Cukrová trstina

Sacharum oficinarum


Zber cukrovej trstiny na Fidži



FOTO – ARCHÍV

Patrí medzi lipnicovité a je to tráva dorastajúca do vyše 7-metrovej výšky, najvyššia zo všetkých hospodárskych tráv. Pochádza z Ázie a vznikla pravdepodobne krížením divorastúcich predkov Sacharum spontaneum, ktoré sa vyskytujú na Filipínach, v Malajzii a Indonézii, a Sacharum robustom, trstiny mohutnej, rastúcej hlavne na Novej Guinei. Ani jeden z predkov, pravdaže, neobsahoval toľko cukru ako cukrová trstina.

Pestovanie je ľahké, ak sa pestovateľ nachádza v tropickej alebo subtropickej oblasti. Trstina žiada hlbokú, nezamokrenú kyprú zem, dostatok vody a slnka. Najlepšie rastie pri teplote okolo 21o C a pri ročnom úhrne zrážok okolo 1500 mm. Prípadne sa môže ešte voda dopĺňať zavlažovaním. Pri takom obrovskom náraste biomasy veľmi vyčerpáva pôdu, a preto ju treba prihnojovať, najmä draslíkom, dusíkom a fosforom.

Rozmnožuje sa rezkami. Zo stebla sa režú až 70 cm dlhé rezky s minimálne dvoma zdravými, dobre vyvinutými kolienkami. Rezky sa ukladajú do rigolu v pripravenej pôde v spone 1,5 - 2 m, zahrnú sa 20 cm vrstvou zeminy a o pár dní z kolienka vyženú korene výhonky a odnože. Rastú rýchlo, o 11 až 16 mesiacov môže byť žatva. Obdobie zberu prichádza ku koncu obdobia dažďov. Botanicky rastlina nie je zrelá, ešte sa nezačali tvoriť semená. Vtedy je obsah cukru najvyšší. Vtedy u nej hovoríme o technologickej zrelosti.

Cukrová trstina má žlté, zelené, červené až purpurové palice a v čase zberu sú 2,5 až 7,5 cm hrubé. Trstina sa zberá strojmi alebo ručne, mačetami. Ešte aj dnes sa pred zberom plantáž zapáli, aby zhoreli suché listy a trstinovisko bolo dostupnejšie a prehľadnejšie. Je ohromujúce, že na hektári sa vytvorí asi 100 ton palíc, z ktorých sa vyrobí asi 10 ton cukru.

Palice zbavené lístia a vrcholcov sa potom vozia do cukrovarov, kde sa drvia, vylúhuje sa z nich cukor, sladká šťava sa zahusťuje na sirup, z ktorého kryštalizuje hnedý, surový cukor. Ten sa potom spracúva mimo kampane v osobitnom procese na biely, rafinovaný.

Trstina si, podobne ako hrozno alebo ríbezle, nesie so sebou z poľa kvasinky a baktérie, a keby sa proces vylúhovania preťahoval, sladká šťava by kvasila na alkohol a ďalej na ocot. Spracovanie trstiny si preto vyžaduje kordináciu a dobré riadenie.

Najväčšími pestovateľmi sú tradične Kuba, Brazília a India. Na spracovanie trstiny nadväzuje liehovarské kvasenie melasy a výroba rumu.

ANASTÁZIA GINTEROVÁ

Najčítanejšie na SME Primár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako na refinancovanie hypotéky
  2. Príďte diskutovať o budúcnosti Európy v slovenských mestách
  3. Peter Chudík: Chcem byť aj naďalej oporou nášho kraja
  4. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  5. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  6. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  7. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  8. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  9. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  10. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  1. Príďte diskutovať o budúcnosti Európy v slovenských mestách
  2. Peter Chudík: Chcem byť aj naďalej oporou nášho kraja
  3. Štýlové osvetlenie do obývačky: Rozhoduje i to, ako žijete
  4. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  5. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  6. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  7. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  8. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  9. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  10. Športová akadémia Mateja Tótha powered by O2 už na 24 školách
  1. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime 15 877
  2. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj 3 602
  3. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 2 623
  4. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej 2 457
  5. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove 1 397
  6. Ako na refinancovanie hypotéky 923
  7. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra 858
  8. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu 524
  9. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania 470
  10. Peter Chudík: Chcem byť aj naďalej oporou nášho kraja 436

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Z Bonaparte do štátnej rezidencie? Fico plánuje bývanie aj pre Kisku a Danka

Šéf Úradu vlády Igor Federič kedysi vybavoval pre premiéra luxusnú vilu pri Bratislavskom hrade. Fico sa bránil, že by sa tam nikdy nenasťahoval.

KOMENTÁRE

Čechov teraz čaká obdobie ich mečiarizmu

České voľby popierajú tézu, že za nástup populistov môžu štandardné strany.

SVET

Anarchisti, hackeri či liberáli? Prečo Česi volili Pirátov

Pustite nás na nich, vyzývala Pirátska strana.

Nová kniha Michala Havrana: Obesíme ťa

Denník SME pripravil v utorok 24. októbra špeciálne vydanie. Kúpite ho v stánkoch s knihou Michala Havrana za 3,99 €.

Neprehliadnite tiež

Ako kašeľ či horúčka. Migréna by mohla telo chrániť

Jednotlivé zložky migrény by mohli naznačovať, že nejde o ochorenie ale obranný systém.

Prečo majú vtipní ľudia viac rozumu, než suchári

Humor je skvelá učebná pomôcka, cesta k partnerovi, ale aj nástroj na stmelenie kolektívu.

K pandémiám chrípky môže dochádzať s príchodom leta

Teória vychádza zo simulácie, ktorá už správne predpovedala pandémiu vírusu prasacej chrípky.

Smútok rozplače iba ľudí. Aký je význam sĺz?

Detský plač rozhoduje o živote a smrti novorodenca. Na dojčiace ženy má špeciálny účinok.