SME

Čaj a rakovina

Čo je rakovina?. Pod rakovinou si veľa ľudí predstavuje jednu chorobu. Realitou však je, že tento pojem obsahuje niekoľko nezávislých podmienok, ktoré môžu pôsobiť na takmer každý orgán a tkanivo v tele. Rakovina vzniká vtedy, keď bunky tkanív

Čo je rakovina? Pod rakovinou si veľa ľudí predstavuje jednu chorobu. Realitou však je, že tento pojem obsahuje niekoľko nezávislých podmienok, ktoré môžu pôsobiť na takmer každý orgán a tkanivo v tele. Rakovina vzniká vtedy, keď bunky tkanív nepodliehajú procesu normálnej molekulárnej regulácie. Ten má obyčajne za následok delenie, diferenciáciu a konečnú smrť týchto zdravých buniek. Ak sa však tieto kontrolné mechanizmy narušia, bunky sa delia nekontrolovaným a abnormálnym spôsobom. Často sa chybne diferencujú a nereagujú na signály prikazujúce úmrtie. U väčšiny prípadov rakoviny má tento nekontrolovaný rast za následok vznik nádoru.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

V prípade mnohých typov rakoviny zhubné bunky putujú zo svojho prvotného tkaniva na iné miesta, kde vytvárajú sekundárne nádory alebo metastázy. Smrteľný efekt primárnej i sekundárnej rakoviny je v utláčaní zdravých buniek, často i v ich usmrcovaní, čím sa zabraňuje normálnej funkčnosti zdravých orgánov.

 

Príčiny rakoviny Rakovina je v podstate porucha bunkového genetického materiálu. Poškodenie DNA vnútri buniek môže byť následkom pôsobenia rôznych faktorov prostredia ako napríklad radiácia, chemické karcinogény alebo niektoré vírusy.

Určité rizikové faktory sú spájané s rôznymi typmi rakoviny a niektoré z nich môžeme ovplyvniť:

Fajčenie je najznámejší rizikový faktor rakoviny a bolo označené ako najdôležitejšia príčina chorôb a predčasnej smrti v Spojenom Kráľovstve. UV žiarenie, špeciálne UVA a UVB, spôsobuje poškodenie kože, vrátane jej spálenia a predčasného starnutia. Toto poškodenie môže napokon viesť k vzniku rakoviny kože. Strava - vedci sa domnievajú, že až 30% prípadov rakoviny môže byť spôsobených stravou. Obezita môže zvýšiť individuálne riziko vzniku rakoviny rôznych druhov, napr. endometria, prsníka, obličiek a čreva. Neúmerné pitie tvrdého alkoholu môže zvýšiť individuálne riziko vzniku rakoviny úst, hrdla a pažeráka. Riziko povolania – vystavenie sa istým chemikáliám môže viesť k vzniku rôznych druhov rakoviny.  

SkryťVypnúť reklamu

Strava a rakovina Stále viac a viac štúdií dokazuje, že strava hrá rozhodujúcu úlohu pri prevencii rakoviny. Medzinárodná spáva zo Svetovej nadácie pre výskum rakoviny „Jedlo, výživa a prevencia rakoviny: globálna perspektíva“ uvádza, že 30 – 40 % prípadov rakoviny sú priamo spojené s našou stravou, fyzickou aktivitou a hmotnosťou. Predpokladá sa, že strava je rizikový faktor pre tieto druhy rakoviny:

rakovina čreva – konzumácia jedál, ktoré sú veľmi mastné a obsahujú málo vlákniny, môže zvýšiť nebezpečenstvo jej vzniku rakovina prsníka – možno existuje spojenie medzi konzumáciu mastných jedál a rakovinou prsníka, avšak toto spojenie ostáva nepotvrdené rakovina žalúdka – častá konzumácia solených, konzervovaných a údených jedál môže byť spojená s rakovinou žalúdka rakovina prostaty – veľa štúdií sa zaoberalo vzťahom medzi stravou a rakovinou prostaty. Hoci sa predpokladalo veľa spojení, žiadne z nich sa nepreukázali. rakovina pľúc – ukázalo sa, že nízka konzumácia ovocia a zeleniny (hlavne zelených častí a mrkvy) zvyšuje riziko vzniku rakoviny pľúc rakovina pažeráka – strava, ktorá obsahuje málo ovocia a zeleniny môže zvýšiť riziko vzniku rakoviny pažeráka  

SkryťVypnúť reklamu

Výsledky najväčšieho výskumu vzťahu stravy a rakoviny EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition), ktorý pozoroval 480 000 jednotlivcov ukazujú, že denná konzumácia 500 a viac gramov ovocia a zeleniny znižuje počet prípadov rakoviny úst, hltanu a pažeráka o 50%.

 

Odporúčané stravovanie Svetová nadácia pre výskum rakoviny zostavila nasledujúce odporúčania:

Zvýšte príjem ovocia a zeleniny aspoň na 5 porcií denne (jedna porcia je približne 120g). Konzumujte veľké dávky jedál s vysokým obsahom vlákniny ako napr. celozrný chlieb alebo iné obilniny. Vyberte si rozmanité jedlá z rastlín ako obilniny, strukoviny (šošovica, fazuľa, hrach), škrobové jedlá (cestoviny, ryža, chlieb) a taktiež ovocie a zeleninu. Jedzte nie príliš mastné a slané jedlá. Ak už pijete alkohol, pite s mierou.  

SkryťVypnúť reklamu

Tieto zmeny v strave takisto ako udržiavanie si zdravej hmotnosti a fyzickej kondície pomáhajú znížiť riziko vývinu rakoviny.

 

Prospešnosť čaju Neustále pribúdajú dôkazy o tom, že špecifické substancie nájdené v niektorých jedlách môžu zlepšiť celkové zdravie (napr. fenolové zložky z rastlín). Čaj je bohatým zdrojom špecifických fenolických zložiek vrátane flavonoidov. Flavonoidy sú silné antioxidanty, ktoré si naše telo neprodukuje a ukázali sa ako potenciálne protirakovinové zložky. Zistilo sa, že čaj zamedzuje tvorbe tumoru v rannom štádiu, postupe i v pokročilom štádiu rakoviny. Predpokladá sa, že možný mechanizmus činnosti obsahuje:

antioxidačnú aktivitu schopnosť zamedzovať nitrosamínovým reakciám moduláciu rakovinových metabolizačných enzýmov  zachytávanie konečných karcinogénov schopnosť zamedziť množeniu buniek zmiernenie črevnej mikroflóry (v súvislosti s rakovinou hrubého čreva) antimikróbne účinky (v súvislosti medzi Helicobakterom pylori a rakovinou žalúdka)  

SkryťVypnúť reklamu

Dôkaz o pôsobenií čaju na rakovinu Pri prehliadkach japonského obyvateľstva sa zistilo, že ochrana organizmu spolu so spomalením rastu rakoviny je spojená s pitím čaju. Efekt bol viac viditeľný pri zvýšení konzumácie na 10 šálok denne. Avšak iné epidemiologické štúdie skúmajúce vzťah medzi konzumáciou čaju a znížením rizika rakoviny boli bezvýsledné.

Niektoré štúdie ukázali inverzný vzťah medzi pitím čaju a rakovinou žalúdka. Jedna z nich poukazuje nato, že u konzumentov zeleného čaju bolo o 48% zmenšené riziko vzniku rakoviny žalúdka a o 51% zmenšené riziko vývinu chronickej gastritídy oproti nekonzumentom. I napriek tomu jedna z taiwanských štúdií ukázala zvýšenie rizika pri pití zeleného čaju a iná štúdia nepreukázala žiadny vzťah medzi čajom a rakovinou.

SkryťVypnúť reklamu

I flavonoidy sa spájajú so znížením rizika vzniku rakoviny pľúc a jedna zo štúdií uvádza 50% zníženie rizika vzniku rakoviny pľúc pri pití jednej šálky čierneho čaju denne. Opäť však jedna zo štúdií vzťahu medzi rakovinou pľúc a katechínmi (druh flavonoidov, ktorý čaj obsahuje vo veľkom množstve) nepreukázala žiadne spojenie. Rovnako ako niektoré štúdie vzťahu medzi rakovinou a pitím čaju.

Jedna z nedávnych japonských štúdií ukázala, že pravidelné pitie zeleného čaju (viac ako 3 šálky denne) môže chrániť pred návratom rakoviny prsníka v rannom štádiu, hoci autori uvádzajú, že v tejto etape je potrebné opatrne interpretovať výsledky a že je potrebné vykonať ďalšie štúdie, aby bol výskum potvrdený.

Rozdielnosť týchto štúdií môže byť výsledkom ich rozdielneho vypracovania (napr. nedostatku informácií o použitom čaji – kvalita, sila a druh), nedostatku informácií o obsahu flavonoidov v jedlách, rozdielu obsahu flavonoidov medzi jednotlivými druhmi jedál, nezhody v kontrole stravy pomocou rozboru dotazníkov a vylúčení životného štýlu a činiteľov prostredia. Tieto detaily môžu ovplyvniť konečný výsledok a môžu sa ťažko interpretovať. Tento problém bol vo vzťahu medzi rakovinou a pitím čaju kritizovaný. Posúdenie týchto vplyvov je pre ďalší výskum veľmi dôležité.

SkryťVypnúť reklamu

 

Na záver Štúdie na zvieratách a na bunkových kultúrach ukázali, že čaj a flavonoidy môžu mať potenciálne preventívne účinky voči rakovine. Nepresvedčivé výsledky pri štúdiách s ľuďmi, spôsobených možno niekoľkými zmätočnými faktormi, robia výsledky ťažko interpretovateľné. I keď počet vedeckých dôkazov hovoriacich o kladnom účinku čaju sa zvyšuje, ešte nie sú konečné a poskytujú pôdu pre ďalší výskum. Medzitým je múdre skonštatovať, že pitie zeleného i čierneho čaju je v zhode s radami pre zdravé stravovanie, ktoré pomáhajú znížiť riziko vzniku rakoviny, udržiavať celkové zdravie a zdravý pocit.

Tento článok má len informatívny charakter! Okrem vlastných zdrojov bola pri spracovaní článku použitá aj literatúra zo stránky www.teahealth.co.uk . Texty, obrázky ako i všetky náležitosti obsiahnuté na tejto stránke sú chránené autorským právom a ich použitie podlieha písomnému súhlasu spoločnosti A.P.F. spol. s r.o. © 1995 - 2004 A.P.F. spol. s r.o.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 14 639
  2. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 13 347
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 6 932
  4. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 156
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 2 805
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 577
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 2 464
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 105
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu