Cukrová trstina

Sacharum oficinarum


Zber cukrovej trstiny na Fidži



FOTO – ARCHÍV

Patrí medzi lipnicovité a je to tráva dorastajúca do vyše 7-metrovej výšky, najvyššia zo všetkých hospodárskych tráv. Pochádza z Ázie a vznikla pravdepodobne krížením divorastúcich predkov Sacharum spontaneum, ktoré sa vyskytujú na Filipínach, v Malajzii a Indonézii, a Sacharum robustom, trstiny mohutnej, rastúcej hlavne na Novej Guinei. Ani jeden z predkov, pravdaže, neobsahoval toľko cukru ako cukrová trstina.

Pestovanie je ľahké, ak sa pestovateľ nachádza v tropickej alebo subtropickej oblasti. Trstina žiada hlbokú, nezamokrenú kyprú zem, dostatok vody a slnka. Najlepšie rastie pri teplote okolo 21o C a pri ročnom úhrne zrážok okolo 1500 mm. Prípadne sa môže ešte voda dopĺňať zavlažovaním. Pri takom obrovskom náraste biomasy veľmi vyčerpáva pôdu, a preto ju treba prihnojovať, najmä draslíkom, dusíkom a fosforom.

Rozmnožuje sa rezkami. Zo stebla sa režú až 70 cm dlhé rezky s minimálne dvoma zdravými, dobre vyvinutými kolienkami. Rezky sa ukladajú do rigolu v pripravenej pôde v spone 1,5 - 2 m, zahrnú sa 20 cm vrstvou zeminy a o pár dní z kolienka vyženú korene výhonky a odnože. Rastú rýchlo, o 11 až 16 mesiacov môže byť žatva. Obdobie zberu prichádza ku koncu obdobia dažďov. Botanicky rastlina nie je zrelá, ešte sa nezačali tvoriť semená. Vtedy je obsah cukru najvyšší. Vtedy u nej hovoríme o technologickej zrelosti.

Cukrová trstina má žlté, zelené, červené až purpurové palice a v čase zberu sú 2,5 až 7,5 cm hrubé. Trstina sa zberá strojmi alebo ručne, mačetami. Ešte aj dnes sa pred zberom plantáž zapáli, aby zhoreli suché listy a trstinovisko bolo dostupnejšie a prehľadnejšie. Je ohromujúce, že na hektári sa vytvorí asi 100 ton palíc, z ktorých sa vyrobí asi 10 ton cukru.

Palice zbavené lístia a vrcholcov sa potom vozia do cukrovarov, kde sa drvia, vylúhuje sa z nich cukor, sladká šťava sa zahusťuje na sirup, z ktorého kryštalizuje hnedý, surový cukor. Ten sa potom spracúva mimo kampane v osobitnom procese na biely, rafinovaný.

Trstina si, podobne ako hrozno alebo ríbezle, nesie so sebou z poľa kvasinky a baktérie, a keby sa proces vylúhovania preťahoval, sladká šťava by kvasila na alkohol a ďalej na ocot. Spracovanie trstiny si preto vyžaduje kordináciu a dobré riadenie.

Najväčšími pestovateľmi sú tradične Kuba, Brazília a India. Na spracovanie trstiny nadväzuje liehovarské kvasenie melasy a výroba rumu.

ANASTÁZIA GINTEROVÁ

Najčítanejšie na SME Primár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Naučme sa správne dochucovať ryby
  2. Mama taxi: Koľko najazdí rodič mesačne kvôli svojim deťom?
  3. Od septembra opäť po starom
  4. ENERGOFÓRUM® 2017 spojí elektrinu a plyn pod jednu strechu
  5. 100 %-nú hypotéku môžete dostať aj na mestský apartmán
  6. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd
  7. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  8. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  9. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  10. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  1. Naučme sa správne dochucovať ryby
  2. 10 vecí, ktoré môžete dostať od zdravotnej poisťovne zadarmo
  3. Úspech na Majstrovstvách sveta v Quadrathlone
  4. Mama taxi: Koľko najazdí rodič mesačne kvôli svojim deťom?
  5. Od septembra opäť po starom
  6. Máte doma retro kúsky spojené s pivom Šariš?
  7. ENERGOFÓRUM® 2017 spojí elektrinu a plyn pod jednu strechu
  8. 100 %-nú hypotéku môžete dostať aj na mestský apartmán
  9. Business Smartphones Connected to Public Wi-Fi Can Be in Danger
  10. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 6 885
  2. Od septembra opäť po starom 6 135
  3. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd 4 785
  4. Mama taxi: Koľko najazdí rodič mesačne kvôli svojim deťom? 3 388
  5. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte 1 735
  6. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 701
  7. Máte doma retro kúsky spojené s pivom Šariš? 1 202
  8. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 194
  9. Ako sme jazdili v socializme 1 091
  10. Leto nekončí! 1 070

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Obchvat Ružomberka: už mal byť hotový, nakoniec bude meškať roky

Úsek D1 medzi Hubovou a Ivachnovou, ktorého súčasťou je aj obchvat mesta s 27-tisíc obyvateľmi, plánujú dokončiť až v roku 2021.

DOMOV

Odchod z koalície? Názory sú pol na pol, hovorí poslanec SNS

Fico ustúpil Dankovi a vláda v stredu nerokovala.

ŠPORT

Neapol hrá ako Real. Hamšíkovi sa vernosť môže oplatiť

Ľudia sa rozprávajú len o zápase, tvrdí Hamšík.

KOMENTÁRE

Fico môže stratiť viac než Danko

V prípade vabanku môže Smer stratiť viac než SNS. Už teraz má preň kauza nepríjemné dôsledky.

Neprehliadnite tiež

Sú proteínové doplnky bezpečné? Odpovedá veda

Dvojica výskumníkov reaguje na úmrtie mladej kulturistky a prípady žltačky.

Fajčíte? Mali by ste si dať pozor na doplnky s vitamínom B6 a B12

Dlhodobo vysoké dávky vitamínov B u mužov zvýšili riziko rakoviny pľúc.

Bio nie je vždy najlepšia cesta. Ako si vybrať správnu kozmetiku?

Imidž nejedného kozmetického výrobku je založený na prívlastkoch ako bio či prírodný. Ale sú naozaj lepšie?

Opustení a nepripravení. Čo stresuje budúcich prvákov

Nápor z množstva zmien môže u čerstvého školáka vyvolať stres a fóbiu.