 26. mája, v nasledujúcich desaťročiach nezaháľali ani jeho odporcovia.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

"Dodnes som sa nestretla s negatívnym názorom na mlieko, ktorý by bol podložený serióznym komplexným výskumom. Väčšina námietok boli vyňaté z kontextu a predstavovala skôr extrémne postoje," hovorí Katarína Babinská z Fyziologického ústavu Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave, ktorá sa ako odborník na výživu zaoberá aj problematikou mlieka. "Samozrejme, ako všade, i tu platí zásada, že nič netreba preháňať. Aj mlieko a mliečne výrobky treba konzumovať v rozumnom množstve."

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

V minulosti neprajníci argumentovali možnosťou nákazy. Pred zavedením moderných technológií bolo totiž práve mlieko niekedy zdrojom tuberkulózy či listeriózy, infekcie nebezpečnej najmä pre vývin plodu v matkinom tele. V súčastnosti, keď sa úskostlivo dbá o hygienu sa pasterizáciou problém eliminoval. Ako pre ČTK uviedla Alžbeta Béderová, vedúca Poradne zdravia pri Regionálnom úrade zdravotníctva v Bratislave: "V mlieku sa po pasterizácii zničí 99,5 percenta baktérií, ale ostáva v ňom dostatok výživných látok. A mliečne bielkoviny využije organizmus vo svoj prospech takmer stopercentne."

Niektorí kritici konzumácie mlieka a mliečnych výrobkov poukazujú na ďalší problém - zahlieňovanie organizmu. Hlien využívajú mikroorganizmy ako stavebný materiál na vytváranie opuzdrených infekčných ložísk. "Na spochybnenie významu mlieka vo výžive sa zvyknú uvádzať takéto názory. Žiadna kvalifikovaná odborná štúdia však ani jeden z nich nepodporila," tvrdí doktorka Babinská.

SkryťVypnúť reklamu

Vegetariáni preferujú strukoviny

Mlieko je okrem vitamínov tiež zdrojom vápnika, ktorý zodpovedá za dobrý vývoj a stav kostí. Deťom, ktorým nechutí, sa viac kazia zuby a môžu mať neskôr problémy s pohybovým aparátom. Aj v dospelosti by sme ho mali konzumovať denne aspoň vo forme mliečnych výrobkov, aby sme predchádzali osteoporóze, čiže rednutiu kostí, ktorá má za následok vážne zlomeniny dolných končatín.

"Oponenti živočíšnej stravy tvrdia, že adekvátnym zdrojom vápnika sú aj strukoviny, orechy, brokolica a iná zelenina. No vápnik živočíšneho pôvodu sa ľahšie vstrebáva, a preto ho organizmus lepšie využije," dopĺňa doktorka Babinská. "Ak si chcú vegetariáni zabezpečiť plnohodnotný prísun živín, musia mať jedálny lístok starostlivo zostavený, dostatočne vyvážený a pestrý. Zďaleka nie všetci sú však v tomto smere vzdelaní či správne informovaní a potom robia chyby. Neraz, žiaľ, práve v súvislosti s výživou svojich detí, ktoré možno k svojmu životu nepotrebujú červené mäso, ale mlieko a vajcia by v ich týždennej skladbe potravín chýbať nemali."

SkryťVypnúť reklamu

Alergici to majú ťažšie

Vyhýbať mlieku by sa mali ľudia s alergickou reakciou, ktorá je odpoveďou imunitného systému na prítomnosť jedného alebo viacerých proteínov v mlieku. Alergia na mliečnu bielkovinu postihuje asi tri percentá ľudí, najmä detí. Vtedy sa hľadá iný zdroj bielkovín a kravské mlieko sa vylúči úplne. Až 14 percent populácie má negatívne reakcie na mliečny cukor čiže laktózu. Podľa doktorky Béderovej zo zdrojov ČTK: "Neznášanlivosť laktózy sa prejavuje nadúvaním, kŕčmi v bruchu a hnačkami rôzneho stupňa. Títo ľudia sa však nemusia definitívne zriecť mliečnych výrobkov. V jogurtoch, acidofilnom mlieku, zakysanke, ale aj v syroch sa laktóza znižuje kvasením a prítomný enzým laktáza rozkladá jej zvyšky."

