SME
Štvrtok, 28. január, 2021 | Meniny má AlfonzKrížovkyKrížovky

Čaj a kardiovaskulárne choroby

Kardiovaskulárne ochorenia sú jednou z hlavných príčin úmrtia. Hlavné formy kardiovaskulárnych chorôb sú choroby ciev vyživujúcich srdce (koronárnych ciev) a mŕtvica. Skoro polovicu úmrtí na kardiovaskulárne ochorenia zapríčinila choroba koronárnych

ciev a skoro štvrtinu spôsobila mŕtvica. Štatistiky Veľkej Británie ukázali, že viac ako 110 000 ľudí ročne umrie na choroby srdca, 300 000 dostane infarkt a 1,4 milióna trpí angínou. Naviac 3% hospitalizácií sú z dôvodu koronárnych chorôb.

 

Rizikové faktory spojené s chorobami koronárnych ciev

Neexistuje jediná príčina spôsobujúca koronárne choroby. Ich vznik závisí od kombinácie rôznych faktorov, z ktorých sú niektoré ovplyvniteľné a niektoré potenciálne ovplyvniteľné. Nasledujúca tabuľka zobrazuje prehľad týchto faktorov.

 

Ovplyvniteľné rizikové faktory

  • Hyperlipémia (zvýšený cholesterol a triglyceridy)
  • Hypertenzia (vysoký krvný tlak)
  • Nedostatok fyzickej aktivity
  • Fajčenie
  • Stres
  • Obezita

 

Neovplyvniteľné rizikové faktory

  • Rodinná história
  • Pohlavie
  • Vek
 
Iné fyziologické faktory a podmienky, ktoré môžu zvýšiť riziko vývoja koronárnych chorôb:
  • cukrovka - syndróm rezistencie inzulínu
  • cukrovka - diabetes Mellitus
  • oxidácia lipoproteínov
  • zápal a poškodenie endotelu (vnútorná stena ciev)
  • hyperhomocysteinémia (zvýšenie krvného homocysteínu)
  • zhluk krvných doštičiek
  • zrážacie činitele
  • choroby obličiek
  • prevencia

 

Prevencia kardiovaskulárnych chorôb zahŕňa hlavne osvojenie si zdravého životného štýlu a kontrolu ovplyvniteľných faktorov. Dôležité aspekty tohto životného štýlu zahŕňajú:
  • pravidelné cvičenie
  • zdravé stravovacie návyky
  • prestať fajčiť
  • zníženie hladiny stresu a nepokoja
  • dodržiavanie doporučenej diéty
  • zdravo sa stravovať, čo obsahuje:
    • zvýšenie konzumácie rybieho oleja
    • zvýšenie konzumácie ovocia, zeleniny a strukovín
    • nahradenie energie prijímanej z tukov škrobovými jedlami
    • zmiernenie nadbytku tuku konzumáciou mono-nenasýtených tukov
    • znížiť príjem solí
    • piť len malé dávky alkoholu

 

Toto všetko môže znížiť riziko vzniku kardiovaskulárnych chorôb obmedzením pôsobenia viacerých rizikových faktorov. Pôsobenie týchto faktorov je načrtnuté v nasledujúcej tabuľke:

 

 Diétna intervencia  Fyziologický efekt
Omega 3 mastné kyseliny (rybí olej, rastlinný olej) Protizápalový, ochranný proti poškodeniu endotelu (vnútorná stena cievy).

Protitrombotický (bráni tvorbe krvných zrazenín).

Znižuje hladinu triglyceridov.

Zlepšuje citlivosť inzulínu.
Protiarytmický efekt.
Iné mastné kyseliny Účinnosť omega–3 mastných kyselín sa zlepší pri nižšom príjme nasýtených tukov.

Menej nasýtené tuky znižujú riziko vzniku trombózy a znižujú lipidy v krvi.
Ovocie, zelenina, strukoviny, orechy Antioxidačné účinky voči oxidácii LDL cholesterolu (Low Density Lipoprotein) – tzv. zlý cholesterol.

Bohaté na draslík, čo môže pomôcť kontrolovať krvný tlak.

