Čo je rakovina? Pod rakovinou si veľa ľudí predstavuje jednu chorobu. Realitou však je, že tento pojem obsahuje niekoľko nezávislých podmienok, ktoré môžu pôsobiť na takmer každý orgán a tkanivo v tele. Rakovina vzniká vtedy, keď bunky tkanív nepodliehajú procesu normálnej molekulárnej regulácie. Ten má obyčajne za následok delenie, diferenciáciu a konečnú smrť týchto zdravých buniek. Ak sa však tieto kontrolné mechanizmy narušia, bunky sa delia nekontrolovaným a abnormálnym spôsobom. Často sa chybne diferencujú a nereagujú na signály prikazujúce úmrtie. U väčšiny prípadov rakoviny má tento nekontrolovaný rast za následok vznik nádoru.
V prípade mnohých typov rakoviny zhubné bunky putujú zo svojho prvotného tkaniva na iné miesta, kde vytvárajú sekundárne nádory alebo metastázy. Smrteľný efekt primárnej i sekundárnej rakoviny je v utláčaní zdravých buniek, často i v ich usmrcovaní, čím sa zabraňuje normálnej funkčnosti zdravých orgánov.
Príčiny rakoviny Rakovina je v podstate porucha bunkového genetického materiálu. Poškodenie DNA vnútri buniek môže byť následkom pôsobenia rôznych faktorov prostredia ako napríklad radiácia, chemické karcinogény alebo niektoré vírusy.
Určité rizikové faktory sú spájané s rôznymi typmi rakoviny a niektoré z nich môžeme ovplyvniť:
Fajčenie je najznámejší rizikový faktor rakoviny a bolo označené ako najdôležitejšia príčina chorôb a predčasnej smrti v Spojenom Kráľovstve. UV žiarenie, špeciálne UVA a UVB, spôsobuje poškodenie kože, vrátane jej spálenia a predčasného starnutia. Toto poškodenie môže napokon viesť k vzniku rakoviny kože. Strava - vedci sa domnievajú, že až 30% prípadov rakoviny môže byť spôsobených stravou. Obezita môže zvýšiť individuálne riziko vzniku rakoviny rôznych druhov, napr. endometria, prsníka, obličiek a čreva. Neúmerné pitie tvrdého alkoholu môže zvýšiť individuálne riziko vzniku rakoviny úst, hrdla a pažeráka. Riziko povolania – vystavenie sa istým chemikáliám môže viesť k vzniku rôznych druhov rakoviny.
Strava a rakovina Stále viac a viac štúdií dokazuje, že strava hrá rozhodujúcu úlohu pri prevencii rakoviny. Medzinárodná spáva zo Svetovej nadácie pre výskum rakoviny „Jedlo, výživa a prevencia rakoviny: globálna perspektíva“ uvádza, že 30 – 40 % prípadov rakoviny sú priamo spojené s našou stravou, fyzickou aktivitou a hmotnosťou. Predpokladá sa, že strava je rizikový faktor pre tieto druhy rakoviny:
rakovina čreva – konzumácia jedál, ktoré sú veľmi mastné a obsahujú málo vlákniny, môže zvýšiť nebezpečenstvo jej vzniku rakovina prsníka – možno existuje spojenie medzi konzumáciu mastných jedál a rakovinou prsníka, avšak toto spojenie ostáva nepotvrdené rakovina žalúdka – častá konzumácia solených, konzervovaných a údených jedál môže byť spojená s rakovinou žalúdka rakovina prostaty – veľa štúdií sa zaoberalo vzťahom medzi stravou a rakovinou prostaty. Hoci sa predpokladalo veľa spojení, žiadne z nich sa nepreukázali. rakovina pľúc – ukázalo sa, že nízka konzumácia ovocia a zeleniny (hlavne zelených častí a mrkvy) zvyšuje riziko vzniku rakoviny pľúc rakovina pažeráka – strava, ktorá obsahuje málo ovocia a zeleniny môže zvýšiť riziko vzniku rakoviny pažeráka
Výsledky najväčšieho výskumu vzťahu stravy a rakoviny EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition), ktorý pozoroval 480 000 jednotlivcov ukazujú, že denná konzumácia 500 a viac gramov ovocia a zeleniny znižuje počet prípadov rakoviny úst, hltanu a pažeráka o 50%.
Odporúčané stravovanie Svetová nadácia pre výskum rakoviny zostavila nasledujúce odporúčania:
Zvýšte príjem ovocia a zeleniny aspoň na 5 porcií denne (jedna porcia je približne 120g). Konzumujte veľké dávky jedál s vysokým obsahom vlákniny ako napr. celozrný chlieb alebo iné obilniny. Vyberte si rozmanité jedlá z rastlín ako obilniny, strukoviny (šošovica, fazuľa, hrach), škrobové jedlá (cestoviny, ryža, chlieb) a taktiež ovocie a zeleninu. Jedzte nie príliš mastné a slané jedlá. Ak už pijete alkohol, pite s mierou.
