Zeleninová záhrada v januári

Predpestovanie


Vytváranie koreňového obalu priesad voľne siatych a v rozličných obaloch


Klíčivosť semien – vľavo dostatočná, vpravo nedostatočná.


Schéma jednoduchého (hore) a dvojitého pareniska.

Predpestovanie

zeleninových priesad

Zeleninové priesady môžu záhradkári pestovať priamo v záhrade v parenisku alebo v črepníkoch. Výhodou pareniska je prirodzená mikroklíma (teplota, obsah CO, osvetlenie), výhodnejšie je vybudovať teplé parenisko. Priesady v črepníkoch môžeme dopestovať aj v byte na dostatočne presvetlenom mieste, výhodou je stála teplota a možnosť pravidelnej starostlivosti.

Parenisko

Vo väčšej záhrade môžeme mať vybudované stále parenisko, kde jeho obvod tvorí murovaná obruba. Prenosné parenisko využijeme na niekoľko sezón.

Teplé parenisko na sejbu skorej zeleniny zakladáme v januári až vo februári, poloteplé parenisko na predpestovanie priesad na prelome februára a marca. Okrem toho, že cez deň sa vyhrieva skleníkovým efektom, keď slnečné lúče ohrievajú povrch pôdy a neprepúšťajú späť tepelnú energiu, zospodu sa pôda v parenisku ohrieva organickou hmotou. Využíva sa pritom teplo, ktoré vzniká z rozkladu hnoja, slamy, lístia. Na tento účel si dva týždne pred založením pareniska pripravíme tzv. záparku – organickú hmotu navŕšime do výšky 1,5 metra, spevníme povrch a prelejeme ho teplou vodou, aby sme urýchlili činnosť termofilných baktérií. Po 10–14 dňoch je zmes pripravená na uloženie pareniska. Vykurovanie teplou vodou, elektrickým prúdom sa záhradkárovi nevyplatí.

Jednoduché parenisko má sklon okenných rámov naklonený na južnú stranu, pozdĺžna os smeruje od východu na západ. Jeho šírka býva do 1,5 metra. Dvojité parenisko má sedlové usporiadanie strešných okien, orientované je podľa osi od severu na juh, aby boli obe strany rovnako osvetlené.

Životnosť obvodových rámov prenosného pareniska z impregnovaného ošetrovaného dreva je okolo desať rokov. Po sezóne vymieňame v parenisku pôdu a očistíme všetky rámy. Súčasťou parenísk a ich riadneho využívania bývajú aj prikrývky okien, tienidlá, vetracie podpery a možnosť závlahy.

Na založenie poloteplého pareniska na predpestovanie zeleninových priesad stačí 25 cm vysoká vrstva hnoja na dne, pod ktorý sme ako izoláciu použili vrstvu slamy alebo lístia. Hnoj či záparku rovnomerne ušliapeme, pod okno rozmerov 1,5 x 1 m ho vojde asi 150 kg. Takto pripravené na výsadbu si udrží teplotu 2–3 mesiace. Na zálievku používame vodu ohriatu na takú teplotu, aká je v parenisku. Zatieňovanie potrebujú najmä mladé rastlinky, marcové slnko by ich cez sklo mohlo spáliť.

Predpestovanie

v črepníkoch

Pred výsadbou si vyskúšame klíčivosť semena, najjednoduchšie na pijavom papieri, na ktorom udržujeme stálu vlhkosť. Po zhruba piatich dňoch by mali vyklíčiť rastliny rovnomerne, nedostatočná klíčivosť sa prejaví rôznorodým nábehom vyklíčenia od tretieho do trinásteho dňa, mnohé rastiny sú slabšie. Triedenie urobíme prúdom vzduchu (sušičom na vlasy, slabšou intenzitou), vyplavením v zahustenom roztoku (ľahšie semená vyplávu), triedením podľa veľkosti na site. Semená na priamu sejbu môžeme naklíčiť aj na vlhkom piesku. Keď vyklíči polovica semien, musíme ich dať do pôdy, lebo neskôr by sa mohli polámať klíčky. Nepoužité osivo odložíme na suchom chladnom mieste.

