SME
Sobota, 23. január, 2021 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky

V móde sú opäť doma pripravené školské desiaty

Práve nepravidelnosť v stravovaní, absencia raňajok či nesprávny výber desiaty stoja za zvýšeným výskytom obezity u detí.

BRATISLAVA. Doma pripravené školské desiaty sú opäť v móde. Odborníci vyzývajú všetkých rodičov, aby nenechali stravovanie svojich ratolestí na školské bufety a automaty, ale naopak, venovali dostatočnú pozornosť nielen vyváženým raňajkám, ale aj príprave školskej desiaty.

Ak sa k tomu pridá nedostatočný pohyb, môžu detváky trpieť nadváhou už rannom veku. "Štatistiky ukazujú, že čím ďalej tým viac detí ráno neraňajkuje. Najčastejšou chybou, ktorú rodičia robia, je to, že dieťa so sebou do školy desiatu vôbec nedostane a je odkázané na školský bufet či automat, kde si kúpi nejakú sladkosť," upozorňuje kardiológ a viceprezident Ligy proti obezite Ivan Majerčák. Zaujímavosťou je, že podľa štúdií deti, ktoré neboli dojčené, majú väčšie riziko vzniku obezity.

Skryť Vypnúť reklamu

Štvrtinu ideálnej desiaty by mali tvoriť bielkoviny, pričom polovica z nich by mala byť rastlinného a polovica živočíšneho pôvodu. Štvrtinu by mali predstavovať cukry teda sacharidy, pričom v detskej strave by menej ako desať percent z týchto sacharidov mali byť jednoduché cukry. "Teda cukry, ktoré sú v sladených nápojoch či klasický cukor. Zvyšok by mal predstavovať komplexné sacharidy," vysvetlil Majerčák. Desiata by mala obsahovať dostatok vlákniny. Polovicu z nej by mala tvoriť ovocie a zelenina. Práve tie však v detskej strave najčastejšie chýbajú.

Ak teda rodičia pripravia pre svojho školáka desiatu pozostávajúcu z pečiva s vysokým obsahom vlákniny, šunky, zeleniny a ovocia, zabezpečia mu bohatý prísun energie. Tú, obzvlášť deti, potrebujú na koncentráciu pri vyučovaní. Podobne by sa mali rodičia riadiť aj pri výbere celodennej stravy svojich potomkov. Kuchár jednej z bratislavských reštaurácií Robert Gottgeisl navyše odporúča, aby pri príprave jedál rodičia zapojili aj svoju fantáziu. Ako sa hovorí, jeme aj očami, preto byť aj desiata pre deti mala vyzerať lákavo. "Jedlo treba dieťaťu nadekorovať, rodičia by mali zapojiť aj svoju fantáziu," skonštatoval.

Skryť Vypnúť reklamu

Dve tretiny dospelej populácie na Slovensku trpí nadváhou alebo obezitou. "Posledných desať rokov sa tieto čísla nehýbu, ale stúpa detská obezita," varuje Majerčák. Nesprávne stravovanie sa podieľa nielen na obezite detí, ale aj vzniku závažnejších ochorení v neskoršom veku. V krátkodobom horizonte sa môže ich nesprávne stravovanie prejaviť v podobe malátnosti, únavy či horšej sústredenosti.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Primár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 37 165
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 35 831
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 11 577
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 426
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 008
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 379
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 7 172
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 009
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 696
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 607
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Stravovanie

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Zdravá strava, Obezita a nadváha
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Záchranár Peter Vizvary z galantskej nemocnice, ktorého na ARO doviezli na Silvestra po tom, ako sa pri práci sám nakazil koronavírusom.

Pocit dusenia mám stále v sebe, vraví pacient pripojený na kyslík.

16 h
Petra Vlhová dnes ide zjazd.

Sledujte zjazdové lyžovanie s nami.

3 h
Mobilné odberové miesto v budove ružinovskej Polikliniky.

V pondelok sa začalo na Slovensku celoplošné skríningové testovanie, ktoré potrvá do 27. januára.

3 h