e proti zhubným nádorom a u detí proti infekcii. Nehromadí sa v žiadnom ľudskom orgáne, preto ho treba v potrave pravidelne dopĺňať.
Jeho nedostatkom môžu trpieť ľudia so žlčníkovými kameňmi, v organizme ktorých sa zle vstrebávajú tuky. Chýbať môže aj ľuďom, ktorí absolvovali liečbu antibiotikami, ktoré narúšajú črevnú flóru. Zvykne absentovať aj u novorodencov, ktorí ho preto po narodení často dostávajú. Ľudia s nedostatkom tohto vitamínu môžu mať pre zlú zrážanlivosť problémy so zastavením krvácania. Absencia tohto vitamínu v tele sa prejavuje zvýšenou krvácavosťou ďasien alebo častým krvácaním z nosa a nedostatkom krvných doštičiek.
Vitamín sa nachádza v kapuste, najmä kyslej, ružičkovom keli, špenáte a listovej zelenine vôbec, tiež vo fazuli, hrášku, karfiole, brokolici, paradajkách, sójových bôboch, pšenici, vajciach a mrkve. Asi polovica dennej dávky sa získava z potravy, druhá sa vyrába priamo v tele. (bes)