Cukrová trstina

Sacharum oficinarum


Zber cukrovej trstiny na Fidži



FOTO – ARCHÍV

Patrí medzi lipnicovité a je to tráva dorastajúca do vyše 7-metrovej výšky, najvyššia zo všetkých hospodárskych tráv. Pochádza z Ázie a vznikla pravdepodobne krížením divorastúcich predkov Sacharum spontaneum, ktoré sa vyskytujú na Filipínach, v Malajzii a Indonézii, a Sacharum robustom, trstiny mohutnej, rastúcej hlavne na Novej Guinei. Ani jeden z predkov, pravdaže, neobsahoval toľko cukru ako cukrová trstina.

Pestovanie je ľahké, ak sa pestovateľ nachádza v tropickej alebo subtropickej oblasti. Trstina žiada hlbokú, nezamokrenú kyprú zem, dostatok vody a slnka. Najlepšie rastie pri teplote okolo 21o C a pri ročnom úhrne zrážok okolo 1500 mm. Prípadne sa môže ešte voda dopĺňať zavlažovaním. Pri takom obrovskom náraste biomasy veľmi vyčerpáva pôdu, a preto ju treba prihnojovať, najmä draslíkom, dusíkom a fosforom.

Článok pokračuje pod video reklamou

Rozmnožuje sa rezkami. Zo stebla sa režú až 70 cm dlhé rezky s minimálne dvoma zdravými, dobre vyvinutými kolienkami. Rezky sa ukladajú do rigolu v pripravenej pôde v spone 1,5 - 2 m, zahrnú sa 20 cm vrstvou zeminy a o pár dní z kolienka vyženú korene výhonky a odnože. Rastú rýchlo, o 11 až 16 mesiacov môže byť žatva. Obdobie zberu prichádza ku koncu obdobia dažďov. Botanicky rastlina nie je zrelá, ešte sa nezačali tvoriť semená. Vtedy je obsah cukru najvyšší. Vtedy u nej hovoríme o technologickej zrelosti.

Cukrová trstina má žlté, zelené, červené až purpurové palice a v čase zberu sú 2,5 až 7,5 cm hrubé. Trstina sa zberá strojmi alebo ručne, mačetami. Ešte aj dnes sa pred zberom plantáž zapáli, aby zhoreli suché listy a trstinovisko bolo dostupnejšie a prehľadnejšie. Je ohromujúce, že na hektári sa vytvorí asi 100 ton palíc, z ktorých sa vyrobí asi 10 ton cukru.

Palice zbavené lístia a vrcholcov sa potom vozia do cukrovarov, kde sa drvia, vylúhuje sa z nich cukor, sladká šťava sa zahusťuje na sirup, z ktorého kryštalizuje hnedý, surový cukor. Ten sa potom spracúva mimo kampane v osobitnom procese na biely, rafinovaný.

Trstina si, podobne ako hrozno alebo ríbezle, nesie so sebou z poľa kvasinky a baktérie, a keby sa proces vylúhovania preťahoval, sladká šťava by kvasila na alkohol a ďalej na ocot. Spracovanie trstiny si preto vyžaduje kordináciu a dobré riadenie.

Najväčšími pestovateľmi sú tradične Kuba, Brazília a India. Na spracovanie trstiny nadväzuje liehovarské kvasenie melasy a výroba rumu.

ANASTÁZIA GINTEROVÁ

Najčítanejšie na SME Primár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  2. Ak Vás nikdy nič nebolelo, nestrácajte čas čítaním tohto článku!
  3. Chceme, aby mali naši zákazníci z nakupovania zážitok
  4. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  5. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  6. Talent - vzdelanie - úspech
  7. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  8. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  9. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  10. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  1. Zastrašovanie od majiteľov hotela Danube nehoráznosťou!
  2. Naše finančné družstvo - postoj člena vyjadrený básňou
  3. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  4. Chceme, aby mali naši zákazníci z nakupovania zážitok
  5. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  6. Depresia. Kedy ju treba liečiť?
  7. Bratislavčania môžu žiadať príspevok na polopodzemné kontajnery
  8. Mototechna predala za päť rokov už 40 tisíc áut
  9. HubHub spája sily s Neulogy
  10. Na SPU v Nitre vznikla Konfuciova trieda
  1. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 22 008
  2. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 17 836
  3. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 9 043
  4. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno? 7 978
  5. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc 6 199
  6. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 5 951
  7. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 5 503
  8. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 5 075
  9. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu 4 554
  10. Nové komorné bývanie v Karlovke? Karlove 3 134

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Nebuď buzerant, zmláť manželku (píše Michal Havran)

Vy to viete, vy muži z Tvrdošína, čo pochodujete a zneužívate vieru, aby ste ľudí vydesili.

KOMENTÁRE

Kto vlastne môže podpísať Istanbulský dohovor

Súlad dojednaných medzinárodných zmlúv s ústavou posudzuje Ústavný súd.

Neprehliadnite tiež

Mieša hrušky s jablkami. Prečo BMI nemusí odhaliť nadváhu

Rozloženie nabytočného tuku je dôležitejšie ako BMI.

Ako zastaviť tečúci nos. Recepty, ktoré podporuje veda

Štyri osvedčené spôsoby, ako sa čo najrýchlejšie zbaviť nádchy.

Špinavé hneď po umytí. Sušenie rúk nemusí byť hygienické

Sušič môže na ruky naniesť kolónie baktérií.