Tieto zmeny v strave takisto ako udržiavanie si zdravej hmotnosti a fyzickej kondície pomáhajú znížiť riziko vývinu rakoviny.
Prospešnosť čaju Neustále pribúdajú dôkazy o tom, že špecifické substancie nájdené v niektorých jedlách môžu zlepšiť celkové zdravie (napr. fenolové zložky z rastlín). Čaj je bohatým zdrojom špecifických fenolických zložiek vrátane flavonoidov. Flavonoidy sú silné antioxidanty, ktoré si naše telo neprodukuje a ukázali sa ako potenciálne protirakovinové zložky. Zistilo sa, že čaj zamedzuje tvorbe tumoru v rannom štádiu, postupe i v pokročilom štádiu rakoviny. Predpokladá sa, že možný mechanizmus činnosti obsahuje:
antioxidačnú aktivitu schopnosť zamedzovať nitrosamínovým reakciám moduláciu rakovinových metabolizačných enzýmov zachytávanie konečných karcinogénov schopnosť zamedziť množeniu buniek zmiernenie črevnej mikroflóry (v súvislosti s rakovinou hrubého čreva) antimikróbne účinky (v súvislosti medzi Helicobakterom pylori a rakovinou žalúdka)
Dôkaz o pôsobenií čaju na rakovinu Pri prehliadkach japonského obyvateľstva sa zistilo, že ochrana organizmu spolu so spomalením rastu rakoviny je spojená s pitím čaju. Efekt bol viac viditeľný pri zvýšení konzumácie na 10 šálok denne. Avšak iné epidemiologické štúdie skúmajúce vzťah medzi konzumáciou čaju a znížením rizika rakoviny boli bezvýsledné.
Niektoré štúdie ukázali inverzný vzťah medzi pitím čaju a rakovinou žalúdka. Jedna z nich poukazuje nato, že u konzumentov zeleného čaju bolo o 48% zmenšené riziko vzniku rakoviny žalúdka a o 51% zmenšené riziko vývinu chronickej gastritídy oproti nekonzumentom. I napriek tomu jedna z taiwanských štúdií ukázala zvýšenie rizika pri pití zeleného čaju a iná štúdia nepreukázala žiadny vzťah medzi čajom a rakovinou.
I flavonoidy sa spájajú so znížením rizika vzniku rakoviny pľúc a jedna zo štúdií uvádza 50% zníženie rizika vzniku rakoviny pľúc pri pití jednej šálky čierneho čaju denne. Opäť však jedna zo štúdií vzťahu medzi rakovinou pľúc a katechínmi (druh flavonoidov, ktorý čaj obsahuje vo veľkom množstve) nepreukázala žiadne spojenie. Rovnako ako niektoré štúdie vzťahu medzi rakovinou a pitím čaju.
Jedna z nedávnych japonských štúdií ukázala, že pravidelné pitie zeleného čaju (viac ako 3 šálky denne) môže chrániť pred návratom rakoviny prsníka v rannom štádiu, hoci autori uvádzajú, že v tejto etape je potrebné opatrne interpretovať výsledky a že je potrebné vykonať ďalšie štúdie, aby bol výskum potvrdený.
Rozdielnosť týchto štúdií môže byť výsledkom ich rozdielneho vypracovania (napr. nedostatku informácií o použitom čaji – kvalita, sila a druh), nedostatku informácií o obsahu flavonoidov v jedlách, rozdielu obsahu flavonoidov medzi jednotlivými druhmi jedál, nezhody v kontrole stravy pomocou rozboru dotazníkov a vylúčení životného štýlu a činiteľov prostredia. Tieto detaily môžu ovplyvniť konečný výsledok a môžu sa ťažko interpretovať. Tento problém bol vo vzťahu medzi rakovinou a pitím čaju kritizovaný. Posúdenie týchto vplyvov je pre ďalší výskum veľmi dôležité.
Na záver Štúdie na zvieratách a na bunkových kultúrach ukázali, že čaj a flavonoidy môžu mať potenciálne preventívne účinky voči rakovine. Nepresvedčivé výsledky pri štúdiách s ľuďmi, spôsobených možno niekoľkými zmätočnými faktormi, robia výsledky ťažko interpretovateľné. I keď počet vedeckých dôkazov hovoriacich o kladnom účinku čaju sa zvyšuje, ešte nie sú konečné a poskytujú pôdu pre ďalší výskum. Medzitým je múdre skonštatovať, že pitie zeleného i čierneho čaju je v zhode s radami pre zdravé stravovanie, ktoré pomáhajú znížiť riziko vzniku rakoviny, udržiavať celkové zdravie a zdravý pocit.
Tento článok má len informatívny charakter! Okrem vlastných zdrojov bola pri spracovaní článku použitá aj literatúra zo stránky www.teahealth.co.uk . Texty, obrázky ako i všetky náležitosti obsiahnuté na tejto stránke sú chránené autorským právom a ich použitie podlieha písomnému súhlasu spoločnosti A.P.F. spol. s r.o. © 1995 - 2004 A.P.F. spol. s r.o.