SkryťVypnúť reklamu

Problémy môžu mať aj alergici na peľ. Mlieko je totiž silný alergén a v období peľovej aktivity môže jeho konzumácia zdravotný stav mierne zhoršovať.

Treba skúsiť kozie mlieko

Pri intolerancii organizmu na kravské mlieko môže byť alternatívou kozie, ktoré má všetky potrebné látky, ale výrazne odlišné chuťové vlastnosti a niektorí alergici ho vďaka ľahšej stráviteľnosti znášajú lepšie. Nie je to však pravidlom, treba to vyskúšať. Pri jeho konzumácii sa však podobne ako v prípade ovčieho mlieka zvyšuje riziko nákazy choroboplodnými zárodkami, pretože dodávateľmi sú hlavne malí chovatelia. Dôležité je preto, aby toto mlieko bolo prevarené a zvieratá mal pod dohľadom veterinár.

Stačia sójové nápoje?

Trh ponúka rad výrobkov, po ktorých ako náhrade klasického mlieka siahajú vegetariáni a alergici. "Mlieko je produktom mliečnej žľazy cicavca. Všetky sójové a obilninové takzvané mlieka, ktoré to skutočné pripomínajú najmä vzhľadom, by sa mali skôr označovať ako nápoje," hovorí doktorka Babinská.

SkryťVypnúť reklamu

Často nie sú ani adekvátnym zdrojom vápnika. O ten je obohatené dojčenské mlieko a len niektoré druhy sójových mliek, preto si treba vždy podrobne preštudovať informácie na obale.

Čo v mlieku nájdeme

Bielkoviny obsahujú aminokyseliny potrebné na stavbu a udržiavanie ľudského organizmu.

Sú súčasťou hormónov a enzýmov, ktorých nedostatok môže zapríčiniť slabé vyvinutie svalovej hmoty a poruchy rastu.

Mliečny cukor čiže laktóza je ľahko stráviteľný mliečny sacharid a výborný zdroj energie. Ovplyvňuje vývoj mozgu a nervových tkanív, reguláciu telesnej teploty i črevnú mikroflóru.

Mliečny tuk je ľahko stráviteľný a dobre sa vstrebáva. Deťom do 3 rokov sa neodporúča dávať odtučnené mlieko, pretože by prichádzali o cenné vitamíny A, D, E a K rozpustné v tuku plnotučného mlieka.

SkryťVypnúť reklamu

Minerálne látky ako vápnik, fosfor sú podstatné pre stavbu kostí a chrupu.

Z mlieka získava organizmus až 56 percent dennej dávky vápnika, zatiaľ čo zo zeleniny alebo obilnín asi 10 percent.

Vitamíny E a A sú dôležité pre dobrý zrak, vlasy a nechty, normálny rast a odolnosť proti infekciám. Prítomné vitamíny skupiny B priaznivo ovplyvňujú srdcovú činnosť a nervový systém.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť
  2. METRO na Slovensku podporuje gastro a obchod už 25 rokov
  3. First minute 2026: Rezervujte si dovolenku s extra bonusmi
  4. Slovenské firmy šetria a hľadajú flexibilné riešenia
  5. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr
  6. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja
  7. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri
  8. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku
  1. METRO na Slovensku podporuje gastro a obchod už 25 rokov
  2. Slovenské firmy šetria a hľadajú flexibilné riešenia
  3. First minute 2026: Rezervujte si dovolenku s extra bonusmi
  4. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr
  5. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja
  6. Rady pre začínajúcich podnikateľov: na čo nezabudnúť pri štarte
  7. Filantropia slovenských milionárov s tichým vplyvom
  8. Špeciálna krížovkárska príloha v denníkoch SME a Korzár
  1. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr 11 652
  2. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte 10 786
  3. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život 7 308
  4. Hodnotenie profesionála: Maldivy sú mimo sezóny oázou pokoja 6 327
  5. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku 5 181
  6. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť 4 480
  7. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri 3 473
  8. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť 1 444
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu