SME
Streda, 27. január, 2021 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky

Druhy čajov

Biely čaj. Jeho listové pupene se otrhávajú ešte pred rozvinutím, nechajú sa zvädnúť, odparí sa z nich voda a potom sa usušia. Po zaliatí vodou je vylúhovaný čaj veľmi svetlý. Biely čaj je produkovaný a dovážaný z Číny a Srí Lanky

Biely čaj

Jeho listové pupene se otrhávajú ešte pred rozvinutím, nechajú sa zvädnúť, odparí sa z nich voda a potom sa usušia. Po zaliatí vodou je vylúhovaný čaj veľmi svetlý.

Biely čaj je produkovaný a dovážaný z Číny a Srí Lanky.

 

Zelený čaj

Zásadný rozdiel od čierného čaju je v tom, že zelený čaj sa nenecháva fermetizovať, a tým nedochádza k žiadnym chemickým reakciám, ktoré by mohli zmeniť farbu čajových lístkov. Fermentizácia spôsobuje stratu vitamínov a minerálnych látok v čajových lístkoch.

Zelený čaj pôsobí blahodarne v ľudskom organizme, nakoľko upravuje vysoký krvný tlak, zabraňuje kôrnateniu tepien a odburáva cholesterol v krvi. Jeho pravidelné pitie spomaľuje degeneráciu buniek, čím odďaluje starnutie, je vhodný aj ako prevencia proti rakovine.

Teín obsiahnutý v zelenom čaji na rozdiel od kofeínu osviežuje telo i dušu, pôsobí mierne a dlhodobo. Flour bráni vzniku zubného kazu. Nálev je žltkavo-zelenkavý.

 

Černý čaj

Z dôvodu uchovania kvality čajú pri dlhých cestách z Ázie do Európy sa postupom času vyvinul proces fermetizácie, ktorý spôsobuje „stmavnutie“ lístkov čajovníka. Čaj sa najskôr pozbiera a po zvädnutí lískov prebieha zvinutie, pričom bunkové steny čajových lístkov popraskajú a uvoľnia bunkovú šťavu. Okysličovaním sa zmení farba lístkov na červenkastú, čaj zmení aj svoju chuť.

Potom sa prudko usuší a bunková šťava tak uschne na lístkoch a uvoľní sa až po zaliatí horúcou vodou.

Čierny čaj delíme na čaj listový, zlomkový, drvený a práškový. Nálev má medovú až čiernu farbu.

 

Oolong

Ide o polofermetizovaný čaj, ktorý pochádza prevažne z Číny a Thaiwanu. Listy tohto čaju sa najskôr nechajú prudko zvädnúť na priamom slnku, nasleduje striedavé pretriasanie a sušenie, až kým lístky nezožltnú. Vplyvom chemickej reakcie, polofermetizácie, získajú okraje lístkov načervenalú farbu. Po 1-2 hodinách sa tento proces zastaví tepelným prúdom.

Niektorké Oolongy sa fermetizujú dlhšie, takže vzniká „niečo“ medzi zeleným a čiernym čajom. Tieto čaje majú intenzívnu sladkú vôňu a delikátnu chuť.

 

Lapacho

Čaj Lapacho je prírodný produkt z kôry stromu Lapacho. Lapacho je veľmi účinný stimulátor imunitného systému, obsahuje veľa minerálnych látok, vitamínov. Pri pravidelnom užívaní sa zlepšuje prekrvenie tela, posilňuje činnosť ladvín, sleziny, pečene a sexuálnych orgánov.

 

Maté

Čaj z maté je považovaný za účinný zdroj energie pri duševnej a fyzickej vyčerpanosti, utlmuje pocit hladu. Pravidelné popíjenie maté pôsobí komplexne na celý organizmus omladzujúcim efektom.

Cezmína paraguayská je zelený strom, asi 20 m vysoký. Zbierajú sa listy, ktoré sa usušia, zmenšia o 2/3 a nechajú sa „zrieť“. Zrenie trvá aj rok pri teplote 50° - 60°C.

 

Catuaba

Ide o kôru z dažďového pralesa Južnej Ameriky. Tento čaj podporuje prekrvenie sexuálnych orgánov, pôsobí ako afrodiziakum. Ak sa kombinujú Lapacho s Catuabu, ich účinky sa navzájom podporujú.

 

Vilcacora

Vilcacora je lianovitá rastlina pochádzajúca z Brazílie. Táto rastlina obsahuje špeciálny alkaloid – azopteropodín, ktorý vplýva na aktivizáciu imunitného systému. Využíva sa pri liečbe zápalov, astmy, oparov, znižuje riziko mozgovej mŕtvice, srdcového infarktu a srdcových záchvatov.

 

Ginkgo

Ginkgo Biloba, ide o najstarší strom na svete. Jeho listy sa používajú viac ako 5.000 rokov v tradičnej čínskej medicíne na liečbu priedušiek a astmy. Ido o akýsi doplnok výživy, ktorého účinky sú oceňované aj pri cievnych a degeneratívnych ochoreniach mozgu. Ginkgo zlepšuje prekrvnie a činnosť mozgových buniek.

 

Myrtovník citrónový

Myrtovník citrónový je strom pochádajúci z austrálskych pralesov, v súčasnosti sa pestuje v Austrálii. Myrtovník obsahuje až 95% citralu. Má excelentnú, jedinečnu a veľmi výraznú chuť po zmesi citrónu, limetky a citrónovej trávy.

 

Honeybush

Jedná se o medový krík, ktorý pochádza z Južnej Afriky. Spracovanie je štandartné – zber, rezanie, fermetizácia a sušenie. Rastliny rastú najmä vo vysokohorskom prostredie, takže je možný len ručný zber. Čaj Honeybush má vynikajúcu chuť a veľmi dobre pôsobí proti pliesniam, baktériám a vírom. Je možné ho tiež podávať s mliekom.

 

Rooibos

Rooibos je známejšia odroda Heneybushe, ktorý pochádza tiež z Južnej Afriky. Rooibos sa pestuje na plantážach. Zbiera sa od januára do apríla, život jedné kríka je 4-5 rokov, potom odumiera. Farba čaju je krásne medeno-červenkastá.

 

Pu – Erh

Jedná se o čaj pripravovaný z obrovských zelených listov, stlačených a dlho fermetizovaných, pokiaľ nezískajú červno-hnedú farbu. Tento čaj obsahuje veľmi málo tanínu, je možné ho piť celý deň. Nálev má tmavo-hnedú farbu so zemitou až dymovou chuťou. Najlepší je neosladený.

 

Ovocný čaj

Ovocný čaj, vlastne ani nie je čaj v pravom slova zmysle. Jedná sa o súbor sušených komponentov – jablko, ibištek, hrozienka, šípky... Ovocné čaje vznikajú aromatizovaním, čo je vlastne pridávanie rôznych aromatických látok, čím vzniká nepreberné množstvo chutí.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  3. Hygge ako životný štýl
  4. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  5. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  6. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  7. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  8. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  9. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  1. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  2. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  3. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  4. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  5. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  6. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  7. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  8. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  9. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  10. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 20 338
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 18 855
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 18 381
  4. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 12 460
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 182
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 844
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 476
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 326
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 138
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 002
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Predseda vlády SR Igor Matovič (v popredí) počas tlačovej konferencie.

Počas deviatich dní otestovali takmer tri milióny ľudí.

12 h

Bratislava a Kežmarok sú nakoniec zelené.

31m
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Ďalší testovací „úspech“

Peter Tkačenko

Matovič potrebuje ostatných rovnako ako oni jeho.

1 h