m sa snažíme ukázať, že pacienti s cukrovkou typu dva, ktorí sú kávičkármi, majú zvýšenú hladinu cukru krvi oproti pacientom, ktorí kávu nepijú," tvrdí James Lane z Lekárskeho univerzitného centra v americkom Durhame, vedúci výskumu.
Na tento jav existujú podľa neho dve vysvetlenia. Kofeín môže narúšať proces transportu glukózy do svalov a ďalších buniek, kde by sa následne spálila. Okrem toho podporuje vylučovanie hormónu adrenalínu, ktorý zvyšuje hladinu cukru v krvi. K záveru dospeli vedci na základe novej technológie, keď implantovali malý monitor na sledovanie glukózy pod kožu v brušnej oblasti. Týmto zistením sa im pravdepodobne podarilo vyvrátiť predchádzajúcu teóriu, ktorá naopak tvrdila, že zvýšená konzumácia kofeínu môže pôsobiť ako prevencia proti vzniku cukrovky.
(sita, reuters)