Bohaté na kyselinu listovú, môže preventívne pôsobiť proti formovaniu homocysteínu.

Obsahujú rozpustné vlákna, ktoré pomáhajú zlepšiť tvar lipidov.
Alkohol Zlepšuje hladinu HDL – tzv. dobrý cholesterol

Možné antioxidačné účinky (napr. červené víno)

 

Fakty o čaji a kardiovaskulárnych chorobách

Niekoľko epidemiologických štúdií ukázalo, že celkový príjem flavonolov / flavonoidov alebo pitie čaju je spojené s ochranou pred chorobami srdca a mŕtvicou. Avšak nie všetky štúdie dokázali rovnaké ochranné účinky. Rozdielnosť týchto štúdií môže byť výsledkom ich rozdielneho vypracovania, napr. nedostatku informácií o použitom čaji (kvalita, sila a druh), o obsahu flavonoidov v jedlách a neuvážení iných rizikových faktorov vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Tieto detaily môžu ovplyvniť konečný výsledok a v ďalšom výskume je potrebné brať tieto faktory do úvahy.

Zo zhrnutia všetkých štúdií zisťujúcich vzťah medzi pitím čaju a chorobami srdca vyplýva, že pravidelné pitie troch šálok čaju denne znižuje riziko infarktu myokardu o 11%.

 

Ochranný mechanizmus čaju

Výsledky týchto štúdií vzbudil veľký záujem o pochopenie mechanizmov, ktoré môžu čaju zabezpečiť ochranné vlastnosti pred kardiovaskulárnymi ochoreniami. Mechanizmy ako preventívna oxidácia LDL, redukcia hladiny krvných lipidov, protizápalové účinky, zlepšenie funkcie ciev a zníženie zhlukovania sa krvných doštičiek boli preukázané hlavne v štúdiách so zvieratami a v laboratórnych štúdiách.

Výsledky štúdií s ľuďmi nie sú také jasné a i keď niektoré epidemiologické štúdie ukázali, že čaj môže znížiť cholesterol v krvi, väčšina štúdií neukázala žiadny efekt v znižovaní krvného cholesterolu alebo krvného tlaku. Tak ako sa antioxidačné účinky čaju prejavili v štúdiách so zvieratami a v štúdiách v laboratóriu je možné, že čaj uplatní svoje ochranné účinky voči kardiovaskulárnym chorobám inými spôsobmi ako napr. zlepšením funkcií endotelu, hromadeniu krvných doštičiek alebo spôsobmi, ktoré sme doteraz nepreskúmali.

 

Záver

Z rady epidemiologických štúdií zisťujúcich vzťah medzi pitím čaju a kardiovaskulárnymi chorobami vyplýva, že pitie zeleného i čierneho čaju je zlúčiteľné s radami pre správnu výživu na ochranu proti kardiovaskulárnym chorobám. Avšak hoci počet vedeckých dôkazov o tom, ako čaj napomáha zdraviu rastie, výsledky ešte nie sú presvedčujúce a preto je potrebné vykonať ďalšie štúdie s ľuďmi.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  2. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  10. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  1. Neprekonaný VAM systém, ktorý zabráni krádeži vášho auta
  2. Výpredaj zásob. Bezpečný nákup s garanciou dodania až k vám
  3. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  4. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  5. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  6. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  7. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  8. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  9. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  10. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 19 951
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 19 021
  3. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 18 632
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 18 031
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 045
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 723
  7. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci 7 521
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 353
  9. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 274
  10. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 140
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto

Druhú dávku by ste mali dostať do 42 dní.

11 h

Ako vyzerá vakcinácia na Slovensku.

6 h

Neprehliadnite tiež

Ilustračné foto

Druhú dávku by ste mali dostať do 42 dní.

11 h
Očkovacie centrum v meste Givataim,

Účinnosť môže byť viac ako 95 percent.

26. jan

V prípade juhoafrického variantu sú protilátky šesťnásobne menej účinné.

25. jan
Vakcínou proti covidu by sa malo na Slovensku očkovať od 27. decembra.

Protilátky nezneutralizovali vírus dostatočne.

25. jan