Sejba do črepníkov umožní vytvoriť pevnejší koreňový obal. Dôležitá je dezinfekcia črepníkov (môžu byť aj kelímky od jogurtov a pod. s prevŕtaným dnom) roztokom modrej skalice, vápenného mlieka. Pôdna zmes z obchodu je už dezinfikovaná. Vlastnú zmes by sme mali dezinfikovať horúcou parou, čo sa nám v domácnosti ťažko podarí, alebo chemickými prípravkami. Substrát by mal pozostávať z približne rovnakých dielov kvalitnej ľahkej záhradníckej zeminy, piesku a rašeliny. Do črepníkov dávame po dve semená, aby vytvorili pevnejší koreňový obal a rovnomernejšie aj rýchlejšie sa rastliny vyvíjajú.

Do črepníkov môžeme presádzať aj voľne vysiate rastlinky z debničkovej sejby. Výhodou je, že použijeme iba silnejšie priesady, nevýhodou je vyššia pracnosť. Namiesto črepníkov môžeme použiť aj plastové voštinové formy s rozoberateľnými mriežkami alebo plastové platne s vylisovanými miskami na zakoreňovanie.

Podmienky pestovania

Priesadám musíme zabezpečiť dostatok denného slnečného svitu v blízkosti okna a možnosťou zatienenia. Teplotu regulujeme prikurovaním a vetraním. Podchladenie aj krátkodobé pod bod mrazu znehodnotí priesady, čo sa môže prejaviť neskôr, keď ako rastliny vybehnú predčasne do kvetu a pod. Trvalé prehrievanie s nedostatočnou výmenou vzduchu spôsobuje riziko vzniku plesní, najmä v prevlhnutom prostredí. Zalievame odstátou vodou s teplotou prostredia. Nadbytok vody znižuje tvorbu korienkov, spočiatku môže vyplavovať semienka. Prihnojujeme spolu so zálievkou roztokmi s koncentráciou 0,1–1 %. Niekoľko dní pred výsadbou rastliny „otužujeme“, privykáme ich na vonkajšie klimatické podmienky tak, že ich na stále dlhší čas nechávame odkryté vonku.

(lš)

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nezabudnite na sporenie na dôchodok! Ušetríte na daniach
  2. Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur
  3. Dobrú chuť: Vianočné menu šéfkuchára Daniela Hrivňáka
  4. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME
  5. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo?
  6. Nestíhate nakupovať darčeky?
  7. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  8. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  9. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  10. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  1. Dobrú chuť: Vianočné menu šéfkuchára Daniela Hrivňáka
  2. Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur
  3. Na štedrovečernom stole sa miešajú tradície so štipkou odvahy
  4. Nový kancelársky koncept myhive už aj v Bratislave
  5. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo?
  6. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME
  7. HC Košice podporí „štefanskym“ zápasom košickú detskú onkológiu
  8. ZSSK posilňuje pred sviatkami vlaky InterCity
  9. Zamestnanci Tesco venovali pomoci komunitám 1000 hodín
  10. 4 body úspechu realizácie stavby
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 70 853
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 13 796
  3. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska 12 131
  4. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME 9 671
  5. Nezabudnite na sporenie na dôchodok! Ušetríte na daniach 7 304
  6. Sprievodca pivnou kultúrou v Berlíne. Majú Nemci dobré pivo? 4 294
  7. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 3 474
  8. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád 2 677
  9. Venujte na Vianoce darček plný informácií! 2 628
  10. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou 2 626

Hlavné správy zo Sme.sk

Dobré ráno

Dobré ráno: Keď sa ani slušní ľudia nedokážu dohodnúť

Ako demokrati hľadali kandidáta.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Danko chce bozkávať vence

Na klamstvách spoluprácu založiť nemôžeme.

Neprehliadnite tiež

Ako nepribrať cez Vianoce? Vedci majú jednoduchú radu

Postup ľuďom ušetril nadbytočné polkilo.