ciev a skoro štvrtinu spôsobila mŕtvica. Štatistiky Veľkej Británie ukázali, že viac ako 110 000 ľudí ročne umrie na choroby srdca, 300 000 dostane infarkt a 1,4 milióna trpí angínou. Naviac 3% hospitalizácií sú z dôvodu koronárnych chorôb.
Rizikové faktory spojené s chorobami koronárnych ciev Neexistuje jediná príčina spôsobujúca koronárne choroby. Ich vznik závisí od kombinácie rôznych faktorov, z ktorých sú niektoré ovplyvniteľné a niektoré potenciálne ovplyvniteľné. Nasledujúca tabuľka zobrazuje prehľad týchto faktorov.
Ovplyvniteľné rizikové faktory
Hyperlipémia (zvýšený cholesterol a triglyceridy) Hypertenzia (vysoký krvný tlak) Nedostatok fyzickej aktivity Fajčenie Stres Obezita
Neovplyvniteľné rizikové faktory
Rodinná história Pohlavie Vek
Iné fyziologické faktory a podmienky, ktoré môžu zvýšiť riziko vývoja koronárnych chorôb: cukrovka - syndróm rezistencie inzulínu cukrovka - diabetes Mellitus oxidácia lipoproteínov zápal a poškodenie endotelu (vnútorná stena ciev) hyperhomocysteinémia (zvýšenie krvného homocysteínu) zhluk krvných doštičiek zrážacie činitele choroby obličiek prevencia
Prevencia kardiovaskulárnych chorôb zahŕňa hlavne osvojenie si zdravého životného štýlu a kontrolu ovplyvniteľných faktorov. Dôležité aspekty tohto životného štýlu zahŕňajú: pravidelné cvičenie zdravé stravovacie návyky prestať fajčiť zníženie hladiny stresu a nepokoja dodržiavanie doporučenej diéty zdravo sa stravovať, čo obsahuje: zvýšenie konzumácie rybieho oleja zvýšenie konzumácie ovocia, zeleniny a strukovín nahradenie energie prijímanej z tukov škrobovými jedlami zmiernenie nadbytku tuku konzumáciou mono-nenasýtených tukov znížiť príjem solí piť len malé dávky alkoholu
Toto všetko môže znížiť riziko vzniku kardiovaskulárnych chorôb obmedzením pôsobenia viacerých rizikových faktorov. Pôsobenie týchto faktorov je načrtnuté v nasledujúcej tabuľke:
Diétna intervencia Fyziologický efekt
Omega 3 mastné kyseliny (rybí olej, rastlinný olej) Protizápalový, ochranný proti poškodeniu endotelu (vnútorná stena cievy).
Protitrombotický (bráni tvorbe krvných zrazenín).
Znižuje hladinu triglyceridov.
Zlepšuje citlivosť inzulínu.
Protiarytmický efekt.
Iné mastné kyseliny Účinnosť omega–3 mastných kyselín sa zlepší pri nižšom príjme nasýtených tukov.
Menej nasýtené tuky znižujú riziko vzniku trombózy a znižujú lipidy v krvi.
Ovocie, zelenina, strukoviny, orechy Antioxidačné účinky voči oxidácii LDL cholesterolu (Low Density Lipoprotein) – tzv. zlý cholesterol.
Bohaté na draslík, čo môže pomôcť kontrolovať krvný tlak.
Bohaté na kyselinu listovú, môže preventívne pôsobiť proti formovaniu homocysteínu.
Obsahujú rozpustné vlákna, ktoré pomáhajú zlepšiť tvar lipidov.
Alkohol Zlepšuje hladinu HDL – tzv. dobrý cholesterol
Možné antioxidačné účinky (napr. červené víno)
Fakty o čaji a kardiovaskulárnych chorobách Niekoľko epidemiologických štúdií ukázalo, že celkový príjem flavonolov / flavonoidov alebo pitie čaju je spojené s ochranou pred chorobami srdca a mŕtvicou. Avšak nie všetky štúdie dokázali rovnaké ochranné účinky. Rozdielnosť týchto štúdií môže byť výsledkom ich rozdielneho vypracovania, napr. nedostatku informácií o použitom čaji (kvalita, sila a druh), o obsahu flavonoidov v jedlách a neuvážení iných rizikových faktorov vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Tieto detaily môžu ovplyvniť konečný výsledok a v ďalšom výskume je potrebné brať tieto faktory do úvahy.
Zo zhrnutia všetkých štúdií zisťujúcich vzťah medzi pitím čaju a chorobami srdca vyplýva, že pravidelné pitie troch šálok čaju denne znižuje riziko infarktu myokardu o 11%.
Ochranný mechanizmus čaju Výsledky týchto štúdií vzbudil veľký záujem o pochopenie mechanizmov, ktoré môžu čaju zabezpečiť ochranné vlastnosti pred kardiovaskulárnymi ochoreniami. Mechanizmy ako preventívna oxidácia LDL, redukcia hladiny krvných lipidov, protizápalové účinky, zlepšenie funkcie ciev a zníženie zhlukovania sa krvných doštičiek boli preukázané hlavne v štúdiách so zvieratami a v laboratórnych štúdiách.
Výsledky štúdií s ľuďmi nie sú také jasné a i keď niektoré epidemiologické štúdie ukázali, že čaj môže znížiť cholesterol v krvi, väčšina štúdií neukázala žiadny efekt v znižovaní krvného cholesterolu alebo krvného tlaku. Tak ako sa antioxidačné účinky čaju prejavili v štúdiách so zvieratami a v štúdiách v laboratóriu je možné, že čaj uplatní svoje ochranné účinky voči kardiovaskulárnym chorobám inými spôsobmi ako napr. zlepšením funkcií endotelu, hromadeniu krvných doštičiek alebo spôsobmi, ktoré sme doteraz nepreskúmali.
Záver Z rady epidemiologických štúdií zisťujúcich vzťah medzi pitím čaju a kardiovaskulárnymi chorobami vyplýva, že pitie zeleného i čierneho čaju je zlúčiteľné s radami pre správnu výživu na ochranu proti kardiovaskulárnym chorobám. Avšak hoci počet vedeckých dôkazov o tom, ako čaj napomáha zdraviu rastie, výsledky ešte nie sú presvedčujúce a preto je potrebné vykonať ďalšie štúdie s ľuďmi.