Fosfor ako druhý najrozšírenejší minerál v ľudskom tele spolu s vápnikom zodpovedá za pevnosť zubov a kostí. Organizmus tento minerál využíva na spracovanie energie a vitamínov B z potravy. Je dôležitý na udržiavanie väčšiny mechanizmov, ktoré regulujú telesné pochody, či už informačné systémy, nervy, alebo prácu svalov.
Jeho vstrebávaniu bránia antacidy s obsahom hliníka, preto by si mali dávať pozor ľudia, ktorí ich dlhodobo užívajú. Chýbajúci fosfor si telo odčerpá z kostí, ktoré môžu zoslabnúť. Nedostatok tohto minerálu sa prejavuje ich bolesťami, únavou, slabosťou, ochabnuťosťou svalov, kazivosťou zubov, krvácaním ďasien a stratou chuti do jedla.
Fosfor obsahuje sója, fazuľa, šošovica, hrach, lieskové a vlašské orechy, slnečnicové i tekvicové semená, žĺtok, mlieko, hovädzie mäso, makrely a všetky potraviny s obsahom proteínu. Navyše sa pridáva do mnohých priemyselne spracovávaných potravín a nealkohokických nápojov. (bes)